Дендермонде (бира)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дендермонде.

Дендермонде
(Dendermonde)
Dendermonde tripel.JPG
Произход Флаг на Белгия Белгия
Град/Регион Дендермонде
Производител Brouwerij De Block, Мерхтем, Белгия
Тип бира ейл > белгийски специален ейл > абатска бира
Алкохол% 8,0 %
Сертификация Unie van de Belgische Brouwers, 1999
В производство от 1997 г.

Дендермонде (на нидерландски: Dendermonde) е марка белгийска абатска бира, тип ейл, произведена и бутилирана от пивоварната компания „Brouwerij De Block“ в Мерхтем, Белгия. „Дендермонде“ e една от белгийските марки бира, които имат правото да носят логото „Призната белгийска абатска бира“ (Erkend Belgisch Abdijbier), обозначаващо спазването на стандартите на „Съюза на белгийските пивовари“ (Unie van de Belgische Brouwers).

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на бирата „Дендермонде“ е свързана с бенедиктинското абатство Дендермонде, разположено в центъра на гр.Дендермонде, Белгия.

Абатството е основано през 1837 г. от Veremundus D'Haens, един от последните оцелели бенедиктински монаси от абатство Афлигем във Фламандски Брабант, който купува стар манастир на капуцините (1595 – 1797) в Дендермонде и се заселва там с група монаси.

През 1886 г. помещенията на манастира са възстановени в готически стил, през 1891 г. е построена голяма библиотека.

През 1902 г. старата църква на капуцините е разрушена и на нейно място е издигната сегашната църква, посветена на Св. св. Петър и Павел, построена в готически стил по проект на архитекта Август Ван Аш.

През 1914 г., по време на Първата световна война, абатството е опустошено от пожар и военни действия. Всички манастирски сгради са в руини, но след края на войната започва голям ремонт на църквата и изграждане на новите абатски сгради във фламандски ренесансов стил по проект на гентския архитект Валентин Ваервик. Първите две крила са открити през 1924 г., а другите две са завършена по-късно. Абатството отново е разширено през 1945 – 1947 г.

Днес абатството е действащ бенедиктински манастир с дванадесет монаси. За подпомагане своя поминък, монасите продават абатска бира Dendermonde Tripel, абатски ликьор Smaragdus и различни марки вина. Бирата и виното се продават в магазина на абатството. В религиозния център на абатството се продават и картички, свещи, икони, религиозни книги, компакт дискове и други религиозни предмети.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Абатската бира „Dendermonde Tripel“ се произвежда от 1997 г. от пивоварната „Brouwerij De Block“ в Мерхтем, Белгия. „Дендермонде Трипъл“ е тъмнокехлибарен трипъл ейл с вторична ферментация в бутилката, с плодов вкус и богат аромат на благороден белгийски хмел и подправки, с алкохолно съдържание 8.0 об.%.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]