Георге Мурну

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георге Мурну
George Murnu
румънски историк и поет
George Murnu.jpg
Роден
Починал

Образование Букурещки университет
Паметна плоча на къщата на Мурну в Букурещ
Къщата на Мурну в Букурещ

Георге Мурну (на румънски: George Murnu; на арумънски: Ioryi al Murnu) е румънски археолог, историк, поет и преводач от арумънски произход, академик на Румънската академия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1868 година в колибите Брази на берското влашко село Доляни в семейството на румънския учител Йоан Георгиаде Мурну и Екатерина Смичеянул.[1] Учи в румънско начално училище, в гръцката гимназия в Ксанти и в румънската гимназия в Битоля и в Букурещкия университет. В 1893 година на 25 години Мурну става преподавател в университета в Яш и след това с държавна стипендия заминава за специализация в Мюнхен. След като защитава докторат по филология се връща в Румъния. Мурну оглавява катедрата по археология в Букурещ. В 1909 година става ръководител на Националния археологически музей в Букурещ.

В 1911 година в Букурещ заедно с Йон Фоти издава „Ревиста Балканика“.[2] Мурну е член на Обществото за македонорумънска култура. В 1912 година подписва мемоара на Обществото „Македония на македонците“, с който се иска Автономна Македония, тъй като областта е етнически многообразна.[3] Един от представителите на македонските власи на Лондонската конференция от 1912 – 1913 година.[4]

Мурну превежда „Одисея“ и „Илиада“ на румънски. Пише поезия (буколики) и на румънски и на арумънски.

Привърженик е на крайнодясната Желязна гвардия и близък приятел с ръководителя на сепаратисткия Римски легион Алкивиад Диаманди. Избран е за член на Румънската академия.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Istoria românilor de la Pind. Vlahia Mare (980 – 1259), Bucureşti 1913 (История на румънците в Пинд. Велика Влахия (980 – 1259))
  • Bair di cãntic armãnescu, Bucureşti 1932 (поезия)
  • Românii din Bulgaria medievală (Румънците в Средновековна България)
  • Studiu asupra elementului grec ante-fanariot în limba română (Есе върху предфанариотските гръцки елементи в румънския)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Crispedia.ro
  2. Pariza, Maria. Presa aromane in date, www.proiectavdhela.ro
  3. Makedonia Al Makedoniani: expozo da La Kulturala Societo Makedonian-Rumaniana. Stockholm, Wilhelmssons Förlag, 1917. с. 15. Посетен на 19 януари 2017.
  4. Cuvata‎, Dina. Scriitori armãneshtsã, Scopia 2001, p. 54 – 55.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Румъния“         Портал „Румъния