Янинско въстание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Въстание в Янина)
Янинско въстание
Аслан паша джамия е издигната наместо старата църква на „Свети Йоан“ в памет на събитията по потурчването на Яна. Днес вътре в джамията се помещава етнографският музей на града и околността.
Аслан паша джамия е издигната наместо старата църква на „Свети Йоан“ в памет на събитията по потурчването на Яна. Днес вътре в джамията се помещава етнографският музей на града и околността.
Информация
Период1611 г.

Въстанието в Янина или Епирското въстание е антиосманско въстание, организирано от владиката Дионисий Философ през 1611 година.

То се предхожда от по-раншна бунтовна дейност на владиката на Лариска и Тирнавска епархия, който организира през 1600 г. въстание в Тесалия. Дионисий има голямо влияние в Янина и Теспротия.

На 10 септември 1611 г. тълпа въоръжени селяни, предвождани от Дионисий, влиза в Янаина и подпалва къщата на Осман паша, при която акция изгарят много хора, а имуществото на пашата е разграбено. Пашата със съпругата си скачат от прозорец и се спасяват. Според легендата Дионисий е одран жив, а кожата му напълнена със слама и изпратена в Константинопол за назидание.

Дионисий получава обещания за подкрепа от Венецианската република, Папската държава и Испания. През 1613 г. половината християнски жители на Янина са изселени от укрепения град в предградията, а през 1618 г. и друга немалка част.[1] В града остават да живеят само мюсюлмани и евреи, църквите са конфискувани и обърнати в джамии. През 1618 г. на мястото на най-старата църква е издигната голямата Аслан паша джамия (днес Етнографски музей на Янина). През 1635 г. цялото християнско население на Янина е принудено или да приеме исляма или да загуби имуществото си.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кил, Махиел. Изкуство и общество в България през турския период, София 2002, с. 132 – 133.
  2. Историческа информация


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Εξέγερση στα Ιωάννινα 1611 в Уикипедия на гръцки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​