Владимир II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Владимир Мономах)
Владимир II
Княз на Киевска Рус
Роден
1053 г.
Починал
19 май 1125 г. (72 г.)
ПогребанСвета София, Киев, Украйна

Религияправославие
Православна църква
Управление
Период1113 – 1125
ПредшественикСвятополк II
НаследникМстислав I
Семейство
РодРюриковичи
БащаВсеволод I
МайкаАнастасия Мономахина
Братя/сестриЕвпраксия Всеволодовна
ДецаМстислав I
Ярополк II
Юрий Долгорукий
Подпис
Владимир II в Общомедия

Владимир II Мономах е велик княз на Киевска Рус от 1113 до 1125. Наследява своя братовчед Святополк II и от своя страна е наследен от сина си Мстислав I.

Единственият писмен източник за ранната история на Киевска Рус, Начална руска летопис, е запазен във варианти, изготвени в двора на Владимир Мономах и неговия наследник. В допълнение към това провизантийската външнополитическа ориентация му донася трайното одобрение на православната църква и той е описван в хрониките в много благоприятна светлина.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Всеволод I и Ирина, дъщеря на византийския император Константин IX Мономах, чието прозвище приема.

От ранна възраст Владимир Мономах се проявява като енергичен военачалник. През 1078 той помага на баща си и чичо си, великия княз Изяслав I, да прогонят от Чернигов братовчед му Олег Святославич, след което поема управлението на града. Проявява се и във войните срещу куманите, а през последните години от живота на Всеволод I практически управлява от негово име.

След смъртта на баща си Всеволод I Владимир Мономах признава за наследник своя братовчед Святополк II. Той се отказва от управлението на Чернигов и го заменя с Переяслав. В същото време управлява и по-отдалечени области на североизток, включително градовете Ростов и Суздал. Там той основава няколко града, сред които наречения на негово име Владимир, където по-късно е пренесена столицата на великите князе. След смъртта на Святополк II Владимир Мономах е обявен от гражданите на Киев за велик княз.

Владимир Мономах се жени три пъти – първо за Гита Уесекска, дъщеря на краля на Англия Харолд Годуинсън, след това за византийска благородничка и накрая за дъщеря на кумански хан. От първия му брак се раждат Мстислав и Ярополк, следващите двама велики князе. Сред децата му от втория брак са Юрий Дългоръки, основателят на Москва, Евфемия, женена за унгарския крал Калман, и Мария, женена за Лъв Диоген, претендент за византийския трон.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vladimir II Monomakh в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Святополк II велик княз на Киевска Рус (1113 – 1125) Мстислав I