Герхард Физелер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герхард Физелер
Gerhard Fieseler
немски пилот и авиоконсруктор
Герхард Физелер на аерошоу край Берлин през 1931 година
Герхард Физелер на аерошоу край Берлин през 1931 година

Роден
Починал
Касел, Германия

НационалностFlag of Germany.svg Германия
Техника
ОбластМашинно инженерство
Герхард Физелер в Общомедия

Герхард Физелер (на немски: Gerhard Fieseler) е немски военен пилот от Първата световна война, авиоконструктор и шампион по аеробатика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Герхард Физелер е роден на 15 април 1896 г. в Бергхайм, в семейството на печатар. През 1915 г. се присъединява към ВВС на Германия и въпреки че катастрофира със самолета си по време на обучението си, през 1916 година е зачислен като наблюдаващ пилот на модели FAA 243 и FAA 41. През 1917 г. се класира за боен пилот и е изпратен на Македонския фронт. Включва се в частта „Jasta 25“, дислоцирана край Канатларци, и лети на самолет „Roland D.II“, с който постига 19 официални въздушни победи:

До октомври 1918 г. е германският ас с най-много победи на Източния фронт преживял войната. Награден е със Златен военен кръст за заслуги и с Железен кръст, първа и втора степен[2], както и с български орден „За храброст[3].

След войната се занимава с авиошоу участия и конструиране на самолети. През 1934 г. печели Световния шампионат по Аеробатика в Париж. Към 1935 г. е член на НСДАП и печели поръчка на Луфтвафе със самолета си Fieseler Fi 156. След Втората световна война прекарва известно време под арест, след което отново се занимава със самолетостроене и издава автобиографията си „Meine Bahn am Himmel“ (Пътят ми към небето).

Герхард Физелер умира на 1 септември 1987 година в Касел. Неговото име носи фигура от Аеробатиката.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]