Занджан (остан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Остан Занджан
استان زنجان
Занджан в ИранЗанджан в Иран
СтранаИран
Регион3
СтолицаЗанджан
Площ21 773 km²
Население1 015 734 души (2011)
46,7 души/km²
Шахрестани8
Бахши18
Часова зонаUTC+3.30
Телефонен код(+98) 24
Занджан в Общомедия

Занджан (на персийски: زنجان‎) е остан (провинция) в Иран. Намира се в северозападната част на страната, на територията на Ирански Азербайджан и има площ 21 773 km2. Населението наброява над 1 000 000 души, 62,5% от които живеят в градовете на остана. Етническото мнозинство са азери. Административният център на провинцията е град Занджан.[1][2]

География[редактиране | редактиране на кода]

Занджан е разположен в северозападен Иран и се намира на територия, която исторически и географски се означава като Ирански Азербайджан. Намира се на 330 km северозападно от Техеран и граничи със седем остана: Източен Азербайджан, Западен Азербайджан, Хамадан, Кюрдистан, Гилян, Казвин и Ардабил.

Регионът е част от басейна на Каспийско море и има планинска и равнинна част. Средната надморска височина на провинцията е около 1500 m, най-ниската точка е на 300 m, а най-високият връх е 3214 m. Той се намира в планинския масив Тахт-е Солейман, на територията на шахрестан Махнешан. В провинцията има няколко реки, най-голямата от които носи същото име – Занджан.[3]

Двете географски части на провинцията имат различен климат. В планините зимите са студени и снежни, а летата меки. Равнинната част е с меки зими и с горещи и влажни лета.

Административно деление на остана[редактиране | редактиране на кода]

Един остан в Иран се дели на шахрестани, които състоят от бахши, те на свой ред съдържат най-малките административни единици – дехестани. Административният център на провинцията Занджан е град Занджан.

Шахрестани, градове и дехестани
Шахрестан Население Градове Бахш/Дехестан
Абхар 169 176 3 1/5
Занджан 486 495 3 3/13
Иджруд 38 416 2 2/4
Махнешан 40 312 2 2/5
Таром 46 616 2 2/5
Ходабанде 161 553 6 4/10
Хорамдаре 52 548 2 2/16
Солтанийе 30 000 1 2/5

Население[редактиране | редактиране на кода]

Храм Солтание, град Солтание
Базар от времето на Сефевидите, град Занджан
Рахтшуи Хане, град Занджан
Петъчната джамия, град Занджан

Съгласно националното преброяване през 2011 г. населението на провинцията е 1 015 734 души, от които 634 809 души живеят в градовете, 70,7% са на възраст между 15 и 64 години, 6,4% са над 65 години и 22,8% са под 15 години. Плътността на населението е 47 души/km2.[2] Азерите представляват етническото мнозинство, в югозападната част на провинцията живеят кюрди, персийците са малцинство. Мюсюлманите са религиозното мнозинство, като има последователи и на шиитския ислям, и на сунитския. Религиозните малцинства са зороастрийци и евреи. В провинцията се говори на азербайджански и персийски езици.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Около четвърт от територията на провинцията е със земи, подходящи за селскостопанската дейност.[4] Тук се произвеждат зърнени, бобови и маслодайни култури, плодове и зеленчуци. Подходящия климат позволява отглеждане на нар и маслини. Провинцията също така е производител на ядкибадеми, орехи, лешници.

Провинция е богата на полезни изкопаеми. Най-големите оловно-цинкови мини в Средния Изток са на Национална Иранска компания. Тук се намират редица крупни предприятия на тежка промишленост: голяма компания за производство на изкуствени влакна, предприятие за производство на кабели, предприятия за добив и производство на строителни материали и др.[4] Голяма част от заводите и фабриките са изнесени в промишлени градчета, построени в различни шахрестани.

Занджан е известен в Иран с ръчните занаяти. Тук са корените на персийското изкуство за филигранно изработване на сребърни предмети, което по-късно занджанските майстори пренасят в Техеран и Исфахан. Продължава традицията на шиене на украсени кожени пантофки чаруг. Местните занаятчии са прочути с предметите от фино декорирана с различни техники мед, красиво изработени ножове, ръчните персийски килими.

Образование и наука[редактиране | редактиране на кода]

  • Университет на Занджан
  • Медицински университет, Занджан
  • Университет Пайам-е Нур на Занджан
  • Аграрен център за обучение на Занджан
  • Ислямски свободен университет в Абхар
  • Ислямски свободен университет в Заджан
  • Институт за съвременни изследвания на фундаменталните науки (Institute for Advanced Studies in Basic Sciences)
  • Институт за професионално обучение

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]