Крисчън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джейсън Ризо
Снимка на Крисчън
Роден
Живее вТампа, Флорида
Професионална кариера в кеча
Сценични
имена
Крисчън (WWE)[1]
Крисчън Кейдж (TNA)
Канадската ярост
Конквистадор Дос[2]
Височина188 см
Тегло96 кг
Треньор(и)Дори Фънк Младши
Рон Xътчинсън
Том Причард
Дебют9 юни 1995 г.

Уилям Джейсън Ризо (на английски: Jason „Jay“ Reso) е канадски кечист и актьор, известен най-вече с участията си в Световната федерация по кеч (WWE) и TNA.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 ноември 1973 г. в Китчънър, Онтарио, Канада. Като дете играе в хокейната лига, но по-късно страшно се запалва по американската борбата. След преместването си в Оринджвил, Онтарио, на младежка възраст, той среща Адам Коупланд, който малко по-късно станал негов най-добър приятел, а също и отборен партньор като начало на кариерата си като Съкстън Хардкастъл и Едж. Двамата дори следват в една и съща гимназия в Оринджвил.

Професионална кеч кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ранна кариера[редактиране | редактиране на кода]

World Wrestling Federation/Entertainment[редактиране | редактиране на кода]

The Brood (1998 – 1999)[редактиране | редактиране на кода]

Крисчън (вляво) и Едж по време на индродукцията си

Крисчън Кейдж (чийто псевдоним е комбинация от имената на Крисчън Слейтър и Никълъс Кейдж), започва обучението си като кечист в Торонто, заедно с дългогодишния си приятел Адам Копланд (известен с псевдонима си Острието). Той прави дебюта си в Световната федерация по кеч (WWE) (тогава WWF) през 1998 г., когато скъсява името си на Крисчън и разсейва Острието в мача му срещу Оуен Харт на шоуто In Your House: Breakdown. Участва и в единични мачове и дори печели титлата WWF шампион в лека категория. По-късно той, Гангрел и Острието сформират вампирска група, известна като The Brood и враждуват с групата на Гробаря, Министерството на мрака.

Острието и Крисчън (1999 – 2001)[редактиране | редактиране на кода]

Крисчън подписва автографи през 1999 г.

Въпреки успеха на групата, Крисчън едва започвал да достига потенциала си. По-късно, той и Острието се отделят и започват образи на тийнейджъри-сърфисти, известни с петсекундните си пози за снимки и подигравките към опонентите си или града, в който се намирали. Двамата преминават през огромна серия успешни отборни мачове, печелят първите два мача с Маси, Стълби и Столове и стават WWF отборни шампиони цели седем пъти, което по това време е рекорд.

Различията им започват да взимат връх, когато Острието печели турнира Крал на ринга и скоро, след поредица неуспешни мачове, Крисчън обръща гръб на досегашния си партньор и започва вражда с него за WWF Интерконтиненталната титла.

Самостоятелна кариера (2002 – 2004)[редактиране | редактиране на кода]

След враждата с Острието, Крисчън печели WWE Европейската титла от Джон Брадшоу Лейфийлд[3], но след като я губи от DDP в издание на Smackdown!, той започва серия от загуби и става известен с изблиците си на гняв след такава. DDP се опитва да му помогне и го взима за свое протеже, но Крисчън му обръща гръб и двамата враждуват до WrestleMania X8, когато Крисчън отново губи. После, на същия турнир защитава WWЕ Хардкор титлата като побеждава Майти Моли, но я губи на същата вечер от Мавен.

След това, Крисчън, Ланс Сторм и Тест формират групата Неамериканците и първите двама дори печелят заедно отборните титли. Към групата им се присъединява и Уилям Ригъл, но скоро тя се разпада, поради скандал зад кулистите заради името и антиамериканското им държание. След това той става партньор на Крис Джерико, с когото също печели отборните титли.

Крисчън и Ланс Стром като WWЕ Световни отборни шампиони, 2002 г.

По това време, Скалата бива прехвърлен в RAW и започва програма с Крисчън, хвалейки го като неговата „любима нова звезда на WWE“. Тогава Крисчън започва да използва много от маниерите на Скалата, започва да нарича феновете The Peeps (идващо от The People, както ги нарича Скалата) и дори се нарича „Новия шампион на народа“. Той използва тази новооткрита харизма, за да победи Букър Т в мач за WWЕ Интерконтиненталната титла на „Деня на страшния съд“ през 2003 г. Когато на едно от шоутата на RAW Скалата казва, че може да има само един „Шампион на народа“, Крисчън и Джерико нападат Скалата, но падат жертви на натиска на Скалата и края на книгата от Букър Т., който помага на Скалата.

В края на 2003 г. Крисчън и Джерико правят облог за един канадски долар кой пръв ще свали Триш Стратъс (Джерико) и Лита (Крисчън). Момичетата разбират за облога им и това води до кратка вражда между мъже и жени и първия мач „Битка на половете“, уреден от Ерик Бишоф. Джерико и Крисчън печелят мача, като оттогава започват разногласия, защото Крисчън тушира Триш. Това води до мач между двамата на WrestleMania ХХ и тогава Триш обръща гръб на Джерико, позволявайки на Крисчън да го победи. На 10 май 2004 г. в мач с клетка срещу Джерико, Крисчън получава контузия на гърба, която го държи извън ринга четири месеца. Късно през август същата година, той се завръща, за да довърши враждата си с Джерико.

Капитан Харизма (2004 – 2005)[редактиране | редактиране на кода]

В края на 2004 г. образът на Крисчън става на самоуверен heel (лош образ в кеча), макар да става популярен в Англия и Канада. Той взима под крилото си Тайсън Томко, когото нарича неговия „разшерител на проблеми“, печелейки повечето си мачове чрез негова помощ. На едно издание на RAW, когато Крис Джерико поема ролята на председател за една вечер, Крисчън е принуден да се бори в костюм на супергерой, наречен Капитан Харизма (Captain Charisma), заедно с Урагана в отбор, наречен Героите. Още на следващата седмица Крисчън се бие срещу Урагана в битката на героите, след което сваля костюма на супергерой, въпреки че запазва името като новия си псевдоним.

През 2005 г. на „Кралски грохот“ Крисчън заявява, че е по-добър рапър от Джон Сина и дори го нарича позьор през следващите няколко месеца по време на обичайните си промота срещу него. Когато Сина бива преместен в Първична сила, Крисчън веднага иска шанс за WWE титлата, която тогава е негово притежание и на „Мъст“ 2005 Сина, Джерико и Крисчън навлизат в троен мач за титлата, който Сина печели.

По време на годишната лотария между Първична сила и Разбиване, Крисчън е вторият сменил шоута и отива в Smackdown!, където замества Грамадата в шесторен мач за новата титла на Разбиване. Оттогава той се хвали, че е единствения участвал в главните мачове и на Първична сила и на Разбиване. Скоро Крисчън дори получава свой собствен сегмент, наречен „The Peep Show“.

Total Nonstop Action Wrestling (2005 – 2008; 2012)[редактиране | редактиране на кода]

Дебют и незабавен успех (2005)[редактиране | редактиране на кода]

Ризо и Скот Д'Аморе, по време на дебюта си на Genesis 2005, PPV ноември.

През октомври 2005 г. Крисчън получава нова оферта за договор в Световната федерация по кеч (WWE), но я отхвърля и скоро след това напуска компанията. Той дебютира в TNA през ноември, на шоуто Genesis, върнал старото си пълно име Крисчън Кейдж. В дебютната си реч той казва, че WWE са искали той да остане и дори са му предложили добра сума. Той критикува WWE, Пол Левек (Трите Хикса) и заявява, че WWE се превръща в това, което беше WCW преди унищожението си – „скучно и без посока“.

През август 2006 г. WWE съдят Крисчън за псевдонима „Капитан Харизма“, твърдейки че е създаден докато е бил под договор с тях. Тогава той оставя името и спира да го използва, твърдейки че не е било нищо специално.

В началото на кариерата си в TNA, Крисчън е face (добър образ в кеча) и започва вражда с Джеф Джарет и неговата група Планета Джарет. Неговият дебютен мач е срещу Боби Рууд от Тим Канада. На Turning Point 2005 той побеждава Монти Браун, за да стане претендент №1 за световната титла на NWA. По-късно на FInal Resolution 2006 той и завръщащият се Стинг побеждават Джарет и Браун в отборен мач.

Звездният миг на Крисчън идва на Aggainst All Odds, когато той побеждава Джеф Джарет, за да стане новия Световен шампион на NWA. След спечелването на титлата, Кейдж започва вражда с „Чудовището“ Abyss и Джеймс Мичъл, защитавайки титлата си успешно срещу Abyss в шестоъгълна клетка на Lockdown през април и във Full Metal Mayhem мач (мач с маси, стълби, столове и вериги) на Sacrifice през май.

Кейдж защитава титлата си и на годишнината на TNA – Slammiversary, в патентования на компанията мач – „Краля на планината“. Опонентите му в мача са Рон „Истината“ Килингс, „Чудовището“ Абъс, „Краля на планината“ Джеф Джарет и Стинг. В края на мача Кейдж и Стинг остават сами върху стълбата, но преди някой да закачи титлата, Ърл Хебнър бута стълбата, събаряйки и двамата, позволявайки на Джеф Джарет да се качи и да стане новия световен шампион. Тогава Джим Корнет отнема титлата на Джарет заради заговор с Лари Збизко и Ърл Хебнър, но му я връща по-късно, въпреки че Кейдж опитва да го убеди да я върне на него. След това Кейдж участва в мач за претендентско място за титлата срещу Стинг, Скот Стайнър и Самоа Джо, но не успява да затвърди мястото си като претендент. Той участва като помощник на Стинг в мача му срещу Джеф Джарет на Hard Justice 2006, но в края на мача се обръща срещу Стинг, коствайки му победата с удар с китара в главата.

Мигновената класика (2006–2007)[редактиране | редактиране на кода]

Ризо (вдясно) заедно с Томко (вляво) на завръщането си в TNA.

След Hard Justice, Кейдж става отново heel и веднага започва вражда с доскорошния си приятел Райно, който иска обяснение за действията му на HJ. Крисчън тогава напада и него, причинявайки му сътресение със столиране. Двамата навлизат един срещу друг на No Surrender, но Кейдж печели, след като прилага Разгрозител на Райно върху стол. Враждата им продължава и двамата отново се изправят един срещу друг, но този път в Уличен бой на 8-ата Миля на най-голямото шоу на TNA - Bound For Glory. Макар Райно да доминира в голяма част от мача, накрая Ризо излиза победител. На следващото PPV, Крисчън отбелязва победа и срещу „Феноменалния“ AJ Стайлс, след което отново се връща на главната сцена, търсейки мач за световната титла, тогава притежание на „Чудовището“ Абъс, който по това време враждува със Стинг. В един мач на Импакт между Стинг и Крисчън, Кейдж довежда стария си помощник Томко, който напада Стинг. Скоро след това Крисчън си намира нов прякор – Мигновената класика.

На Final Resolution 2007, Крисчън навлиза в троен елиминационен мач срещу Стинг и Абъс, където с помощта на вече елиминирания Абъс, тушира Стинг с Жабешка преса и става за втори път световен шампион на NWA.

Тогава той събира Томко и Скот Стайнър, за да създаде Коалицията на Крисчън. През следващите два месеца Кейдж защитава световната си титла на Aggainst All Odds и Destination X 2007, срещу Кърт Енгъл и Самоа Джо. Той побеждава Енгъл чрез намесата на Коалицията си, но срещу Джо остава сам, тъй като Томко отсъства по време на шоуто, а Стайнър е твърде зает с мача си срещу Енгъл. Въпреки това, Крисчън контрира Кокинския ключ на Джо и го тушира, използвайки собствената му инерция и чрез опора на въжетата.

Преди Lockdown, Ризо добавя още едно лице към отбора си – AJ Стайлс, който дотогава враждувал с предишния враг на Кейдж и Райно. Вече на турнира Lockdown коалицията на Крисчън – Крисчън Кейдж, Томко, Скот Стайнър и AJ Стайлс, заедно с Абъс навлизат в Lethal Lockdown мач срещу отбора на Енгъл – Кърт Енгъл, Стинг, Самоа Джо, Райно и завръщащия се Джеф Джарет. Отборът на Крисчън губи, след като Абъс бива туширан от Стинг.

Ризо през 2006 г.

На следващия месец, на турнира Sacrifice 2007, Крисчън Кейдж защитава световната титла в троен мач срещу Стинг и Кърт Енгъл. В края на мача, Стинг преобръща и тушира Кейдж, но в същото време се предава и от ключа на глезена на Енгъл, което води до спорен край на мача. На следващия Импакт и тримата изявяват права за титлата, но накрая Джим Корнет обявява, че мачът е приключил без победител и отнема титлата от Кейдж. Крисчън веднага взема участие в следващата възможност да си я върне, побеждавайки Абъс чрез дисквалификация, за да се класира за годишното издание на „Краля на планината“ на Slammiversary. Тогава Кейдж участва срещу Кърт Енгъл, Стинг, AJ Стайлс, Крис Харис и Самоа Джо в опит да спечели новата титла на компанията - Световната титла на TNA, тъй като по това време TNA се отцепва от NWA и NWA прибират стария шампионски пояс. Крисчън губи мача, пресечен с копие от Харис и Енгъл взима победата и титлата. Още на следващия турнир, Victory Road '07, Крисчън наказва Харис, побеждавайки го чрез намеса на Дъстин Роудс.

След това Крисчън се връща към вражда със старите си познати Стинг и Абъс, които по това време са отбор. Това води до Doomsday Chamber of Blood мач на Hard Justice 2007, където участват Коалиция Крисчън (Кейдж, Томко и Стайлс) срещу Стинг, Абъс и новодошлия Андрю Мартин. Отборът на Стинг взима победата след като Крисчън се измъква от мача, а Абъс тушира Стайлс.

След като на едно издание на Импакт Крисчън губи от Абъс в мач до първа кръв заради намеса на Самоа Джо, Кейдж започва вражда с него, стигайки дотам, че дори напада самоанските му роднини. Това води до мач между тях на No Surrender 2007, когато Джо губи чрез дисквалификация, но въпреки това пребива Кейдж. Сега двамата имат уреден мач за Bound For Glory 2007, където мачът ще бъде без дисквалификация, а пазител на реда в ринга ще бъде помощника на Джим Корнет – Мат Морган. На Bound For Glory, Самоа Джо побеждава Крисчън.

В следващите издания на TNA iMPACT!, Крисчън се състезава в мини-турнир и достига финала, предизвикавайки другия финалист – Каз в мач със стълби на Genesis за определяне на победителя и №1 претендент за световната титла. На Genesis обаче Каз го побеждава въпреки намесата на съюзниците му Стайлс и Томко.

Стари вражди, нови приятелства, общи врагове (2007–2008)[редактиране | редактиране на кода]

Ризо през септември 2008 г.

През следващите издания на iMPACT!, Крисчън води вражда с Кърт Енгъл, който присламчва Томко и Стайлс в собствената си група. Крисчън дълго време опитва да накара двамата да застанат на негова страна, но евентуално Томко решава да бъде самоастоятелен, а Стайлс не знае кого да избере. На Final Resolution 2008, Крисчън се изправя срещу Енгъл в мач за световната титла на TNA, но губи заради решението на Стайлс, който се присъединява към Енгъл. На Against All Odds 2008 Крисчън получава втори шанс за титлата, но тогава Томко прекъсва самостоятелността си и се присъединява към Енгъл, коствайки поредния мач на Крисчън.

Крисчън обединява сили със стария си противник Самоа Джо и двамата заедно с Кевин Неш побеждават Кърт Енгъл, Еи Джи Стайлс и Томко на Destination X 2008. Още на следващото шоу, Крисчън и Томко са обявени за капитани на отбори от 5 души и през следващите седмици събират отборите си, за да се изправят един срещу друг в Lethal Lockdown мач. Той се състои на Lockdown 2008 и отборът на Крисчън, състоящ се от самия него, доскорошния му враг Райно, Мат Морган, Абъс и Стинг, побеждава отборът на Томко, включващ AJ Стайлс, Рей и Дивон от Отбор 3D и Джеймс Сторм.

В следващите си изяви, Крисчън сформира отбор с Райно и двамата влизат в турнир за вкантните титли по двойки, побеждавайки Алекс Шели и Крис Сейбин в осминафиналите, както и Букър Т и Робърт Руд на четвъртфиналие, но губят от Отбор 3D на полуфинала. Отборът им се съюзява с наскорошния им опонент AJ Стайлс и тримата участват в мачове срещу Кърт Енгъл и Отбор 3D, губейки в мач с маси, но печелейки уличен бой на Hard Justice 2008.

След това Кейдж преминава отново в самостоятелната дивизия и побеждава Стайлс, за да стане един от претендентите за титлата в предстоящото PPV. На No Surrender 2008, Крисчън влиза в мач за титлата срещу шампиона Самоа Джо и Кърт Енгъл, но не успява да вземе пояса.

През следващия месец в ростера на TNA се забелязва разделение на два лагера – ветерани и млади звезди. И двата лагера опитват да се сдобият с услугите на Кейдж, но в крайна сметка той решава да остане неутрален и след един от мачовете си срещу Стайлс и Букър T, в който той участва като рефер, напада и двамата. Това води до нов троен мач между тримата на Bound For Glory 2008, спечелен от Букър. Крисчън навлиза във вражда с Букър за новосъздадената от него титла на легендите и на Turning Point двамата участват в мач за титлата, с условието, че ако Крисчън изгуби, ще се присъедини към групата на Букър, Стинг, Кърт Енгъл, Кевин Неш и Скот Стайнър - Main Event Mafia. Кейдж губи мача и още на следващия iMPACT! петимата му връчват патентния за групата смокинг. В края на шоуто, петимата устройват на Кейдж парти за приветствие, което обаче се оказва парти за отпращане след като се разбира, че Кейдж води преговори с WWE, и петимата пребиват жестоко Кейдж.

Завръщане в World Wrestling Entertainment (2009-)[редактиране | редактиране на кода]

ECW шампион (2009-2010)[редактиране | редактиране на кода]

След като договор му с TNA изтече, председателя на TNA Дикси Картър подвърди, че Крисчън е преподписал с Световната федерация по кеч (WWE). На епизода на WWE ECW от 10 февруари Крисчън направи своето завръщане в WWE, като използва името „Крисчън“ и бе потвърдено, че той ще се бие във ECW. По-късно на същата вечер той побеждава шампиона на ECW Джак Суагър. На турнира „Ответен удар“ през 2009 г., Ризо побеждава Джак Суагър и печели титлата на ECW. След 42 дни на световен шампион, на Extreme Rules, Крисчън губи титлата си от Томи Дриймър. Печели я отново на "Night of Champions" и става вторият кечист (след Боби Лешли) в новата история на титлата, с два рейна.

Вражди и Световен шампион в тежка категория (2011)[редактиране | редактиране на кода]

Ha Extreme Rules Крисчън печели WWE Световната титла в тежка категория| като побеждава Алберто Дел Рио, два дена след това във Smackdown! я губи от Rенди Oртън. Ha турнира Over The Limit реванша му за WWE Световната титла в тежка категория е загубен отново. Ha турнира Capitol Punishment губи пак. Ha турнира Money In The Bank печели, но чрез DQ (дисквалификация). Ha турнира Summerslam губи титлата за пореден път. В шоуто Super Smackdown последния мy шанс в мач с клетка срещу Ренди Ортън е отново загубен. Ha турнира Night Of Champions Крисчън излезе на рингът и каза, че иска още един мач, дори и написал в Twitter да го подкрепят, но след това Шеймъс го прекъсва като му прави ритника помпа. .

Завръщане след нараняване (2012)[редактиране | редактиране на кода]

След няколко тежки травми, той се завръща и печели интерконтиненталната титла от Коуди Роудс. На следващия платен турнир я защитава успешно срещу бившия шампион. (Една седмица преди завръщането му в Разбиване той въвежда най-добрия си приятел Адам Коупланд – Острието в Залата на Славата).

В кеча[редактиране | редактиране на кода]

Ризо изпълняващ Жабешка преса на Кърт Енгъл, TNA
 • Завършващи хватки
  • Смъртоносен прекъсвач (Unprettier – обърнат пеперуден лицетрошач, сега по-известен като "Killswitch")
  • Жабешка преса – в TNA
  • Падащо обърнато ДДТ
  • Солово столиране
  • Копие
 • Други хватки
 • Интро песни
  • Blood By Jim Johnston (WWF) (като член на The Brood) (1997-2000)
  • Blood Brother By Jim Johnston (WWF) (1997-2000)
  • At Last By Jim Johnston (WWF) (2001-2003)
  • My Peeps By Jim Johnston (WWE) (2004-2005)
  • Just Close Your Eyes By Waterproof Blonde (WWE) (2005)
  • Take Over By Dale Oliver (TNA/ROH) (2006-2009)
  • Just Close Your Eyes By Story Of The Year (WWE) (2009-)
 • Прякори
  • „Зловещо малко копеле“ (WWE)
  • „Новия шампион на народа“ (WWE)
  • „Капитан Харизма“ (WWE/TNA)
  • „Шампионът“ (TNA)
  • „Мигновената класика“ (TNA)
 • Цитати
  • Because THAT's... how I roll. (WWE/TNA)
  • And if you didn't know... now you know. (TNA)

Титли и постижения[редактиране | редактиране на кода]

Крисчън като NWA Световен шампион в тежка категория, 2006
Крисчън като ECW шампион, 2009

East Coast Wrestling Association (ECWA)[редактиране | редактиране на кода]

New Tokyo Pro Wrestling (NTPW)[редактиране | редактиране на кода]

 • NTPW Професионален отборен шампион (1 път)[4] – с Секстън Хардкасъл

Pennsylvania Championship Wrestling (PCW)[редактиране | редактиране на кода]

 • PCW шампион в тежка категория (1 път)[5]

Total Nonstop Action Wrestling (TNA)[редактиране | редактиране на кода]

Pro Wrestling Illustrated (PWI)[редактиране | редактиране на кода]

Wrestling Observer Newsletter (WON)[редактиране | редактиране на кода]

 • Wrestling Observer: Отбор на годината (2000) – с Острието[9]

World Wrestling Federation/World Wrestling Entertainment (WWF/WWE)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Christian's bio // World Wrestling Entertainment. Посетен на 27 април 2010.
 2. Bodyslamming profile // Bodyslamming. Посетен на 26 октомври 2009.
 3. а б History Of The European Championship – Christian (1) // World Wrestling Entertainment. Архивиран от оригинала на 2008-03-31. Посетен на 2 юни 2008.
 4. Copeland, Adam. Adam Copeland on Edge. WWE Books, 2004. ISBN 978-1-4165-1130-4. с. 104.
 5. Pennsylvania Championship Wrestling Heavyweight Title history // Solie.org. Посетен на 29 септември 2009.
 6. Duncan, Royal и др. NWA World Heavyweight Title history // Wrestling Title Histories by Gary Will and Royal Duncan. Solie.org. Посетен на 29 септември 2009.
 7. а б {{{title}}} // Pro Wrestling Illustrated 33 (3). 2012. с. 98.
 8. Pro Wrestling Illustrated (PWI) 500 for 2007 // Internet Wrestling Database in association with Pro Wrestling Illustrated. Посетен на 7 март 2012.
 9. Meltzer, Dave. 2000 Wrestling Observer Newsletter Awards // с. 1–12.
 10. ECW Championship history // World Wrestling Entertainment. Посетен на 29 септември 2009.
 11. World Heavyweight Championship history // World Wrestling Entertainment. Посетен на 2 май 2011.
 12. WWE Hardcore Championship history // World Wrestling Entertainment. Посетен на 29 септември 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]