Михаил Кантакузин Шейтаноглу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил Кантакузин Шейтаноглу
османски магнат от втората половина на XVI век
Роден
неизв.
Починал

Михаил Кантакузин Шейтаноглу (на гръцки: Μιχαήλ Καντακουζηνός) е изключително влиятелен османски магнат и приближен на великия везир Мехмед паша Соколович. Носи османското си име Шейтаноглу (Син на дявола) заради интригите и влиянието, което има в османския двор при управлението на Сюлейман Великолепни и най-вече на Селим II. Обесен на входа на двореца си в Анхиало на 3 март 1578 г. по разпореждане на султан Мурад III.

Архонт на Константинопол. Подпечатва кореспонденцията си с двуглав орел. По всяка вероятност негов е замисълът и изпълнението за признаването на царския титул на Иван Грозни от Вселенската патриаршия, за което е детрониран патриарх Йоасаф II Константинополски. След обесването му, неговият фаворит и опекун Йеремия II Константинополски успява да удостои с патриаршеско достойнство Руската православна църква, нареждайки я пета в диптиха, където е до днес на мястото на историческата Търновска патриаршия.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Михаил Кантакузин е потомък на рода Кантакузини.[1] Баща му се казва Димитър Кантакузин, а негов дядо е Димитър I Кантакузин, деспот на Морея, или братът на Димитър – Йоан Кантакузин. По такъв начин той е потомък и на българския царски род Асеневци. Има трима сина и две дъщери, децата на които са вплетени във владетелските династии на княжество Влашко и княжество Молдавия и по-специално във фамилията Гика. Сред тях е и Щербан I Кантакузин. [2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Шейтаноглу дължи богатството си на поморийските солници, върху които има монополно господство за добива и продажбата на сол. Също така търгува с Великото Московско княжество, откъдето внася кожи. Занимава се с промишлен риболов за времето си. Годишният му доход възлиза на 60 000 дуката.

Богатството му позволява да изгради и въоръжи със свои средства 60 галери след известната битка при Лепанто. Сам фаворизира, издига и сваля вселенски патриарси като Митрофан III Константинополски и Йоасаф II Константинополски. Също така сваля влашкия владетел Петру II Младия. Дворецът му в Анхиало струва 20 000 дуката, но е конфискуван през юли 1576 г., след като Шейтаноглу е обвинен в заговор за детронирането на султан Мурад III. Синът му Андроник Кантакузин успява да спаси голяма част от бащиното си имане и дори номинира за владетел пред османския двор Михай Витязул.

С него се среща Стефан Герлах, който бил заблуждаван от Шейтаноглу, че последният има английски корени. [3]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

От втората си съпруга, дъщеря на влашкия владетел Мирчо V Чобан, която не пожелала да го последва в Константинопол, където той живее[4], Михаил Кантакузин има трима сина – Андроник, Димитър (роден 1566 г.) и Йоан (роден 1570 г.), а от първата си жена с неизвестно име има две дъщери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Michael Kantakouzenos Şeytanoğlu“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.