Световна федерация по кеч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
WWE
Лого на WWE
Тип на
компанията
Публична
Търгувана като NYSE: WWE
Индустрия кеч, развлекателен спорт
Основана 1952 г.
Основател ~ Родерик Макмеън
~ Тутс Монд
Седалище Стамфорд, Кънектикът, Америка (САЩ)
Ключови личности Винс Макмеън
(председател и главен изпълнителен директор)
Джордж Бариъс
(главен финансов директор)
Майкъл Д. Уилсън
(главен маркетингов директор)
Стефани Макмеън (изпълнителен вицепрезидент)
Пол Левек
(изпълнителен вицепрезидент)
Служители 700+
Годишни приходи Понижение $378.6 милиона (Q2/2011)[1]
Чиста печалба Понижение $483.9 милиона (Q2/2011)[1]
Собственик Винс Макмеън (59% от
капитала на компанията,
88% от гласовете в борда
на директорите)
Уебсайт WWE.com
корпоративен уебсайт
WWE в Общомедия

WWE Inc. (на български: Световна федерация по кеч) е публично търгувана частна компания, чиято дейност е свързана главно с кеч индустрията.

Компанията реализира приходи от издаването на филми, музика, лицензни продукти и от директни продажби. Винс Макмеън е мажоритарен собственик и председател на борда на директорите, а неговата съпруга Линда Макмеън заема поста главен изпълнителен директор. Заедно с техните деца, Шейн Макмеън и Стефани Макмеън-Левек, семейство Макмеън притежава приблизително 59% от капитала на компанията и 88% от гласовете в Съвета на директорите.

Главната сграда на компанията се намира във Стамфорд, Кънектикът, а международни офиси има в градовете Лос Анджелис, Ню Йорк, Лондон и Торонто. Компанията е известна преди под името Titan Sports, преди да смени името си на World Wrestling Federation Entertainment Inc., а по-късно и на World Wrestling Entertainment Inc.

Основният бизнес фокус на WWE е професионалния кеч-спорт, който е комбинация от актьорска игра и борба. В момента тя е най-голямата кеч федерация в света и притежава огромен брой видео записи, които представляват значителна част от визуалната история на кеча. Кеч федерацията преди е съществувала под имената Capitol Wrestling Corporation, World Wide Wrestling Federation и World Wrestling Federation. Кечистите, както и други служители на компанията са разделени в два бранда: Raw, SmackDown. WWE e домът на световна титла: [[WWE lWorld Heavyweight Championship Титла на Федерацията (WWE Championship).

История[редактиране | редактиране на кода]

Capitol Wrestling[редактиране | редактиране на кода]

Родърик Джейм "Джес" Макмеън е бил боксов промоутър, чиито успехи включвали мач през 1915 г. между Джес Уилърд и Джак Джонсън. През 1926 г., докато работи с Текс Рикард (който всъщност не харесвал кеча и борбата, и даже забранил провеждането на мачове в Медисън Скуеър Гардън от 1939 г. до 1948 г.), той започнал работа в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк. Първият мач, по време на тяхното партньорство е между Джак Дилейни и Пол Берленбах. По това време, професионалният кечист Джоузеф Реймънд "Тутс" Монд създал нов стил кеч, който нарекъл Slam Bang Western Style Wrestling, за да направи спорта по-привлекателен за зрителите. Тогава основал и федерация с шампиона по борба Ед Люис и неговия мениджър Били Сандоу. След големи успехи, триото се разделило, заради неразбирателство около властта. Монд образувал нови партньорства с други промоутъри, включително и Джак Кърли в Ню Йорк. Близо до смъртта на Кърли, Монд, с помощта на други букъри, един от които е и Джес Макмеън, успял да вземе управлението в федерацията. Заедно, Родърик Макмеън и Реймънд Монд създали Capitol Wrestling Corporation (CWC), която се присъединила през 1953 г. към Националния кеч алианс (National Wrestling Alliance). През същата година Рей Фабиани, един от близките на Монд в бизнеса, взима Винсънт Джей Макмеън в федерацията на мястото на баща си Джес. Макмеън и Монд са успешна комбинация, и за кратко време, те успяват да вземат контрол на приблизително 70% от букинга на NWA, главно заради доминацията си в силно населения Североизточен регион. Монд обучавал Макмеън за букинга и работата в кеч бизнеса. Заради доминацията в Североизтока, легендата на Американската кеч асоциация (AWA) и член на Залата на славата на WWE, Ник Бокуинкъл, определял CWC като "Североизточния триъгълник". Това било, заради формата на територията на промоцията с Питсбърг, Вашингтон и Мейн като точките на този триъгълник.

World Wide Wrestling Federation[редактиране | редактиране на кода]

NWA e определяла и признавала световен шампион на NWA в тежка категория, който се състезавал от кеч компания в кеч компания в алианса, и защитавал титлата по целия свят. През 1963 г., шампион бил Бъди Роджърс.О станалата част от NWA била много недоволна, защото Монд рядко позволявал на Роджърс да се бие извън Североизтока. Монд и Макмеън искали Роджърс да задържи титлата на NWA, но той не искал да жертва депозита си от 25, 000 $ (шампионите трябвало да платят депозит, за да осигурят защитаването на титлата). Роджърс изгубил титлата в мач до един туш срещу Лу Тес в Торонто, Онтарио на 24 януари, 1963 г., което довело до отцепването на Монд, Макмеън и CWC от NWA. Те създали World Wide Wrestling Federation. През април, Роджърс бил награден с титлата Световен Шампион на WWWF, след турнир в Рио Де Жанейро. Той загубил титлата месец по-късно срещу Бруно Самартино на 17 май, 1963 г., след като получил сърдечен удар малко преди мача. Боя продължил по-малко от минута. Монд напуснал компанията в края на шейсетте. Въпреки че WWWF се отдръпнала от NWA, Винс Макмеън Старши все още стоял в борда на директорите на Асоциацията. През март 1979 г. WWWF се преименувала на World Wrestling Federation (WWF).Промяната била чисто козметична, а собственика и персонала на компанията останали непроменени.

World Wrestling Federation[редактиране | редактиране на кода]

Винс Макмеън, основател на Titan Sports, Inc и текущ мажоритарен собственик на WWE

През 1980 г., синът на Винсънт Джей Макмеън, Винсънт Кенеди Макмеън, основал Titan Sports, Inc. и през 1982 г. закупил Capitol Wrestling Corporation от баща си. По-възрастният Макмеън вече бил установил североизточната територия като един от най-важните членове на NWA. От доста време е разпознал, че професионалният кеч е по скоро забавление, отколкото спорт. Срещу желанията на баща си, Макмеън започнал разширяване на бизнеса, което коренно променило спорта. WWF не била единствената федерация, която счупила оковите на NWA; Американската Кеч Асоциация (AWA) от дълго време е напуснала NWA. Въпреки това, нито една от двете федерации-членки не нарушила системата, която била основа на индустрията повече от 1950-те год.

Други промоутъри били бесни, когато Макмеън започнал да рекламира шоутата на WWF по телевизии из целите Съединени Щати, райони, които били извън традиционния североизточен край на WWF. Макмеън също така започнал да продава видео касети на шоута на WWF извън Североизтока, чрез компанията си за дистрибуция Coliseum Video. Той успешно нарушил неписания закон за регионализъм, на който цялата кеч индустрия била базирана. За да станат нещата по-лоши, Макмеън използвал натрупаната печалба, за да подпише с кечисти от други федерации. Сега всички други компании били директни конкуренти на WWF.

Хълк Хоган, заради появата си във филма Роки 3, имал национална признателност, която малко кечисти можели да получат. Това накарало Макмеън да го привлече във федерацията. Роди Пайпър също подписал, както и Джеси Вентура. Андре Гиганта, Джими Снука, Дон Мурако, Пол Орндоф, Грег Валънтайн, Рики Стиймбоут и Железния Шейх допълвали ростъра. Хоган определено бил най-голямата звезда на Макмеън, но има дебати, дали WWF са можели да постигнат национален успех без него. Според няколко репорта, старият Макмеън предупреждавал сина си: "Вини, какво правиш? Ще се окажеш на дъното на реката."Но младият Макмеън имал още по-смела амбиция: WWF да прави турнета из страната. Такова начинание, обаче, се нуждаело от голяма инвестиция: такава инвестиция, че федерацията едва е щяла да оцелее. Бъдещето не само на експеримента на Макмеън, но и на WWF, на NWA, на цялата индустрия зависело от успеха или краха на една идея на Макмеън-КечМания.КечМания е била PPV, което Макмеън рекламирал като Световната купа на професионалния кеч. Той събрал интерес към събитието, като поканил звездите Мистър Ти и Синди Лаупър да участват.

Златната ера[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналната КечМания, проведена през 1985 г., била феноменален успех. Това събитие било дебюта, на това, което Макмеън нарича "Развлекателен спорт", в контраст с предпочитанието на баща си с чистия кеч. WWF направили невероятен бизнес на раменете на Макмеън и неговият американски герой, Хълк Хоган. Със започването на кеч шоуто Saturday Night's Main Event по NBC, през средата на 1985 г. започнало и първото излъчване на професионален кеч по телевизиятa, след 1950 г. През 1987 г. от федерацията продуцирали и върха на кеч бума през десетилетието, Кечмания 3.

Ново поколение[редактиране | редактиране на кода]

Файл:WWFLogo94-98.png
Официално лого на "Ново поколение", датиращо 1994 до 1998 г.

Световната федерация по кеч ударила дъното по време на дело срещу компанията, заради употребата и разпространяването на стероиди през 1994 г.; имало и дела за сексуален тормоз срещу служителите. Макмеън бил оневинен, но това било кошмар за WWF. Около 5 милиона долара била загубата за компанията. Макмеън орязал заплатите на кечистите с около 40%. Това изпратило много от тях право при единствената конкуренция на WWF, World Championship Wrestling (WCW). През този период, WWF се рекламирала под слогана "Новото поколение на WWF", с участието на Шон Майкълс, Дизел, Бръснача Рамон, Брет Харт и Гробаря.

Monday Night War[редактиране | редактиране на кода]

Файл:WWF Raw Is War Stage.jpg
Raw аренa през 1997 г.

През 1993 г., от WWF започнали излъчването на шоуто си Monday Night Raw. След бърз успех, през 1995 г. WCW също започнали свое шоу-отново в понеделник. То се казвало WCW Monday Nitro и било предавано по същото време, както и Raw. Двете програми имали яростна борба в рейтингите до края на средата на 1996 г., след което WCW наложили близо 2-годишна доминация. Тя се дължала на New World Order, стейбъл, създаден от бившите звезди на WWF Хълк Хоган, Скот Хол (Рейзър Рамон) и Кевин Неш (Дизел).

1996-1997[редактиране | редактиране на кода]

Враждите и видовете мачове, развити в края на деветдесетте, създали нова ера в кеча. Феновете на WWF започнали да харесват лошите герои, вместо добрите. Промените, направени от шефовете във Федерацията, давали повече "Улични боеве", груб език и т.н. Въпреки тях, загубите за компанията ставали все по-скъпи. Между 1996 г. и 1997 г., WWF изгубва голяма част от кечистите си в WCW, включително и Скот Хол, Дизел, Псайхо Сид, Алундра Блейз и Рик Руд. Заменили ги бивши служители на WCW-Вейдър, Ледения Стив Остин, Брайън Пилман, Мик Фоули и Фаaрук. Макмеън успял да задържи Брет Харт от преместване в другата федерация, и започнал вражда между Харт и Стив Остин. В отсъствието на Харт след КечМания 12, Остин станал новото лице на компания, начело с речта си "Остин 3:16", малко след победата му в турнира Крал на Ринга. По-късно, Фондацията Харт враждувала с Остин и Шон Майкълс. Това се оказала повратната точка в маркетинга на компанията. Въпреки обичта на феновете, Харт се превърнал в про-канадец и хийл (лош герой), а Остин станал фейс (добър герой). Шон Майкълс създал Дегенерацията Х, заедно с Трите Хикса и Чайна. ДХ не се интересували от феновете и другите кечисти. Мачът в Адска клетка между Шон Майкълс и Гробаря бил много успешен и това вдъхнало кураж в борда на директорите. 1997 г. завършила с напускането на Брет Харт от Федрацията и началото на Атитюд Ерата (The Attitude Era).

Attitude Era[редактиране | редактиране на кода]

От януари 1998 г., WWF излъчвали повече агресия, груб език и нецензурни сегменти, в опита да се състезават с WCW. След като Брет Харт отишъл в WCW, Винс Макмеън създал свой собствен герой, Мистър Макмеън, зъл и груб шеф, който препдпочитал хийловете вместо фейсовете като Стив Остин. Това довело до враждата между Макмеън и Остин. Много нови кечисти подписали с WWF, Крис Джерико, Крис Беноа, Еди Гереро, Пери Сатурн, Дийн Маленко и Кърт Енгъл. Образите на Скалата и Мик Фоули били сложени в мейн евента. Ерата се утвърдила и с по-бруталните си мачове (напр. мача в Адска клетка или Инферно мача).

Напредък в бизнеса[редактиране | редактиране на кода]

SmackDown арена

На 29 април 1999 г. WWF се завърнали по телевизията с шоуто си SmackDown!. Предаването се излъчвало всеки четвъртък след 26 август 1999 г. Винс Макмеън създал и футболна лига XFL, но тя затворила след само 1 сезон. World Wrestling Federation Entertainment Inc. създали няколко нови бизнес клона и това увеличило приходите.

Закупуване на WCW и ECW[редактиране | редактиране на кода]

По време на Атитюд ерата, WWF започнали да печелят войната с WCW. След като Time Warner се сляли с AOL, властта на Тед Търнър осезаемо намаляла и новата компания решила да се отърве от WCW. През март 2001 г. WWF Entertainment Inc. закупили World Championship Wrestling Inc. от AOL Time Warner за около 7 милиона долара. WWF закупили ECW през средата на 2003 г., въпреки фалита на Екстремната федерация през 2001 г.

World Wrestling Entertainment[редактиране | редактиране на кода]

Смяна на името[редактиране | редактиране на кода]

През 2000 г. Световният Фонд за дивата природа (WWF) започна дело срещу Световната Федерация по кеч за правото на абревиатурата WWF. И двете компании са започнали използването на тези инициали през март 1979 г. Световният фонд печели делото, а Федерацията е принудена да смени името си, логото си, и на всички места във видеоколекцията си, където се споменава WWF, то да бъде цензурирано или прикрито. Същото се отнася и за знака на компанията. На 5 май през същата година компанията сменя адреса на уеб-сайта си от wwf.com на wwe.com . От този момент нататък, името на корпорацията е World Wrestling Entertainment Inc.,а през 2011 г. WWE Inc.

Разширение на бранда[редактиране | редактиране на кода]

През март 2002 г., около два месеца преди смяната на името, WWF решава да създаде два отделни ростъра, Raw и SmackDown! заради големия брой кечисти в компанията, след сценария Invasion. След брандовото разширение, всяка година се провежда специален драфт (жребий), при който кечисти, коментатори и мениджъри може да сменят бранда си.

Завръщането на ECW и HD излъчване[редактиране | редактиране на кода]

На 26 май 2006 г. WWE съживиява Extreme Championship Wrestling като свой трети бранд. Новата ECW програма се излъчва всяка Вторник вечер по SyFy. На 26 септември година след това е обявено и, че нов офис на компанията ще бъде открит в Сидни, Австралия. На 21 януари 2008 г. WWE стартира излъчването си във висока резолюция. Всички ТВ шоута и pay-per-view-та след тази дата са в HD резолюция. В допълнение, WWE представия и нова, универсална сцена за трите си шоута, а след време създава и ново шоу под името WWE Superstars. След почти 4 месеца преговори през февруари 2010 ECW е закрито, за да започне да се излъчва новото шоу за новобранци WWE NXT. Ден след КечМания XXVII

WWE звръщат и риалити шоуто си Tough Enough (Достатъчно Издръжлив). Излъчва се по UA (накратко от USA)всеки понеделник след Първична сила.

Корпоративно управление[редактиране | редактиране на кода]

WWE управление, Стамфорд

Изпълнителни директори[редактиране | редактиране на кода]

 • Джордж Бариъс (Главен финансов директор)[2]
 • Джим Конелй (Изпълнителен вицепрезидент, потребителски продукти)[3]
 • Пол „Трите Хикса“ Левек (Изпълнителен вицепрезидент)[4]
 • Майкъл Лузи (Председател, WWE студио и главен консултант)[5]
 • Майкъл Уилсън (Главен маркетингов директор)[6]
 • Стефани Макмеън Левек (Изпълнителен вицепрезидент)[7]

Борда на директорите[редактиране | редактиране на кода]

 • Винс Макмеън (Председател на борда на директорите, главен изпълнителен директор)[8][9]
 • Басил Девито (Старши съветник, бизнес стратег)[10]
 • Дейвид Кенин (Изпълнителен вицепрезидент и програмист)[9]
 • Франк Ридик III (Консултант)[10]
 • Джефри Спийд (Изпълнителен вицепрезидент и началник на финансовия офис)[10]
 • Джозеф Перкинс (Председател, комуникативен консултант, Inc.)[9]
 • Кевин Дън (Изпълнителен вицепрезидент, телевизионна продукция)[10]
 • Патриция А. Готесман (Председател и изпълнителен директор)[9]
 • Стюарт Голдфарб (Председател и изпълнителен директор)


Настоящи Шампиони и постижения[редактиране | редактиране на кода]

Първична сила[редактиране | редактиране на кода]

Шампионска титла Настоящите шампион(и) Носене Дата на спечелване Дни Град Пояснение
Универсална титла на WWE Голдбърг 1 5 март 2017 22 Милуоки, Уисконсин Побеждава Кевин Оуенс на Бързата лента.
Титла на Съединените щати на WWE Крис Джерико 1 9 януари 2017 77 Ню Орлиънс, Луизиана Джерико и Кевин Оуенс побеждава Роуман Рейнс в мач с хандикап на Първична сила
Джерико тушира Рейнс, печелейки титлата
Титла при жените на Първична сила Бейли 1 13 февруари 2017 42 Лас Вегас, Невада Побеждава Шарлът Светкавицата на Първична сила.
Отборни титли на Първична сила Карл Андерсън и Люк Галоус 1 29 януари 2017 57 Сан Антонио, Тексас Побеждават Сезаро и Шеймъс на Кралски грохот.
Титла в полутежка категория на WWE Невил 1 29 януари 2016 57+ Сан Антонио, Тексас Побеждава Рич Суон на Кралски грохот.

Разбиване[редактиране | редактиране на кода]

Шампионска титла Настоящите шампион(и) Носене Дата на спечелване Дни Град Пояснение
Титла на WWE Брей Уайът 1 12 февруари 2017 43 Финикс, Аризона Побеждава предишния шампион Джон Сина, Ей Джей Стайлс, Миз, Дийн Амброуз и Барън Корбин на Клетка за елиминация.
Интерконтинентална титла на WWE Дийн Амброуз 2 3 януари 2017 83 Джаксънвил, Флорида Побеждава Миз в епизод на Разбиване.
Титла при жените на Разбиване Алекса Блис 2 21 февруари 2017 34 Онтарио, Калифорния Предишната шампионка Наоми предава титлата заради травма. Алекса побеждава Беки Линч в мач свободната титла на Разбиване.
Отборни титли на Разбиване Братя Усо (Джоми Усо и Джей Усо) 1 21 март 2017 6 Ънкасвил, Кънектикът Побеждават Американ алфа на Разбиване.

NXT[редактиране | редактиране на кода]

Шампионска титла Настоящите шампион(и) Носене Дата на спечелване Дни Град Пояснение
Титла на NXT Боби Рууд 1 28 януари 2017 58 Сан Антонио, Тексас Побеждава Шинске Накамура на NXT Завземане: Сан Антонио.
Титла при жените на NXT Аска 1 1 април 2016 360 Далас, Тексас Побеждава Бейли на NXT Завземане: Далас.
Отборни титли на NXT Авторите на болка
(Ейкам и Резар)
1 28 януари 2017 58 Сан Антонио, Тексас Побеждават #DIY на NXT Завземане: Сан Антонио.
Титла на Обединеното кралство на WWE Тайлър Бейт 1 15 януари 2017 71 Блакпул, Англия Побеждава Пийт Дън във финала на турнир между 16 човека.

Други постижения[редактиране | редактиране на кода]

Постижение Последен победител Дата на спечелване Място Пояснение
Кралски грохот Ренди Ортън 29 януари 2017 Сан Антонио, Тексас Последно елиминира Роуман Рейнс за да спечели.
Трофей в памет на Андре Гиганта Барън Корбин 3 април 2016 Арлингтън, Калифорния Последно елиминира Кейн за да спечели.
Договорът в куфарчето Дийн Амброуз 19 юни 2016 Лас Вегас, Невада Побеждава Кевин Оуенс, Алберто Дел Рио, Крис Джерико, Сами Зейн, Сезаро и печели.
Полутежка класика Ти Джей Пъркинс 14 септември 2016 Уинтър Парк, Флорида Побеждава Гран Металик във финала на турнира и печели.
Дъсти Роудс Отборна класика Авторите на болка
(Ейкам и Резар)
19 ноември 2016 Торонто, Онтарио, Канада Победиха ТМ-61 във финалите и спечелиха.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б WWE Reports 2011 Second Quarter Results. // Corporate WWE Web Site, 2011-08-04. Посетен на 2011-08-04.
 2. George Barrios. WWE Corporate – Executive Team Bios – George Barrios. // Corporate.wwe.com. Посетен на 2010-10-03.
 3. Jim Connelly. WWE Corporate – Executive Team Bios – Jim Connelly. // Corporate.wwe.com. Посетен на 2010-10-03.
 4. WWE Corporate - Executive Team Bios - Paul Levesque. // WWE. Посетен на 2011-09-16.
 5. WWE Corporate - Executive Team Bios - Michael Luisi. // WWE. Посетен на 2011-09-16.
 6. Michelle D. Wilson. WWE Corporate – Executive Team Bios – Michelle Wilson. // Corporate.wwe.com. Посетен на 2010-10-03.
 7. WWE Corporate Biography of Stephanie McMahon-Levesque. // Посетен на 2007-05-20.
 8. WWE Corporate Biography of Vincent McMahon. // Посетен на 2007-05-20.
 9. а б в г Corporate Board of Directors. // Посетен на 2007-05-20.
 10. а б в г WWE Corporate - Board of Directors. // Corporate.wwe.com. Посетен на 2010-10-03.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]