Филип Шайдеман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Филип Шайдеман
немски политик, канцлер на Ваймарската република
Филип Шайдеман 
Роден: 26 юли 1865 г.
Починал: 29 ноември 1939 г. (74 г.)

Филип Шайдеман (на немски: Philipp Scheidemann, 26 юли 1865 - 29 ноември 1939) е немски социалдемократ, който обявява Ваймарската република на 9 ноември 1918 и става втори неин канцлер.

Започвайки своята кариера като журналист, Шайдеман става делегат на Райхстага за социалдемократите през 1903 година и скоро е издига до един от основните водачи на партията. По време на Първата световна война Шайдеман, заедно с Фридрих Еберт, е водач на мнозинството от партията, което продължава да гласува доверие на войната, докато в същото време подтиква уговарянето на компромисен мир. Когато социалдемократите за пръв път влизат в кабинет по време на управлението на принц Максимилиан от управлението на Баден през 1918, Шайдеман влиза в правителството като министър без пост.

След абдикацията на кайзер Вилхелм II на 9 ноември, принц Максимилиан се отказва от своя пост и на негово място застава Шайдеман. Въпреки че новото правителство си поставя за цел да поддържа конституционна монархия, Шайдеман, застанал лице в лице с възможна работническа революция, обявява Републиката от балкон в Райхстага, без да се консултира със своите колеги. Това решения се оказва окончателно и необратимо.

Шайдеман продължава да служи като лидер на временното правителство, което управлява следващите няколко месеца. След срещата на Народното събрание във Ваймар през февруари 1919, Еберт е избран за райхпрезидент, а Шайдеман става канцлер в коалиция с Германската демократическа партия и Католическата централна партия. Филип Шайдеман се отказва от поста си през юли заедно с ГДП, поради несъгласие с Версайския договор и след това никога не служи в правителството, но остава в политиката като кмет на Касел (1920-1925) и след това като делегат на Райхстага. Шайдеман отива в изгнание след превземането на властта от нацистите през 1933 и умира в Дания скоро след началото на Втората световна война.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Фридрих Еберт Райхсканцлер (13 февруари 1919 – 20 юни 1919) Густав Бауер