Драгомир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в България. За средновековния владетел вижте Драгимир.

Драгомир
Общи данни
Население 359 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 28,751 km²
Надм. височина 303 m
Пощ. код 4184
Тел. код 0318
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 23426
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Съединение
Атанас Балкански
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Драгомир
Даниела Русева
(БСП)

Драгомир е село в Южна България. То се намира в община Съединение, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Драгомир е разположено в Южен-Централен район, в подножието на Средна гора, в непосредствена близост до язовир „Пясъчник”, Старосел, Копривщица, Панагюрище, Красновски бани, Хисар.

Надморската височина на селото е от 300-499м., като района е хълмист и в комбинация с подходящите почви и климатични условия е добра предпоставка за отглеждането на качествено грозде.

История[редактиране | редактиране на кода]

В с. Драгомир се намира църковният храм "Свети Димитър". По сведение на архитекта на митрополията в гр. Пловдив църквата е построена върху основите на стара църква, съществувала още от времето на османската власт. През 2005 година, използвайки основите на вече съществуващият храм "Свети Димитър" родолюбиви драгомирци със собствени пожертвования и дарения възраждат храма отново, който е осветен на 08.05.2005 г. от пловдивския митрополит Арсений.

Народно читалище "Искра"- с. Драгомир е създадено на 23.10.1931 г. по инициатива на младия учител Петър Боев и някои будни младежи от селото.

Библиотеката при читалището към днешна дата разполага с общо 6 750 тома книги.

Дадени жертви от селото в различни периоди от българската история[редактиране | редактиране на кода]

Загинали през Балканската война (1912-1913 г.)

1. Андон Андреев

2. Блако Стойнов Малинов

3. Георги Лулчев Иванов

4. Георги Колев Матов

5. Димитър Виденов

6. Иван Кунчов Лулов

7. Манчо Велков

8. Петър Русев

9. Петър Търкаланов

10. Петко Георгиев Матов

11. Спас Лазаров Гущеров

12. Стоян Пенчев Иванчев


Загинали през I световна война (1915 - 1918 г.)

1. Атанас Иванов Иванчев

2. Андон Димитров Боев

3. Атанас Златанов

4. Георги Добрев Нетов

5. Григор Георгиев Зяпков

6. Георги Николов Боев

7. Георги Цоцев

8. Георги Марин

9. Динко Цоцев

10. Димитър Петров

11. Илия Иванов

12. Иван Симеонов

13. Коста Пенчев Иванчев

14. Марин Русинов Стоянов

15.Марко Царев

16. Никола Стойчев Калайджиев

17. Никола Стоянов

18. Никола Виденов

19. Никола Лулов

20. Петко Динков Дончев

21. Петър Ангелов Мирчев

22. Стоян Петков Брандийски


Убити през Втората световна война :

1. Марко Георгиев Григоров

2. Пено Георгиев Пенов

3. Петър Костов Стоянов

4. Васил Стоянов Съталийски


Убити земеделци в периода 1923-1925 г.:

1. Динко Спасов Матов

2. Слави Маклатинов

3. Атанас Динков

Убити от комунистите:

1. Динко Нисторов Георгиев през 1944 г.

2. Отец Георги Атанасов


Хора, които са лежали в комунистическия лагер в гр. Белене:

1. Стоян Николов Атанасов "Сирака"

2. Илия Рафаилов

3. Луко Маклатинов и др.

Известни личности от с. Драгомир[редактиране | редактиране на кода]

Сред именитите личности от с. Драгомир, Пловдивско, живели и творили през последните 50 г. от хилядолетната история, се нареждат :

1. КМН, доц.д-р. Лидия П. Боева, отдала целия си съзидателен живот на лечение и обучение на хиляди пациенти и възпитаници в университетска болница и в медицинска Академия - София. Дъщеря е на учителя на няколко поколения потомци,на будителя, на апостолстващия по библейски Петър Димитров Боев.

2. Почетният гражданин на Пазарджик, роден в с. Драгомир - Иван Димитров Симеонов, р. 1930 г., удостоен с това звание за активна дейност в работническо - спортни и др. мероприятия през 2012 год.

3. Инж. Димитър Делчев Царев (1947-2007), завършил ВИМЕС - гр. Русе и АОНСУ - гр. София . В това си качество работеше като I-ви секретар на общ. К на ДКМС, идеологически секретар на общ. К на БКП в гр. Съединение, кмет на същата община и организационен служител към ОК на БКП - гр. Пловдив .

4. Другата известна личност в селото е поетът, общественикът, естетът, политикът - Атанас Ангелов Атанасов, завършил с отличие висшето си образование, написал поемата "Луди млади", която започва по следния начин: "Ситни листа падат вече, двадесето лято отшумя, птичка малка към небето в жал по летото хвръкна" .

5. В село Драгомир е роден и завършва основното си образование проф.д-р Никола Петков Зяпков. Той е известен специалист по алгебра и теория на числата. Автор и съавтор е на пет учебника за университетите и на над 50 научни публикации. Създава научна школа по алгебра в Шуменския университет, която е известна на научните среди в света.

6. В Драгомир е роден Христо Георгиев Игнатов - световен младежки шампион по Борба.

7. Полковник Петко Спасов Василев също е роден в село Драгомир през 1942 година. Основното си образование завършва в селото си с отличие и продължава образованието си със същият успех в Пловдив и София. На работа постъпва в редовете на МВР в отдел детска педагогическа стая. Полковник Василев е един ерудиран човек високо образован добродетел и родолюбец, помогнал на на много хора и най вече на деца . Господин Василев покорно ви благодарим и поклон до земята за всичко което направихте и правите за всички ни независимо колко безсънни нощи ви е коствало. С три специализаций в Англия и Уелс, участва в редица международни конференций.

8. Председателят на асоциацията на земеделските производители Ангел Димитров Вукодинов  е роден в село Драгомир. Фирмата му ЕТ-ВУКИ започва дейността си през 1990 с внос и продажба на китайски трактори. Истински подем е след 2007 като за десет години обработваемата земя в с. Драгомир и г. Съединение е 20 000 декара като над 5000 са негова собственост. Добивите от пшеница и слънчоглед са на световно ниво, роден победител, упорит, амбициозен, деловит, трудолюбив до безкрайност отличава се с изключителна воля за победа спонсор е на много общински и селски инициативи. Ангеле покорно ти благодарим за всичко което направи и правиш за нас.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В района около селото са разположени множество лозови масиви, в които преобладават винените сортове: "мерло" и "каберне". В Драгомир се произвеждат едни от най-добрите домашни вина в Пловдивския регион.

Паметници[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на с. Драгомир, са изградени два паметника. Единият увековечава паметта на всички загинали войни от селото във войните за национално обединение. Проектът за паметника е изготвен още след Първата световна война, но е реализиран едва след 1925 г. В непосредствена близост до този паметник е изграден и другият. В местноста "Св. Георги" - (местността се намира над селото) е изграден паметник, който означава мястото, на което на 02.06.1999г. при учебно-тренировъчен полет катастрофира изтребител МиГ-21 с пилоти: майор Георги Русев и капитан Сашо Николов.

Местни празници и обичаи, провеждани от читалището[редактиране | редактиране на кода]

14.02 - "Трифон Зарезан" - (деня на лозаря) се отбелязва ежегодно с ритуално "зарязване" на лозята, тъй като района по традиция е лозарски.

22.03 - На тази дата в миналото се провежда пролетен карнавал "Джумал". Събитието не се провежда близо, 30- години, но през 2014г. традицията се възстановява. В карнавала вземат участие голяма част от жителите на селото.

06.05 (Гергьовден) - Традиционният ежегоден събор на селото. Свети Георги е на особена почит в селото, като неговото име носи и местността, в която се провежда съборът с традиционните "борби". В по - нови времена "борбите" се провеждат в парка на селото, който се намира с близост до кметството.

За селото[редактиране | редактиране на кода]

Интересно е наименованието на една от махалите в селото.Името и е :"Кършияка" .Възрастните жители на Драгомир, твърдят, че то е производно от турското-"Кърши яка" (бъл:от другата страна). Поради факта, че за да се стигне да тази махала се минава през мостче, под което тече малка река.

От север средногорските върхове, пазят селото от студените ветрове, а Родопите спират Южняка. В настъпващата нощ забулени в сив воал остават 3-те хълма: "Кара тепе", "Русински връх" и "Дончова могила", в пазвите, на което от векове е скътано родното ни село Драгомир, където и да отидем, копнеем за него.

Истински подем в културно и духовно развитие на селото дойде, след като за библиотекар и секретар на читалището е назначена Спаска Атанасова Мирчева . Повече от 20 години всички театрални и амодейни състави са минали под нейно ръководство.

През 2011 година е избрана за трети път за кмет на селото Даниела Русева изключителна личност, енергична, находчива жена, човек с интелект. Неслучайно хората и се възхищават, защото по нейно настояване и през нейно кметуване е докарана питейна вода от 15 км. от град Съединение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]