Георги Веселинов (зограф)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Георги Веселинов - Зограф)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Веселинов
български художник и общественик
Роден
Георги Иванов Веселинов Бобошевски
1843 г.
Починал
Народен представител в:
II ОНС   III ОНС   
Икона на Свети Мина от Георги Бобошевски, Банско

Георги Иванов Веселинов Бобошевски е български възрожденски художник-иконописец, представител на Банската художествена школа, общественик, народен представител във II и III обикновено народно събрание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1843 г. в Бобошево в семейството на Йованчо Веселинов и Милена Василкьова.

Образованието си продобива в училището в Бобошево. През 1861 г. преписва Кондиката на кюркчийския еснаф в Бобошево, на който става член, макар да не е кюркчия. Заминава за Разлог където учи иконопис при художника Стефан Попстаматов, ученик на Симеон Молеров. Завръща се в Бобошево и участва в изографисването на църквата „Света Богородица“. Става известен под името Геоги Зограф. През 1868 г. изографисва изцяло църквата в село Баланово. През 1873 г. рисува сводовете от южната страна на преддверието в бобошевската църква „Света Богородица“.

След потушаването на Априлското въстание през 1876 г. е заподозрян в бунтовничество и е задържан под стража в Дупница, а оттам е преведен в затвора в София. След Освобождението е назначен за деловодител на Земеделската и сиротска каса в Дупница, която длъжност изпълнява до края на живота си. Става един от водачите на Либералната партия в Дупнишкия край, което му навлича омразата на русофилите – чорбаджии в Дупница и околията. На два пъти е избиран за народен представител във II (10.12.1882 – 25.12.1883) и III (9.07.1884 – 11.07.1886 г.) Обикновено Народно събрание. Кандидатира се за народен представител и за IV обикновено народно събрание, но на 19.09.1886 г. е нападнат и убит в Дупница от озверяла тълпа заедно с другия кандидат на Либералната партия – Хр. Грънчаров, околийския началник П.Димитров и бобошевския учител Папукчиев.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Кепов, Иван, „Миналото и сегашно на Бобошево“, издава Бобошевска популярна банка, печатница Кехлибар, 1935, с.255 – 259.
     Портал „Македония“         Портал „Македония