Зулейха Сеидмамедова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Зулейха Сеидмамедова
Zuleikha Seyidmammadova.jpg
Информация
Звание Капитан от ВВС на СССР
Служба 1941 – 1945
Род войски Съюз на съветските социалистически републики СССР
Войсково поделение Flag of the Soviet Air Force.gif Военновъздушни сили
Командвания заместник-командир на 586-ти изтребителен полк
Войни Втора световна война
Битки
Отличия Орден „Ленин“,
Орден „Червено знаме на труда“,
Орден „Отечествена война“ II-ра степен и др.

Родена
Починала
1999 г. (79 г.)
Друга работа министър на социалното осигуряване на Азербайджанската ССР
Външни снимки
Фотография от времето на войната
Пощенска марка на Азербайджан

Зулейха Мирхабиб кизи Сеидмамедова (на азербайджански: Züleyxa Mirhəbib qızı Seyidməmmədova; 22 март 1919 – 1999) е съветски пилот-изтребител, капитан; навигатор на 586-ти изтребителен авиационен полк, формиран от Марина Раскова; инструктор по парашутни спортове; Министър на социалното осигуряване на Азербайджанската ССР. Първият военен пилот-жена от азербайджански произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Зулейха Сеидмамедова е родена на 22 март 1919 г. в Баку. В гимназията тя учи заедно с майка си. В училището Зулейха започва да се увлича по авиационни спортове.

След завършване на училището постъпва в Азербайджанския индустриален институт. През пролетта на 1934 г. влиза в Бакинския аероклуб и още през октомври същата година става пилот на клуба. Така Зулейха се превръща в първото момиче-азербайджанка, станала пилот и инструктор по парашутен спорт. През август 1935 г., според резултатите от Първата Всесъюзна среща на парашутистите в Москва, тя получава квалификация на инструктор-парашутист. На 21 януари 1936 г. в Кремъл, във връзка с петнадесетгодишнината от установяването на съветската власт в Азербайджан се провежда тържествен прием, на който комсомолката Зулейха Сеидмамедова е наградена с ордена „Знак на честта“. От 1936 г. е инструктор-пилот на Бакинския аероклуб. През 1938 г. Зулейха завършва Азербайджанския индустриален институт и получава специалност инженер-геолог. През август същата година подава документи за прием във Военно-въздушната академия „Николай Жуковски“. Допусната е на изпит под формата на специално изключение. Преминавайки успешно изпитите, тя е приет в щурманския факултет. През декември 1939 г. Зулейха става депутат в Московския съвет. На 23 февруари 1940 г. получава званието младши лейтенант.

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

През май 1941 г. завършва академия и получава назначение на длъжността щурман на ескадрилата на учебния авиополк на академията. След началото на Великата отечествена война, нейният авиополк е реформиран за боевете и е включен в системата на противовъздушната отбрана на град Москва. В края 1941 г. е назначена за щурман на току-що създадения 586-ти женски изтребителен авиополк. В състава му Зулейха участва във въздушни боеве в битката за Сталинград, както и в битката при Курск и в Корсун-Шевченковската операция. Наградена е с ордена „Велика отечествена война“, II-ра степен. За цялото време на войната Зулейха Сеидмамедова със своя самолет-изтребител Як-9 извършва повече от 500 излитания и води повече от 40 въздушни битки. Краят на войната Зулейха посреща в Букурещ на длъжността на заместник-командир на 586-ти женски изтребителен авиополк.

Следвоенни години[редактиране | редактиране на кода]

След края на войната, демобилизирана от армията, Зулейха се завръща в Баку, където работи първо като инструктор в Бакинския градски комитет на партията. През септември 1946 г. е избрана за секретар на ЦК на ВЛКСМ на Азербайджан и работи на този пост до 1951 г. Избрана е за депутат на Върховния съвет на Азербайджанската ССР през 1947 г. От 1951 до 1974 г. е министър на социалната сигурност на Азербайджанската ССР. Работи и на позициите заместник-председател на президиума на Азербайджанското общество за приятелство и културни връзки с чуждите страни.

За изключителни трудови постижения и плодотворна обществена дейност, с декрет на Президиума на Върховния съвет на СССР, Зулейха кизи Сеидмамедова е наградена с орден „Ленин“.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Наградена е със 7 ордена и множество медали:

Памет[редактиране | редактиране на кода]

  • Филмът „Зулейха“ (трилогията „Небесни братя“ на Назим Исрафилоглу)
  • Филмът Göylər Sonsuz Bir Dənizdir. II Film. Züleyxa (1995)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сеидмамедова, Зулейха Габиб гызы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.