Аврам Чальовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аврам Чальовски
български индустриалец
Аврам Чальовски
Аврам Чальовски

Роден
Починал
Семейство
Деца Евстатий Чальовски
Аврам Чальовски в Общомедия

Аврам Минов Чальовски е един от най-значимите български индустриалци и виден дарител, родом от Македония и наричан от съвременниците си „Българския Форд“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Аврам Чальовски е роден през 1854 година в западномакедонското село Галичник, тогава в Османската империя. Като малък е пастир в родното си село и след освобождението на Княжество България емигрира в София. Там той продава боза по улиците, а когато събира достатъчно пари купува работилница за боза и локум. В 1898 година купува кон и малка мелница и заедно с още един работник започва да произвежда тахан халва в работилницата.[1] Тя прераства във фабрика, първата фабрика за тахан халва в България и започва да произвежда и сусамено масло. В 1921 година отваря и втората си фабрика в Бургас, след като купува две работилници. Предприятията в София и Бургас са под името „Индустриална къща за производство на захарни изделия, растителни масла, тахан, какао, шоколад, бисквити, карамел и пр.“, основана в 1898 година от Чальовски.

Първа българска фабрика за тахан и захарни изделия в София. 1912 г.

В 1936 година открива трети клон на фирмата на гара Искър. В него произвежда растителни масла, глюкоза и нишесте. Чальовски построява и бъчварски цех за амбалаж, а фабриката в София разполага със собствена печатница за етикети и рекламни бланки. Сградата на централата на фабриката е обявена за паметник на културата.[2]

Реклама на фирмата на Чальовски в „Дебърски глас“, 12 февруари 1939 г.

Производството на индустриалната къща получава множество отличия от международни панаири и изложби. В 1906 година получава сребърен медал в Милано, в същата година получава златен медал в Лондон, награди в Атина, Солун и Пловдив. Фирмата получава прескрипт в 1938 година, който гласи „Придворен доставчик на захарни изделия и растителни масла“, което представлява най-високото признание за дейността на Чальовски.

През 1928 година влиза в управителния съвет на Македонската народна банка.[3] Бургаската компания „Победа АД“ стартира през 1929 година като частно предприятие, след като Аврам Чальовски основава своята „Индустриална къща за производство на захарни изделия...“ в Бургас.

Аврам Чальовски със семейството си

Освен с предпремачество, Аврам Чальовски е известен с широката си дарителска дейност. Той прави голямо дарение на Зографския манастир, който от своя страна му подарява икона на Спиридон Чудотворец, който е патронът на фирмата. Също така подарява параклис на църквата „Успение на Свети Иван Рилски“ в Рилския манастир. При Чальовски живее и работи известният тревненски дърворезбар Генчо Марангозов в продължение на 17 години, който създава множество шедьоври. Освен това Чальовски дарява чрез завещанието си помощи на стойност 550 000 лева на Бигорския манастир, черквата „Света Петка“ в родното му село, „Свети Димитър“ в Бургас и „Свети Никола Софийски“ в София.

Аврам Чальовски умира на 3 ноември 1943 година в София. Погребан е редом с първия работник, с когото стартира предприятието си. Двамата почиват в Софийските гробища, където Чальовски има закупена още в 1912 година самостоятелна гробница с 12 клетки.

Негов син е българският революционер, деец на ВМОРО Евстатий Чальовски.

Реклама на индустриалната къща на Аврам Чальовски: Дебърски гласъ (5). 15 мартъ 1943. с. 17.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Българския Форд. Посетен на 5 януари 2012.
  2. Карта на Паметниците на Културата в Централната Градска част на София. // Morphocode. Посетен на 13 ноември 2017.
  3. Гребенаров, Александър. Легални и тайни организации на македонските бежанци в България (1918 – 1947), МНИ, София, 2006, стр. 225.
     Портал „Македония“         Портал „Македония