Донка Константинова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Донка Константинова
Родена
Починала
Сливен, България
Националност Флаг на България България
Академия Национална художествена академия
Учители Цено Тодоров, Стефан Иванов, Иван Мърквичка
Направление живопис

Донка Константинова е българска художничка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Донка Костадинова е родена на 27 декември 1894 г. в Сливен. Тя е сестра на българския писател Константин Константинов. След завършване на основното си образование в родния си град през 1909 г. се премества в София, където специализира в Националната художествена академия, където учители и стават майсторите на изкуството Цено Тодоров, Стефан Иванов и Иван Мърквичка. Между 1916 и 1919 г. специализира в художествените ателиета към Художествената академия в София, а след това между 1925 и 1926 г. учи в Париж. През 1919 г. тя е сред един от първите членове на Дружеството на независимите художници. Членува и в Дружеството на новите художници, основано през 1931 г. Умира на 26 февруари 1973 г. в София. Приживе, си заедно с брат си, завещават творчеството си на градския архив и галерията на град Сливен.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Художественото творчество на Константинова е богато. Тя създава множество пейзажи, натюрморти, масло и пастели, портрети и автопортрети, интериори и други.

Участва в изложбата на Южно-българските художници и в изложбата на Независимите художници в София. През 20-те години на XX век се включва още в изложбите „Копнеж“, „Скръб“, „Безразличие“ и „Хризантеми“, а през 30-те продължава участието си в изложбите на независимите художници и в тази на Дружеството на жените-художнички в България. Сред най-известните и портрети са тези на нейния брат Константин Константинов, завършен през 1927 г., както и на и Людмил Стоянов през 1942 г.

Илюстрира много от произведенията на своя брат, най-известната сред които е Приказки за тебе, както и на авторите Сирак Скитник и Гео Милев.

Донка Константинова е наградена с Дамски кръст – ІІІ степен през 1938 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]