Египетска кобра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Египетска кобра
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
семейство:Аспидови (Elapidae)
род:Кобри (Naja)
вид:Египетска кобра (N. haje)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Египетска кобра в Общомедия
[ редактиране ]

Египетската кобра (Naja Haje) е змия от сем. Аспидови (Elapidae). Известни са 3 основни подвида: N. Haje Anchietae, N. Haje Arabica и N. Haje Legionis. Синоними: хая, египетска аспида, обикновена аспида, змия на Клеопатра, легионерска змия, легионерска кобра.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Средна по размер змия. Обикновено достига 1 — 2,3 м. (до 3 м – непотвърдено). На цвят е в различни оттенъци на кафявото, охра, жълто, рядко сиво-черна. Срещат се черни и черно-кафяви екземпляри. Коремът най-често е светло жълтеникав. От долната страна на шията обикновено има тъмни (до черни) ивици с различна ширина и в различно количество. На главата няма рисунък, качулката е сравнително малка (15 — 20 см. ширина), с вътрешен ръб. Отровните зъби са малки, предни. Отровата е невротоксична. При едно ухапване отделя между 80 и 250 милиграма отрова. Очите и са големи, с кръгли зеници. Притежава добре развити зрение, обоняние

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Среща се в цяла Африка от (Средиземноморието (N.H.Legionis)) до Кения, Танзания и Северен Мозамбик, (Арабския полуостров (N.H.Arabica)), Синай. Привнесен вид в РЮА. Непотвърдени данни — за Йордания, Сирия, Палестина и Ирак.

Избягва гъстите гори, предпочита савани, степи, полупустини, оазиси, ниви и плантации. Широко разпространена в много градове, например в Хартум има стабилна популация, която при това се увеличава. На много места живее в симбиоза с човека: тя изтребва гризачите по домове и ниви, а в замяна никой не я закача, хората просто внимават да не я настъпят. В миналото ареалът и е достигал до Индия и Мала Азия, но вече е изчезнала по тези места.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

В природата се храни с всичко, което е по-малко от нея: гризачи, птици, яйца, гущери, други змии, жаби, даже и риба. Плува отлично. Женските снасят между 5 и 30 яйца. Строго териториална змия. Най-често леговището и е под камъни, хралупи, дупки на гризачи, изоставени постройки, мазета, хамбари. По принцип спокойна, когато бъде много раздразнена, става агресивна. Активна е късно вечер и нощем.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

В Древен Египет е била свещена змия, отглеждали са я в много храмове, наричали са я Арае. Била е символ на могъщество. Също богинята-змия Уаджет (покровителка на Долен Египет) е била с глава на египетска кобра. Смята се, че най-вероятно Клеопатра VII се е самоубила с тази змия. Някои древни източници също споменават за нея (Плутарх, Платон). В Древен Рим са изпълнявани смъртни присъди с ухапване от египетска кобра. В днешно време в Египет и Судан (подобно на Индия), някои хора дават представления с тези змии, извършвайки най-различни манипулации с тях. Развъждат се във ферми за добив на змийска отрова. Това е една от най-лесните за отглеждане змии в домашни условия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Акимушкин И., Мир Животних
  • MC Dianmid, Campbell J., Toure T., Snake Species of the World 1999
  • Dobiey M., Gernot Vogel, Venomous Snakes of Africa
  • Encyclopedia Britannica
  • Кратка българска енциклопедия, изд. на БАН, София, 1966, т. 3, Квант – Опере, стр. 68
  1. Naja haje (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)