Заре Секулички

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Заре Секулички
Български анархист
Роден
1893 г.
Починал
Кюстендил, България

Захари (Заре) Марков Секулички е български анархист, деец на Македонската федеративна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 1893 година[1] в семейството на стария кюстендилски деец на ВМОРО Марко Секулички. Негов брат е революционерът Димитър Секулички. Анархокомунист по убеждение, Секулички е сред противниците на Тодор Александров и през април-май 1921 година влиза в Централния комитет на Македонската федеративна организация заедно с Крум Зографов, Александър Панов, Григор Циклев, Велко Мандарчев и Лазар Тодоров.[2] По-късно емигрира във Виена. Завръща се в България и според Иван Михайлов е сръбски шпионин и участник в нападенията на спонсорираните от Белград емигрантски чети. Заловен е в Осогово от дейци на ВМРО и е обесен на 9 декември 1928 година в Кюстендил срещу Паметника на Тодор Александров.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Михайловъ, Иванъ. Спомени, томъ III. Освободителна борба 1924 – 1934 г.. Louvain, Belgium, A. Rosseels Printing Co., 1967. с. 396 – 397.
  2. Правителството на Стамболийски и македонското освободително движение. Според данни на Вътрешната македонска революционна организация, София, 1923, стр. 14.
  3. Карамфилов, Ефрем. Споменни есета, Издателство „Христо Г. Данов“, Пловдив, 1983, стр. 66.