Гай Юний Антиох Епифан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Епифан и Калиник на монета от 72 г.

Гай Юний Антиох Епифан (на гръцки: ο Γαίος Ιούλιος Αρχέλαος Αντίοχος Επιφανής; на латински: Gaius Julius Archelaus Antiochus Epiphanes; * 38; † 92 в Атина) е гръцки принц, първороден син на Антиох IV (* 17; † сл. 72), последният цар на Комагена, и царица Юлия Йотапа I. Епифан е брат на Калиник и Юлия Йотапа II.

Баща му го сгодява през 43 г. за Друзила (дъщеря на Ирод Агрипа I), но Гай не се обрязва и годежът му е развален. Епифан се жени през 64 г. за Клавдия Капитолина, египетска гъркиня, дъщеря на астролога Тиберий Клавдий Балбил (префект на Египет 56 г.). Той е баща на прочутия атински гражданин Гай Юлий Филопап (* 65 в Беса, Атика; † 116), суфектконсул 109 г., и на Юлия Балбила (* 72 в Рим; † сл. 130), която е дворцова поетеса и приятелка на император Адриан и съпругата му Вибия Сабина.

През 70 г. баща му, който подкрепя Веспасиан и е направен на васален крал, го изпраща като командир на войската да помага на Тит при обсадата на Йерусалим. Баща му е свален през 72 г., след 34 години царуване, от управителя на провинция Сирия Луций Юний Цезений Пет заради предполагаема конспирация с партите и Комагена след това е присъединена през 74 г. към провинция Сирия. Епифан и Калиник бягат в Партия и в Рим, където са посрещнати с голяма чест от Веспасиан. Баща му отива в Лакония в Спарта и след това Веспасиан го завежда в Рим, където живее при сина си и се ползва с добро име. Епифан умира през 92 г. в Атина. Съпругата му се връща в Александрия в Египет, където се омъжва 94-98 г. за Марк Юний Руф (префект на Египет 98 г.) и той става доведен баща на децата им.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]