Жоржета Чакърова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жоржета Чакърова -
българска актриса
Родена: 8 май 1941 г. (74 г.)

Жоржета Константинова Чакърова е българска драматична и филмова актриса, една от звездите на Народния театър.

През 1964 г. тя завършва ВИТИЗ в класа на професор Желчо Мандаджиев. Още през 1961-62 г. Чакърова се снима в първия си филм Хроника на чувствата на режисьора Любомир Шарланджиев. След това успешно начало на актьорската ѝ кариера следват филмите:

Театралната кариера на Чакърова започва в Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич през 1964 г. След това три години играе в Сатиричния театър. От 1970 г. до пенсионирането си през 2002 г. играе в трупата на Народния театър.

През 1971 г. Жоржета Чакърова е удостоена с Димитровска награда за играта си в Почивка в Арко Ирис от Димитър Димов. През 1973 г. е отличена с наградата на София за ролята си в пиесата „Двубой“ от Иван Вазов. През 1978 г. ѝ е връчена наградата на Съюз на артистите за най-добра женска роля за ролята на Нели от пиесата на Фьодор Достоевски „Унижените и оскърбените“. През същата година получава званието „заслужил артист“, а през 1985 г. — „народен артист“.

Чакърова е известна и с участието си заедно с актьора Климент Денчев в серията „Магазинчето на приказките“, излъчвани в предаването Лека нощ, деца.

Чакърова е съпруга на Стефан Харитонов — режисьор на документални филми и основател на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел“. Двамата имат дъщеря — актрисата и телевизионна водеща Александра Гюзелева - Шани.

Източници[редактиране | редактиране на кода]