Вилхелм Куно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вилхелм Карл Йозеф Куно
Wilhelm Carl Josef Cuno
германски политик

Роден
Починал
близо до Хамбург, Германия
Погребан Хамбург, Германия

Националност  Германия
Образование Хумболтов университет на Берлин
Хайделбергски университет
Вилхелм Карл Йозеф Куно в Общомедия

Вилхелм Карл Йозеф Куно (на немски: Wilhelm Carl Josef Cuno, 2 юли 1876 - 3 януари 1933) е германски политик, който е и канцлер на Германия от 1922 до 1923 г. Роден е в Зул, Пруска Саксония. Правителството на Куно е най-известно със своята пасивна съпротива срещу френската окупация на тежкоиндустриалната област Рур (1922-1923). Неговото правителство остава в историята и със своята неспособност да се справи с икономически проблеми. За да плати данъците на държавата, правителството на Куно печата огромно количество пари, което води до хиперинфлация, чийто връх е достигнат през 1923 г.

Куно получава образование за юрист в Берлин и Хайделберг. Работи в Министерството на финансите на Империята през 1907 г. По време на Първата световна война Куно участва в разпределянето на продоволствието за немската армия, но напуска своя пост, за да се включи в корабната компания ХАПАГ през 1917 г. През декември 1918 г. е повишен до изпълнителен директор на компанията. Като експерт по икономика Куно участва в следвоенните преговори, отнасящи се за репарационните плащания и условията на мир. Значимостта на неговия пост като изпълнителен директор на ХАПАГ се увеличава, когато компанията става една от водещите за транспорт на продоволствие между САЩ и Германия.

Неофициално представяйки интересите на своето правителство в чужбина, Куно отхвърля няколко предложения за поста на външен министър, но се съгласява да оглавява кабинета след оставката на Йозеф Вирт. Назначен е като канцлер на 22 ноември 1922 г. и съставя правителство най-вече от независими икономисти и членове на Германската народна партия, Германската демократическа партия, Германската централна партия и Баварската народна партия.

След падането на правителството той се пенсионира и напуска политиката, връщайки се към ръководството на компанията ХАПАГ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Йозеф Вирт Райхсканцлер (22 ноември 1922 – 12 август 1923) Густав Щреземан