Георг фон Хертлинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Георг фон Хертлинг
германски политик
Георг фон Хертлинг 
Роден: 31 август 1843 г.
Починал: 4 януари 1919 г. (75 г.)

Георг Фрийдрих Граф (от 1914) фон Хертлинг (на немски: Georg Friedrich Graf von Hertling, 31 август 1843 - 4 януари 1919) е германски политик, роден в Бавария, който служи като министър-председател на Бавария от 1912 до 1917 и след това като министър-председател на Прусия и канцлер на Германската империя от 1917 до 1918.

Като водач на Ландтаг, най-голямата баварска партия, Хертлинг е назначен за министър-председател на провинцията от Луитполд, принц-регент на Бавария. След началото на Първата световна война, Хертлинг подкрепя политиката на канцлера Теобалд фон Бетман-Холвег, но отказва да наследи неговия пост. Той става канцлер и министър-председател на Прусия едва след Георг Михаелис, но е неспособен да се справи с кризата, възникнала по време на последната фаза на войната. Поради своята възраст и своя консерватизъм, той не успява да превъзмогне силата на висшето военно командване, водено от Паул фон Хинденбург и Ерих Лудендорф, въпреки че е представител на Райхстага и водач на Централната партия. Налага се да подаде оставката си.

В своя цивилен живот Хертлинг е професор и философ. Той открива важното немско католическо братство Асканиа — Бургундиа и е член на Католическото студентско дружество Арминиа Бон.

Неговата праправнучка е актрисата Гила фон Вайтерсхаузен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Георг Михаелис Райхсканцлер (1 ноември 1917 – 30 септември 1918) Максимилиан фон Баден