Георгиос Кондилис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георгиос Кондилис
Γεώργιος Κονδύλης
гръцки политик и офицер

Роден
Починал
31 януари 1936 г. (56 г.)
Атина, Гърция

Етнос гърци
Псевдоним Κεραυνός
Депутат в Гръцкия парламент:
Подпис Georgios Kondylis signature.svg
Георгиос Кондилис в Общомедия

Георгиос Кондилис (на гръцки: Γεώργιος Κονδύλης) е гръцки генерал и политик, министър-председател на Гърция. В началото на XX век участва в Гръцката въоръжена пропаганда в Македония под името капитан Занкас (Ζαγκάς).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георгиос Кондилис е роден в село Прусос, Евритания, Гърция. През 1896-1897 година участва като доброволец в гръцки корпус на Крит по време на Гръцко-турската война. През 1905 година е вече с чин подпоручик и заедно с Исидор Сидеров оглавява чета на гръцката пропаганда от 20 души в Костурско и Нестрамско. През 1907 година Георгиос Кондилис действа в Мариовско заедно с четите на Павле Илиев, Симо Стоянов, Петър Христов, Георгиос Воланис, Василиос Папас, Стоян Цицов и Трайко Браянов[1].

Кондилис като четник

Участва в Балканските войни (1912-1913), по време на които е повишен в чин капитан. След 1915 година подкрепя Елефтериос Венизелос в борбата му с краля в 1916 година, присъединявайки се към Триумвирата, Временното правителство за национална защита. Успоредно с това е повишен в чин подполковник. Противопоставя се на възстановяването на монархията в 1920 година и бяга в Константинопол, където с други венизелисти организира „Демократическата защита“ (Δημοκρατική Άμυνα). Завръща се в Гърция след революцията от 1922 година и е повишен в чин генерал-майор. Участва в потушаването на роялисткия бунт от 1923 година, след което се оттегля от активна военна дейност и започва политическата си кариера.

Константинос Танопулос и Георгиос Кондилис като четници

През 1923 година е избран за депутат от листата на Гръцката демократическа партия, а по-късно основава Националата демократическа партия (Национална радикална партия от 1928 година). Между март-юни 1924 година е военен министър, а през август 1926 година сваля диктатора Теодорос Пангалос и заема поста на министър-председател на Гърция. В 1928 година е избран за народен представител от Кавала, а през 1932 година е повторно военен министър, а след проваления венизелистки бунт от март 1935 година фактически поема цялата власт в страната. С натиск сваля министър-председателя Панагис Цалдарис и притиска президента Александрос Заимис да го назначи на негово място. След това сваля президента, назначава плебисцит за възстановяването на Монархията и се самоназначава за регент, смятайки че ще може да контролира владетеля, както това прави Бенито Мусолини с Виктор Емануил II в Италия[2]. Същата година Георгиос II се връща в Гърция, но до края на годината Георгиос Кондилис сдава министър-председателския си пост. На изборите от януари 1936 година участва заедно с Йоанис Ралис и успява да вкара 15 свои депутати в парламента. Умира на 1 февруари 1936 година в Атина от сърдечен удар.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Κωνσταντίνος Αποστόλου Βακαλόπουλος, Ο ένοπλος αγώνας στη Μακεδονία 1904 – 1908, εκδόσεις Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη, 1999, σελ. 291
  2. By the Grace of God, TIME Magazine, November 18, 1935
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Гърция“         Портал „Гърция