Габерово (област Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg За другото българско село вижте Габерово (Област Хасково).

Габерово
Общи данни
Население 614 души[1] (15 март 2021 г.)
75,5 души/km²
Землище 8,142 km²
Надм. височина 231 m
Пощ. код 8212
Тел. код 059694
МПС код А
ЕКАТТЕ 14057
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   кмет
Поморие
Иван Алексиев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Габерово
Ахмед Мехмед
(ДПС)
Габерово в Общомедия

Габерово (Гюргенкьой) е село в Югоизточна България. То се намира в община Поморие, област Бургас. До 1931 година името на селото е Гюрген кьой, а до 1966Габерево.[2]

Околностите на село Габерово

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Габерово е разположено в Източна Стара планина, в нейните последни разклонения. Намира се на 20 km от общинския център Поморие и на 29 km от областния център Бургас. Населението на селото живее в подобие на долчинка, а землището се състои от ливади и хълмисти местности. Климатът е умерено-континентален, и рязко контрастира с типичния за близко разположените морски селища. Около село Габерово живеят зайци, полски мишки, чакали, лисици и много видове птици.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1931 година името на селото е Гюрген кьой, а до 1966 -Габерево. Оттогава нататък името му е Габерово. Селото е с първоначално етническо българско население.

През годините след 9 септември 1944 г. и след образуването на ТКЗС тук се преселват много етнически турци от Руенско, с цел работа. Постепенно, селото се изчиства от етническите българи, които се преселват в Каблешково, Поморие, Бургас и др., и от всички семейства в Габерово има три български такива.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Село Габерово е преимуществено населено с етнически турци, изповядващи сунитски ислям. В селото има джамия, която всъщност е стара къща, купена от българско семейство за тази цел. Има проект за построяване на нова джамия, но поради липса на средства строежът не е започнал към август 2009 г. Габеровските мюсюлмани имат образувано и джамийско настоятелство. Настоящата джамия има мъжко и женско отделение с обща съвместимост около 120 души, а към нея е иззидано помещение за гости на джамийското настоятелство с две легла, баня и тоалетна.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

В село Габерово се намират НУ „Константин Величков“ и детска градина.

  • Футболен отбор „ГАБЪР“ с. Габерово

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987“, София, 1989.