Направо към съдържанието

Луц Шверин фон Крозиг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луц Шверин фон Крозиг
Lutz Graf Schwerin von Krosigk
германски политик
1932 г.
Роден
Починал
4 март 1977 г. (89 г.)
Есен, Германия

РелигияПротестантство
Учил вХале-Витенбергски университет
Лозански университет
НаградиЖелезен кръст
Кръст на честта
Политика
ПартияНационалсоциалистическа германска работническа партия (30 януари 1937 г.)
Семейство
СъпругаЕхренгард фон Плетенберг
Деца9

Уебсайт
Луц Шверин фон Крозиг в Общомедия

Йохан Лудвиг граф Шверин фон Крозиг[1] (на немски: Johann Ludwig Graf Schwerin von Krosigk), роден като Йохан Лудвиг фон Крозиг, личните имена замествани с умалителното Луц (Lutz), е германски юрист и виден политик от благороднически произход.

Той е последният правителствен ръководител (самонаричал се „главен министър“ вместо „райхсканцлер“) на Третия райх – само за седмица, както и външен и финансов министър в същото правителство. Преди това е финансов министър на Германия (1932 – 1945) в 3-те предишни правителства без прекъсване. Член е на Нацистката партия от 1937 г.

Министерството на финансите на Лутц Шверин фон Крозик беше един от основните стълбове на фискалната подкрепа за нацизма. Известно е, че режимът присвоява имотите на евреи, които са били преследвани и изпращани в концентрационни лагери. Той е отговорен за продажбата на тези активи и присвояването на тези активи от германското правителство. Той беше осъден на десет години затвор на Нюрнбергския процес срещу министрите за сътрудничество с нацисткия режим. Луц Шверин фон Кросигк също беше канцлер на Германия във временното правителство на Карл Дьониц след смъртта на Адолф Хитлер през 1945 г. в Третия райх.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Ратмансдорф, Германия на 22 август 1887 г. Баща му Ерик Адолф фон Крозиг произхожда от нетитулуван клон на стар аристократичен род от Анхалт. Майка му баронеса Елизабет фон Вестфален е първа братовчедка с баронеса Жени фон Вестфален, жена на философа и революционер Карл Маркс. Малкият Луц нарича съпругата на основателя на марксизма „леля Жени“ и в края на живота си написва нейна биография.

Луц е син от втория брак на баща му с графиня Луиза фон Шверин. Нейният бездетен чичо Алфред Вилхелм Детлоф граф фон Шверин го осиновява през 1925 г. Тогава Луц се обявява за граф и се преименува на Йохан Лудвиг граф Шверин фон Крозиг.[2]

Луц фон Крозиг следва право и политически науки в Хале, Лозана, по-късно и в Оксфордския университет като Родсов стипендиант.

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

По време на Първата световна война служи в германската армия, става оберлейтенант, ранен е и получава орден Железен кръст 1-ва и 2-ра степен. През 1918 г. се жени за баронеса Ехренгард фон Плетенберг, от която има 4 синове и 5 дъщери.

През 1921 г. постъпва на работа във финансовото министерство, а на следващата година получава пост на висш държавен служител (Oberregierungsrat). През 1929 г. става бюджетен ръководител на германското министерство на финансите, занимава се също и с изплащането на следвоенните репарации на Германия от 1931 г.

Нацистка Германия[редактиране | редактиране на кода]

Шверин фон Крозиг в деня на национален траур през 1934 г. в разговор с вицеканцлера Франц фон Папен

Шверин фон Крозиг е назначен за министър на финансите в правителството на Франц фон Папен от 2 юни 1932 г. Продължава да заема този пост по време на президента Паул фон Хинденбург и канцлера Курт фон Шлайхер, после и в правителството на фюрера (едновременно райхспрезидент и райхсканцлер) Хитлер. По време на управлението на Адолф Хитлер граф Шверин фон Крозиг не се появява често публично, а самият Хитлер рядко свиква срещи на кабинета.

На 1 май 1945 година Шверин фон Крозиг откликва на предложението от новия райхспрезидент Карл Дьониц да стане райхсканцлер в новото правителство, след като Йозеф Гьобелс, посочен за кацлер в политическото завещание на Хитлер, се самоубива след 2 дни на поста.

Шверин фон Крозиг по време на Нюрнбергския процес
Подсъдими нацисти по време на Нюрнбергския процес (Шверин фон Крозиг е последният вдясно на втория ред)

Отказва да носи титлата „райхсканцлер“, но приема поста на глава на правителството, в което е и министър на въшните работи от 5 май. Правителството просъществува кратко – фактически до капитулацията на Германия в 23 ч. на 8 май местно време (9 май Московско време), юридически до официалното му разпускане и пленяването на членовете му от силите на Великобритания на 23 май 1945 г.

Граф Шверин фон Крозиг е подсъдим в Нюрнбергските процеси заедно с останалите членове и висши служители на нацистките правителства. Обявен е за виновен през 1949 г. и е осъден на затвор от 10 години. Освободен е с амнистия през 1951 г.

Следвоенни години[редактиране | редактиране на кода]

По-късно Шверин фон Крозиг пише няколко книги по икономика, както и 2 версии на своите мемоари. Той е първият човек, споменал „Желязната завеса“, спускаща се над Европа, в пряка реч към германския народ – фраза, взета от статия на Йозеф Гьобелс,[3] а по-късно популяризирана от Уинстън Чърчил.

Граф Шверин фон Крозиг умира на 89-годишна възраст в гр. Есен на 4 март 1977 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Титлата „граф“, както и другите наследени благороднически титли, са отменени в Германия, но се изписват (по желание на носителите им) в личните имена от 1919 г.
  2. Lebendiges Museum Online // Посетен на 1 January 2018.
  3. 'Das Jahr 2000,' Das Reich, 25 февруари 1945, pp. 1 – 2
Йозеф Гьобелс Райхсканцлер (2 май 1945 – 23 май 1945) Конрад Аденауер