Ерол Ибрахимов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ерол Ибрахимов
български музикант
Erol-Ibrahimov-Club-Maze.jpg
Роден
16 май 1969 г. (54 г.)

Етностурци в България[1]
Учил вСофийски университет
Музикална кариера
Стилска, пънк рок
Инструментибас китара, вокал
Активностот 1987 г.
Участник вУикеда
Sheky and the Bloodrain
Семейство
СъпругаЛюба Халева

Ерол Рахимов Ибрахимов (известен в общественото пространство и само като Ерол) е български музикант, добил популярност като вокалист и басист на музикалната група „Уикеда“.

Биографични данни[редактиране | редактиране на кода]

Ерол Ибрахимов е роден на 16 май 1969 г. в София. Израства и учи в Божурище. През 1985 г. по време на Възродителния процес името му е сменено на „Емил“. Семейството му напуска България, а той остава и учи „Дефектология“ в Софийския университет. След три години прекъсва обучението си, за да се занимава с музикална дейност. [2] Известно време работи в сферата на строителството в България и САЩ.[3]

През 1987 г. сформира групата „Полет“, след това траш-метъл групата „Сплин“ (Spleen), а през 1997 е сред създателите на ска-групата „Уикеда“, с която има издадени 5 албума.

В периода 1998 – 1999 г. е басист на групата Sheky and the bloody boys. През 2013 става част от формацията Babo Babo Band, която има съвместни участия със Стоян Янкулов, Теодосий Спасов, Skiller и други. Активно работи и по соловия си проект „генерал Йогурт“.

През 2019 г. с Кольо Гилъна и Светослав Витков сформират супергрупата „ЕКС“.[4]

Освен с музиката си, Ерол Ибрахимов е известен и с обществените си позиции. За известно време е бил водещ на телевизионно предаване.[3]

Ерол е женен за илюстраторката Люба Халева и има две деца.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за