Победа (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Победа АД)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Победа.

„Победа“ АД
Лого на „Победа“ АД
Централен офис, гр. Бургас
Централен офис, гр. Бургас
Тип акционерно дружество
Основана 1929
Седалище Бургас, България
Служители над 400
Продукти производство на захарни изделия: бисквити, бонбони, мини кексове, кроасани, вафли и солени крекери
Девиз Победа от вкусове!
Уебсайт www.pobeda.bg

„Победа“ АД е голям български производител на захарни изделия. Компанията има над 400 служители и е сред лидерите в производството на бисквити, бонбони и мини кексове.[1]

Централният офис на дружеството, както и фабриката за производство на захарни изделия, са разположени на територията на гр. Бургас.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията стартира през 1929 г. като частно предприятие, когато българският предприемач от Македония Аврам Чальовски основава своята „Търговско-индустриална къща за захарни изделия, растителни масла, тахан и др.“ в гр. Бургас. Аврам Чальовски е един от най-крупните индустриалци в България по онова време, създател на първата фабрика за тахан халва, което след смъртта на основателя му е управлявано от неговите наследници.[2][3]

През 40-те години на XX век предприятието е национализирано. След това е приватизирано през 1998 г. и става акционерно дружество с нови собственици. На 03.09.1999 г. в гр. Бургас е подписан договор между Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ЕСМ Холдингс Лимитед (ЕСМ) и консорциум „Победа – Инвест“ за инвестиции на Българския Пост Приватизационен Фонд (БППФ) в „Победа“ АД. [4]

По време на развитието си компанията претърпява редица промени в своето устройство, организация и производство. През годините фабриката е произвеждала шоколадови бонбони, шоколади, какаова маса, кисели и ментови бонбони с плодов пълнеж, локум, дражета, бисквити, вафли, солети, замразени хлебчета и еклери, кексове, кроасани и др. [5]

В своята история „Победа“ АД е спечелила два приза „Златен лъв“ на Съюза „Произведено в България“ и девет златни медала на Международния панаир в гр. Пловдив. През 2009 година компанията печели награда за „Продукт с най-добро съотношение качество – цена“ от изложението „Храни и напитки за туризма“ – 2009. [6] В края на 2013 г. „Победа“ АД е наградена със статуетка „Порив“ от Бургаската търговско – промишлена палата за принос в икономическото развитие на региона чрез увеличаване на продуктовата гама и завладяване на нови външни пазари.

Обхват на дейност[редактиране | редактиране на кода]

Компанията реализира продукцията си освен на българския пазар и на грузинския, полския и румънския пазар. Сред страните, в които изнася продукция си са и Чехия, Словакия, Гърция, Унгария, Либия, Кипър, Великобритания, Хърватска, Холандия и Близкия изток. [7]

През март 2003 г. стартира и направлението Кетъринг и ХоРеКа, насочено към сферата на хотелиерството, кетъринга, туризма и др. До 2010 г. над 100 бизнес организации са клиенти на „Победа“ АД.

Компанията разработва и продукти под собствени марки на известни международни търговски вериги и снабдява с продукти за кетъринг летища в България.[8]

Сертифициране[редактиране | редактиране на кода]

Производство на сандвич бисквити

През 2003 г. компанията е сертифицирана по международен стандарт за Управление на качество ISO 9001. Впоследствие „Победа“ е сертифицирана и по:

ISO 9001:2008 / HACCP – Анализ на риска и контрол на критичните точки),

ISO 22 000:2005 – система за управление на здравето и безопасността на хранителните продукти,

ISO 14 001:2004 – система за управление наоколната среда,

OHSAS 18001:2007 – система за управление на здравето и безопасността при работа и IFS – Международен стандарт за храни. [9]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

В своята история „Победа“ АД е печелила множество награди, сред които са два приза „Златен лъв“ на Съюза „Произведено в България“ и девет златни медала на Международния панаир в гр. Пловдив.

  • 2009 г. – Награда „Продукт с най-добро съотношение качество – цена“ от изложението „Храни и напитки за туризма“ – 2009.
  • 2012 г. – „Победа“ заема трето място в потребителския конкурс „My Love Marks“ в категория „Захарни и шоколадови изделия“, нареждайки се след Milka i Lindt.
  • 2013 г. – Почетен диплом и статуетка за „Победа“ АД на официална церемония, организирана от Бургаската търговско-промишлена палата (БТПП), на която компанията е отличена за увеличаване на продуктовата гама, завладяване на нови външни пазари и модернизация на производството.
  • 2014 г. – Приз „Най-добра българска фирма на годината“ в едноименния конкурс, организиран ежегодно от Първа Инвестиционна Банка.
  • 2015 г. – Голяма награда Търговско-индустриална камара – Бургас за успешен бизнес раздаде годишните си награди за най-успешните през годината фирми. Голямата награда на Търговско-индустриалната камара – пластика „Икар“ на скулптора Атанас Стоянов, е за „Победа“ АД.

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

Дружеството разполага с голяма производствена база и широк асортимент от продукти. Към момента произвежда бисквити, бонбони, мини кексове, кроасани, вафли и крекери.

Класическите бисквити „Анелия“, се предлагат на българския пазар вече над 30 години.

Бисквити[редактиране | редактиране на кода]

Търговските марки на производителя в тази продуктова категория са: „Закуска“, „Изгрев“, „Еверест“, „Чаени бисквити“, „Фрегата“ „Слънце“, „Анелия“, „Ревю“, „Навона“, „Руми“, и „Детска закуска“.

Нетункваните бискити „Закуска“ на „Победа“ са най-продаваните в количество бисквити в България.[10][11] Този продукт е създаден през 1987 г. и вече над 20 години се продава в България. Бисквитите имат силно хигроскопична структура и поради това се използват за приготвяне на храна за малки деца, както и за готвене на бисквитени торти и различни сладкиши. [12][13]

Бонбони[редактиране | редактиране на кода]

Търговските марки на производителя в тази продуктова категория са: „Черноморец“ и „Крем“. Бонбони „Черноморец“ са на българския пазар от 1969 година и в топ 5 на най-продаваните марки бонбони в България (данни от 2014 г.).

Мини кексове[редактиране | редактиране на кода]

Компанията произвежда мини кексове от 2004 година. Марката мини кексове на компанията – Super Bravo е сред лидерите по продажби в тази продуктова категория в България.[14] От началото на 2016 година „Победа“ разширява своя асортимент в категорията с новата марка „Couple Cake“.

Кроасани[редактиране | редактиране на кода]

Компанията произвежда кроасани от 2002 година. Търговските марки на компанията в тази продуктова категория са „Forza“ и „Bumi“.

Вафли[редактиране | редактиране на кода]

Победа започва да произвежда вафли през 1968 г., като производството е спряно през 2008 г. за обновяване на оборудването. Модернизацията на оборудването се извършва с финансиране от Структурните фондове на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013 г.“ [15]

Солени крекери[редактиране | редактиране на кода]

От месец ноември 2012 г. „Победа“ АД разширява асортимента си и пуска на пазара солени крекери „Победа“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]