Ден на Освобождението на България от османска власт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Денят на Освобождението на България от османско иго е националният празник на България.[1] Той се чества всяка година на 3 март в чест на подписването на Санстефанския мирен договор на тази дата[2] (19 февруари стар стил) през 1878 г.

От 1396 до 1878 година България е част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877 – 1878 г. държавността на страната е възстановена под формата на васално Княжество България.

На 3-ти март 1878 г. е подписан Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя. От руска страна договорът е подписан от граф Николай Павлович Игнатиев.

По силата на Санстефанския договор в българските граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.

През лятото на 1878 г. в Берлин на конгреса на великите сили на Европа по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен и границите на България са силно редуцирани. Няколко милиона българи остават извън новата държава. Това води до приемането на българската национална доктрина – обединението на разбитите български земи от Берлинския договор. Десетилетия напред историята на страната е тясно свързана с тази доктрина.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чл. 154. от Кодекса на труда (1) Официални празници са: ... 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго - национален празник;...
  2. 3-ти март – Национален празник на България. // DarikNews.bg. 3 март 2015. Посетен на 29 септември 2015.