Евстрати Дачев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евстрати Дачев
български революционер
Роден
Починал
Битката при Баница, „Илюстрейтед Лондон Нюз“, 16 май 1903 г.

Евстрати Дачев или Страти войвода[1] е български революционер, воденски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Евстати Дачев е роден през 1875 година в Котел, тогава в Османската империя, днес в България. Завършва пети гимназиален клас, а през пролетта на 1902 година става четник при гевгелийския войвода Аргир Манасиев. При подготовката на Илинденско-Преображенското въстание е избран от Битолския революционен комитет за войвода във Воденско, където организира местното население и снабдява района с муниции и оръжие.

На 27 май 1903 г. Евстати Дачев е на съвещание в село Баница при районния началник на Леринско подпоручик Георги Папанчев. Четниците са предадени и обградени от турски аскер и на сутринта на 29 май при опит да пробият обсадата Евстрати Дачев, Георги Папанчев, Васил Попов, Силян Пардов и 14 четници загиват. Погребани са в двора на църквата „Свети Никола“ в Баница, разположена в края на селото. След като Баница попада в Гърция в 1913 година, гробът им е заличен от гръцките власти.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр.93
  2. Биография от сайта на ВМРО-БНД
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 43.
     Портал „Македония“         Портал „Македония