Ден на Освобождението на България от османско иго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ден на Освобождението на България от османско иго
Дата3 март 1878 г.;
преди 144 години
 (1878-03-03)

Денят на Освобождението на България от османско иго 3 март е националният празник на България от 1991 г.[1] На този ден е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Официално честване на 3 март в Пловдив, 2013 г.
Celebration of 3rd of March 2013, Plovdiv, Bulgaria 58.jpg

Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г. Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

През 1880 г., 2 години след Освобождението, 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско иго от 1888 г. След обявяването на страната за Народна Република през 1946 година, комунистическите власти започват преговори за създаване на Балканска федерация. Празникът е обявен за остатък от великобългарския шовинизъм и повече не се отбелязва.

След постепенното реабилитиране на българския национализъм от Тодор Живков, денят започва отново да се отбелязва (но не като официален празник) с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. по повод 100-годишнината на събитието.[2] След промените от 1989 година с решение на Народното събрание през 1991 г. денят е обявен отново за официален празник, като става вече и национален празник на Република България.[1]

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в памет на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България войници от Руската империя (от териториите на днешната Руска федерация, Финландия, Украйна и Беларус), както и от тогавашното Княжество Румъния. Въпреки участието на Сръбскитe въоръжени сили, поради предявените шовинистични претенции към български територии и последвалата Сръбско-българска война, техният принос обикновено не се споменава.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Кодекс на труда (ДВ, бр. 27 от 1991 г.), чл. 154: (1) Официални празници са:... 3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго – национален празник...
  2. 3-ти март – Национален празник на България. // DarikNews.bg. 3 март 2015. Посетен на 29 септември 2015.