Грую Бански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Грую Бански
български духовник и революционер
Портрет на Поп Грую – намира се в кметството на с.Баня (Област Пазарджик)
Портрет на Поп Грую – намира се в кметството на с.Баня (Област Пазарджик)

Роден
Починал

Грую Тренчов, по-известен като Поп Грую Бански, е български революционер, участник в Априлското въстание, в IV-ти Революционен окръг, войвода на чета и заклинател на участниците в Оборищенското събрание.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейство на мутафчия и учи в местното килийно училище. По късно, с помощта на чичо си, заминава да учи за свещеник в мъжкия метох в Самоков. Връща се в село Баня през 1854 година и става учител в килийното училище. Учителства и в селата Овчеполци и Тополи дол. През 1858 година е ръкоположен за свещеник в горните села, а през 1863 година се връща като свещеник в родното си село.

След посещение на Васил Левски в селото, поп Грую става пламенен обществен деец и революционер. След пристигането на Георги Бенковски в Панагюрско, двамата стават много близки съратници. На 8 февруари 1876 година, заедно със Стоян Каролеев и други банчани, образуват местен революционен комитет.

Поп Грую участва като представител на селото си на събранието в местността Оборище и подвежда под тържествена клетва останалите участници. По време на въстанието се сражава като войвода на чета.

След потушаване на въстанието се укрива, но – за да спаси съселяните си от репресии – се предава доброволно. След общата амнистия бива освободен, но по време на Руско-турската освободителна война отново бива арестуван и хвърлен в Цариградската тъмница, а оттам – и в Мала Азия – Коня. След Освобождението бива амнистиран и се завръща в селото си с тържествено посрещане.

До смъртта си през 1908 година, продължава да служи като свещеник и общественик в родното си село Баня.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Йонков, Христо. Панагюрище – център на Априлското въстание. Държавно Военно Издателство, София, 1975.
  2. Цоневъ, Звезделинъ. Съ кръстъ и мечъ. Попъ Груйо и Априлското възстание 1876. София, 1939.