Евстатий Чальовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евстатий Чальовски
български революционер

Роден
Починал
Семейство
Баща Аврам Чальовски

Евстатий (Страте) Аврамов Чальовски или Чаловски е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1885 година[1] в мияшката западномакедонска паланка Галичник. Син е на предприемача Аврам Чальовски. Завършва ІІІ клас.

Влиза в четата на Максим Ненов, но след като е разбита на 29 май 1903 година бяга в България. Влиза във върховистката чета на Сотир Атанасов, с която участва в Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година. След няколко тежки сражения с турския аскер четата се разпръсква, а Евстатий Чальовски влиза в четата на Мише Развигоров.

През пролетта на 1904 година влиза отново в Македония с дебърско-охридските чети на Цветко Христов и Иван Пендаровски, а след това е четник в реканската чета на Павел Караасанов. По-късно се установява в България. Занимава се с търговия.

При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение заедно с брат си Манол. Служи в 1 рота на 1 дебърска дружина. Ранен е в Междусъюзническата война на 18 и след това пак на 20 юни 1913 година. Носител е на орден „За храброст“ ІV степен.[2]

Публикува кратки спомени в списание „Илюстрация Илинден“ през 1939 година.[3]

Умира на 4 август 1943 година в София. На погребението му присъства неврокопският митрополит Борис, а Кирил Христов от Илинденската организация произнася слово, в което се казва:

Присъствуваме на последното целувание на един от най-издигналите се български граждани, на един от най-достойните представители на Мак.[едонските] българи, взел дейно участие в изграждане на материалната култура на бълг.[арската] държава.[4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Към 1912-1913 е 27 или 28-годишен.
  2. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 795.
  3. Илюстрация Илинден, бр.109, стр. 3-5
  4. Илюстрация Илинден, 1943, бр. 149, стр. 14
     Портал „Македония“         Портал „Македония