Гробаря

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Марк Уилям Калауей
Снимка на Гробаря
Роден
24 март 1965 г. (53 г.)
Живее в Долината на смъртта (1990 – 1999), (2004-днес) Хюстън Тексас (1984 – 1990), (2000 – 2003)
Професионална кариера в кеча
Сценични
имена
Гробаря
Феномена
Мъртвеца
Господаря на болката
Лордът на тъмнината
Височина 210 cm
Тегло 149 kg
Треньор(и) Дон Джардини
Дебют 1984
Напуснал 3 април 2017
Марк Уилям Калауей в Общомедия

Марк Уилям Калауей (на английски: Mark William Calaway) е американски професионален кечист,[1] по-известен под сценичния си прякор Гробаря, работещ във WWE (Световна федерация по кеч). Роден е на 24 март 1965 г. в Хюстън, Тексас в семейството на Франк Калауей и Бети Труби. Има четирима по-възрастни братя: Дейвид, Майкъл, Пол и Тимоти. Завършва образованието си в гимназия „Уолтрип“. След като завършва училище, Калауей продължава образованието си в колеж „Анджелина“, а през 1985-та се записва да следва спортен мениджмънт в тексаския уеслиански университет, където играе в баскетболния отбор като център в периода 1985 – 1986 г. Отпада от университета през 1986-та, за да преследва кариера в спорта като за известно време обмисля да се премести Европа, където да играе баскетбол, но в крайна сметка решава да се захване с професионална борба (кеч).

Марк Калауей дебютира на ринга през далечната 1984-та година във WCCW (World Class Championship Wrestling), където се състезава под различни псевдоними, а през 1989 започва да се състезава във WCW (основен конкурент на WWF/E тогава) под името „Лошият Марк“ Калоус. В края на 1990-та година преминава във WWF/E и оттогава насам, в продължение на 27 години, е известен като Гробаря, печелейки множество титли и се превръща в един от най-великите кечисти на всички времена. Най-голямото постижение на Гробаря през времето му във WWE е т.нар. The Streak или поредицата му от победи в най-голямото шоу на компанията, Кечмания – рекордът му е 23 победи и 2 загуби (от Брок Леснар през 2014-та на Кечмания 30 и Роман Рейнс на Кечмания 33) и е безпрецедентен в историята на спорта.

На Кечмания 33, след края на мача с Рейнс, Гробаря свали емблематичните си ръкавици, наметало и шапка и ги постави в средата на ринга, след което бавно се отправи обратно зад сцената под овациите на феновете, а малко след това, емблематичният за него камбанен звън зазвуча като за последно три пъти, сигнализирайки края на активната кариера на Мъртвеца.

Професионална кеч кариера[редактиране | редактиране на кода]

World Championship Wrestling (1989 – 1990)[редактиране | редактиране на кода]

World Wrestling Federation/Entertainment (1990-)[редактиране | редактиране на кода]

Дебют и вражди (1990 – 1994)[редактиране | редактиране на кода]

Калауей прави своя дебют в WWE на 19 ноември 1990. . Неговият официален дебют е на 22 ноември на платеното шоу Survivor Series (Оцеляване). След Оцеляване прякорът му става отново „The Undertaker“. На неговият дебют на платеното шоу WrestleMania той побеждава Jimmy "Superfly" Snuka и поставя началото на серията си. След това води първата си сериозна битка срещу The Ultimate Warrior. След година прекарана в битки срещу Randy Savage,Sid Justice,Sgt. Slaughter и Hulk Hogan,Гробаря побеждава Хоган на „Survivor Series“, с помощта на Ric Flair, за да спечели първата си титла на федерацията. През февруари 1992 г.,съотборника на Гробаря, Jake "The Snake" Roberts се опитва да атакува жената на Randy Savage, Miss elizabeth, но Гробаря го спира. Двамта се бият на WrestleMania VIII, където Гробаря побеждава. На 11 януари,1993 WWF дебютира седмичното предаване Monday Night Raw, на което Гробаря участва в главния мач за вечерта и побеждава.В същатата година се бие срещу Giant Gonzalez на WrestleMania IX,където отново побеждава, но поради дисквалификация. Враждата му с Yokozuna приключва с Casket Match за титлата на федерацията на Кралски гроход през 1994 г.Yokozuna побеждава и заедно с помощта на няколко други кечисти, заковава Гробяря в ковчег. След загубата си, Гробаря не се появява във федерацията за 7 месеца.

Завръщането на Феномена и вражди (1994 – 1997)[редактиране | редактиране на кода]

След WrestleMania X, Ted DiBiase представя Гробар на WWF. Този Гробар, обаче, изигран от Brian Lee, е мошеник и води до появата на истинския Гробар на SummerSlam 1994 г., където в главния мач той побеждава мошеника. На Survivor Series побеждава Yokozuna, в мач реванж, отново с ковчег. През по-голямата половина от 1995., Гробяря води вражди с членове от Million Dollar Corporation. На WrestleMania XI, докато Гробаря се бие срещу King Kong Bundy, Kama открадва урната му, от която той черпи силите си и го атакува. След това Гробаря побеждава Kama в мач с ковчег на SummerSlam.

По-късно в главния мач на Royal Rumble 1996, докато Гробаря се бие срещу Брет Харт за титлата на федерацията, Diesel се намесва и му коства мача. Това води до мача им на WrestleMania XII, където Гробаря печели. Следващата му битка е срещу Mankind, който се намесва в някой негови мачове. Първата им официална битка е на SummerSlam, в първия по рода си Boiler Room Brawl. В него, когато Гробаря се опитва да вземе урната от Paul Bearer, той го удря с нея и така Mankind печели. След това враждата им достига съвсем други нива, когато двамата се бият в Buried Alive match на In Your House: Buried Alive, където Гробаря печели. След това Гробаря се насочва към битка с тогавашния носител на титлата на федерацията, Vader. Двамата се бият на Royal Rumble 1997, където Vader печели, но на Wrestlemania 13 Гробаря успява да спечели титлата за втори път и да удържи серията си срещу Sycho Sid.

Ад в клетка и братя на унищожението (1997 – 1998)[редактиране | редактиране на кода]

През май 1997 г.,Paul Bearer се опитва да се събере с Гробаря като в противен случай заплашва да разкрие „най-дълбоката и мрачна тайна“ на Гробаря.В историята, Bearer обявява, че Гробаря е убиец, който е подпалил погребалното бюро (в което той е живеел с родителите си и брат си и където Bearer е работил), убивайки родителите си и полу-брат си. Гробаря твърди, че той няма от къде да има тази информация, но Bearer разкрива, че му е било казано от оживелия полу-брат на Гробаря, Kane. По-същото време, Гробаря започва нова вражда на SummerSlam, в мача си с Брет Харт за титлата, когато специалния гост съдия Shawn Michaels го удря със стол и му коства мача и титлата. След това Гробаря предизвиква Michaels в първия по рода си мач-Ад в клетка на Badd Blood: In Your House. По време на мача, полу-брата на Гробаря прави своя дебют и прави надгробен камък на Гробаря, позволявайки на Michaels да го тушира. Kane предизвиква Гробаря на мач, но Гробаря отказва да се бие с брат си. Но след време се съгласява и на WrestleMania XIV печели. След един месец те се бият в мач реванш на Unforgiven: In Your House, в първия по рода си Inferno Match, който Гробаря отново печели. Враждата на Гробаря с Mankind е обновена и двамата се бият в мач Ад в клетка на King of the Ring. По време на мача, Гробаря хвърля Mankind от върха на клетката и след това спечелва. На Fully Loaded Гробаря и Stone Cold Steve Austin побеждават Kane и Mankind и спечелват отборните титли на федерацията. След 2 месеца те ги губят и Гробаря става претендент за титлата на федерацията на SummerSlam, държана по това време от Austin. Но малко преди SummerSlam, Гробаря разкрива, че той и Кане работят заедно. Гробаря губи мача, но малко след това разкрива, че той и Kane работят за Vince Mcmahon и се опитват да отърват Austin от титлата. На Breakdown: In Your House двамата братя се бият с Austin за титлата, но двамата едновременно го тушират и титлата става анулирана. Това води до мача на Judgment Day: In Your House между Гробаря и Kane и Austin като специалния гост съдия. Но Austin не обявява никой за победител. На следващата вечер, Гробаря става „злодей“ за първи път от 6 години, събира се с Paul Bearer и обявява, че ще разкрие тяхната Ministry of Darkness. След това Гробаря отново се насочва към враждата му с Austin и му коства мач на Survivor Series. Това води до мач-погребан жив на Rock Bottom: In Your House между двамата, който Гробаря губи.

Министерство на мрака (1999)[редактиране | редактиране на кода]

Със създаването на Министерството на мрака, Гробаря се превръща в зла и сатанична личност. Той често повтаря, че получава нареждания от „По-голяма сила“. Цялото Министерство на мрака се състои от: The Brood (Edge, Christian and Gangrel); The Acolytes (Bradshaw and Faarooq); Mideon; and Viscera.Като част от историята, Гробаря проявява желание да отърве WWF от Vince McMahon и да управлява WWF.Това води до вражда между Министерството на мрака и Корпурацията. Гробаря води битка с Big Boss Man от Корпурацията на WrestleMania XV, в мач Ад в клетка, който Гробаря спечелва и удължава серията си до 8 – 0.Малко след това Гробаря отвлича Stephanie McMahon, поради което Vince McMahon се съюзява с Austin.Гробаря се опитва да се ожени за Stephanie на епизод на Raw is War, но Austin я спасява. На Over the Edge, Гробаря побеждава Austin за титлата с помощта на специалния гост съдия, Shane McMahon. След това Гробаря разкрива, че Vince Mcmahon е бил „По-голямата сила“ през цялото време. Това съединява Министерството на мрака и корпурацията, за да формират Корпоративното Министерство. Но след като Гробаря загубва титлата на King of the Ring срещу Austin и губи мач Първа кръв на Fully Loaded, Корпоративното Министерство се разпада. След това Гробаря се съюзява с The Big Show и двамата печелят титлите на федерацията 2 пъти. Но през септември 1999 г. в Smackdown!, Гробаря е уволнен от Vince McMahon, заради нежеланието си да участва в мач.В реалност, Гробаря си взима отпуска, за да излекува травма в слабините.

Американският гадняр/Мъртвец ООД (2000 – 2003)[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално, Гробаря е трябвало да се завърне на турнира Royal Rumble, но поради още една контузия завръщането му става на 21 май 2000 г. на турнира Judgement Day. Феновете са в шок, когато Гробаря прави дългоочакваното си завръщане и се появява на мотор облечен с рокерски дрехи. Той се намесва в главния мач за вечерта между Скалата и Трите Хикса, като прави задушаващо тръшване на Трите Хикса.

Хватки[редактиране | редактиране на кода]

Гробаря прилага хватката Портата на Ада на Острието.
Гробаря прилага хватката Надгробен камък на Острието
Гробаря, готвейки се да изпълни Крак брадва на Марк Хенри
 • Завършващи хватки
  • Надгробен камък (Tombstone Piledriver)
  • Последно причастие (Last Ride)
  • Задушаващо Тръшване (Chokeslam)
  • Портите на Ада или Дяволския триъгълник (Hell's Gate or Devil's Triangle)

Копирани хватки от Kane

  • Двойно задушаващо тръшване (Double chokeslam – с Грамадата или Кейн, на един или двама души)
  • Змийски очи (Snake eyes)
  • Старата школа (Old School)
  • Голям ботуш (Big Boot)
  • Крак брадва (Leg Drop Kick)
  • Де Де Те със засилка (Running DDT)
  • Летящ саблен удар (Flying Clothesline)
  • Странично Тръшване (Side Walk Slam)
 • Адско задушаващо Тръшване (Hell choke slam – Задушаващо тръшване от върха на адската клетка)
  • Петър Калайджиев
  • георги велев
  • пол беар
  • мр. макмеан
  • Теди Лонг
  • Брус Причард
  • Холандски Мантел
  • Бруно Лауер
 • Прякори
  • „Феномена“
  • „Мъртвеца“
  • „Господарят на Тъмнината“
  • „The Last Outlaw“
  • „Американското Лошо Момче“
  • „Най-добрият нападател в WWE“
  • „Съвестта на WWE“
  • „Червения Дявол“
  • „Голямото Зло“
  • „Демона от Долината на Смъртта“
  • „Човекът от тъмната страна“
  • „Master of Mind Games“

Титли и постижения[редактиране | редактиране на кода]

 • Световен шампион в тежка категория (3 пъти)
 • Шампион на WWE/Безспорен Шампион на WWE(4 пъти)
 • Хардкор шампион (1 път)
 • Световен отборен шампион (6 пъти) – с Ледения Стив Остин (1), Грамадата (2), Скалата (1) и Кейн (2)
 • WCW Световен отборен шампион (1 път) – с Кейн
 • Кралско Меле (2007)
 • Слами награди за най-добро попадение в WWF (1996)
 • Слами награди за най-добра татуировка (1997)
 • Слами награди за най-добра музика (1997)
 • Слами награди за Звезда на всякакви размери
 • Слами награди за най-добър Мач на годината (2009) срещу Шон Майкълс на КечМания 25
 • Слами награди за най-добър Момент на годината (2010) срещу Шон Майкълс на КечМания 26
 • Wrestling Observer Newsletter
 • Пет звезден мач (1997) срещу Шон Майкълс в Адска Кледка на турнира Badd Blood
 • Вражда на годината (2007) срещу Батиста
 • Мач на годината (2009) срещу Шон Майкълс на КечМания 25
 • Мач на годината (2010) срещу Шон Майкълс на КечМания 26
 • Най-надценяван (2001)
 • Най-любим кечист (2001)
 • Най-лошата Вражда на годината (1993) срещу Гиганта Гонзалес
 • Най-лош Мач на годината (2001) с Кейн срещу Кроник на турнира Непростимо
 • Член на Залата на Славата (2004)
 • Мач на годината (2012)срещу Трите Хикса на КечМания 28 мач в Адската Клетка с гост съдия Шон Майкълс
 • Специалност „МАЧ В АДСКА КЛЕТКА“

Серията му в Кечмания[редактиране | редактиране на кода]

Кечист Кеч Мания Рекорд
Джими Снука 7 1 – 0
Джейк Робъртс (Змията) 8 2 – 0
Гиганта Гонзалес 9 3 – 0
Кинг Конг Бънди 11 4 – 0
Дизел 12 5 – 0
Психаря Сид 13 6 – 0
Кейн 14 7 – 0
Биг Босмен 15 8 – 0
Трите Хикса 17 9 – 0
Рик Светкавицата 18 10 – 0
Грамадата & Еи-Треин 19 11 – 0
Кейн 20 12 – 0
Ренди Ортън 21 13 – 0
Марк Хенри 22 14 – 0
Батиста 23 15 – 0
Острието 24 16 – 0
Шон Майкълс 25 17 – 0
Шон Майкълс 26 18 – 0
Трите Хикса 27 19 – 0
Трите Хикса 28 20 – 0
Си Ем Пънк 29 21 – 0
Брок Леснар 30 21 – 1
Брей Уайът 31 22 – 1
Шейн Макмеън 32 23 – 1
Роман Рейнс 33 23 – 2

Бележки[редактиране | редактиране на кода]