Върбица (област Враца)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Върбица.

Върбица
Общи данни
Население 424 души[1] (15 юни 2020 г.)
15,8 души/km²
Землище 26,833 km²
Надм. височина 277 m
Пощ. код 3264
Тел. код 09140
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 12749
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   кмет
Враца
Калин Каменов
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Върбица
Красимир Цеков
(ДСИ)

Върбѝца е село в Северозападна България. То се намира в община Враца, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на 30 километра североизточно от град Враца в подножието на веригата Веслеца.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на селото е древна. Първобитният човек /живял в пещерите до рекичката Бриша/, траки, римляни, славяни и прабългари от които се намират редица артефакти на много места в землището на селото, доказват постоянният интерес на различните хора към природните ресурси и географското местоположение на Върбица. Много легенди се предават от поколение на поколение, особено такива свързани с османската власт. Една от тях е легендата за Ваца „Бесната“, разсказана от майка ми Пенка Илиева /учителка/, която на свой ред я е научила от прадядо си Спас Ореля.

По турско почти навсякъде в България са действали дружини от хайдути – закрилници на народа и сиромашта. Такива е имало и в горите около с. Върбица. Неин член, отначало като ятак, а сетне и като войвода е била и Ваца /Иванка/ Бесната. Ваца била от рода Люлковци. Висока, красива и смела мома. Облечена по мъжки с червен пояс и калпак, с бели навой на краката от които се подавали дръжките на ножове, тя всявала респект у всеки, който я видел.

Дошли турците да събират данъка в общината. Много от селяните били бедни, а и годината се случила лоша, мнозина не смогнали да се издължат. Турците ги затворили в мазата и ги подложили на изтезания. Вой, писък, плач на молещи се жени и деца огласяли селото. Турският бирник доволно седял кръстосал крака в общината, ядял мазни баници и печени пилета, подсуквал мустак и се радвал на властта си. Внезапно отвън се разнесли гърмежи, настанала олелия и „Вай Аллах“ от заптиетата. В стаята нахълтала Ваца с пищов и нож в ръка. Турчинът замръзнал. Тя хвърлила в краката му валчест камък, забила ножа си до него и заповядала: „Одери този камък!“. „Ама как се дере камък, той няма кожа?“ – с попукани устни прошепнал гаджалина. „А как искаш да вземеш пари от сиромаси, като ги нямат?“ – отговорила му Ваца. „Веднага да пуснеш селяните, и да се пръждосваш от селото и повече кракът ти да не е стъпил тук!“

Така Ваца войвода оттървала селото от данъци и спасила сиромасите от османското владичество.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на Върбица е на 16 май.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]