Елка Бакалова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елка Бакалова
български изкуствовед, културолог
Родена
Научна дейност
Област Културология, изкуствознание
Образование Московски държавен университет
Учила при проф. Виктор Лазарев
Работила в Институт за изкуствознание при БАН
Институт за фолклор при БАН
Нов български университет

Проф. Елка Бакалова е български изкуствовед и културолог, изследовател към Института за фолклор (БАН), член-кореспондент на БАН, преподавател в НБУ от 2000 до 2007 г.

Бакалова е един от изявените специалисти по изкуството и културата на Средновековието и Ренесанса. Изследванията ѝ са посветени на Византийското и Българското средновековно изкуство, и на християнската ритуалност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Филологическия факултет на Московския държавен университет през 1963 г. със специалност „Руска филология“. През 1964 г. завършва и Историческия факултет на Московския университет със специалност „История на изкуството“ при световноизвестния византолог проф. Виктор Лазарев.

Специализирала е в Поатие (Франция), Бари (Италия), Кьолн, Берлин и Мюнхен (Германия) със стипендия на Фондацията „Алекзандер фон Хумболдт“, Виена (Австрия), Принстън и „Dumbarton Oaks“ във Вашингтон (САЩ).

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1970 започва работа като научен сътрудник в Института за изобразителни изкуства при БАН. Защитава кандидатска дисертация на тема „Стенописите в Костницата на Бачковския манастир“ през 1973. Защитава докторска дисертация (за степента „доктор на науките“) през 1990 на тема „Аспекти на съотношението словесен текст – изображение в българското средновековие“. От 1992 до 2007 е „старши научен сътрудник I ст.“ в Институт за изкуствознание при БАН. Избрана е за член-кореспондент на БАН през 2005. До 2011 г. работи в Института за фолклор (от 2010 г. Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей) към БАН.

От 2000 до 2007 г. е редовен професор в Нов български университет, департамент „История на културата“.

Преподавала е в Софийския университет и във Великотърновския университет, преподава в Националната художествена академия. Големият брой нейни възпитаници, немалко от които са вече известни изследователи, дават правото да се говори за нейна школа в областта на средновековното изкуство и култура в България.

Изнасяла е лекции по средновековно българско и византийско изкуство в Лувъра и Сорбоната в Париж (Франция), Institute for Advanced Study и Принстънски университет в Принстън, „Dumbarton Oaks Research Library and Collection“ във Вашингтон (САЩ), Женевски университет (Швейцария), Институт „Курто“ в Лондон (Великобритания), Музей на приложните изкуства във Виена (Австрия), Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк (САЩ), École pratique des hautes études в Париж (Франция), и др.

Участва в много национални и международни научни форуми. Тя е консултант и експерт в национални и международни организации по опазване на културното наследство. От 1994 г. е член на Българския национален комитет на ИКОМОС и експерт по художествените паметници на манастирите. От 1989 г. до 2007 г. е главен редактор на научното списание „Проблеми на изкуството“.

Избрана библиография[редактиране | редактиране на кода]

Публикувала е множество статии в български и чуждестранни издания.

Монографии[редактиране | редактиране на кода]

  • Стенописите на църквата при с. Беренде, изд. Български художник, София, 1976.
  • Бачковската костница, изд. Български художник, София, 1977.
  • Роженският манастир, София, 1990, 107 с.
  • Любен Прашков, Елка Бакалова, Стефан Бояджиев. Манастирите в България. София: Спектър, 1992.

За нея[редактиране | редактиране на кода]

  • От честния пояс на Богородица до коланчето за рожба: Изследвания по изкуствознание и културна антропология в чест на проф. Елка Бакалова. Съставители Мила Сантова, Бисерка Пенкова, Ива Станоева, Миглена Иванова. София: Агата-А, 2010, 274 с. (ISBN 978-954-540-069-8)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]