Зулейха Сеидмамедова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Зулейха Сеидмамедова
Капитан от ВВС на СССР
Информация
Служба 1941 – 1945
Род войски Flag of the Soviet Union.svg СССР
Войсково поделение Flag of the Soviet Air Force.gif Военновъздушни сили
Командвания заместник-командир на 586-ти изтребителен полк
Войни Втора световна война
Битки
Отличия Орден „Ленин“,
Орден „Червено знаме на труда“,
Орден „Отечествена война“ II-ра степен и др.

Родена
Починала
1999 г. (79 г.)
Друга работа министър на социалното осигуряване на Азербайджанската ССР
Зулейха Сеидмамедова в Общомедия
Външни снимки
Фотография от времето на войната
Пощенска марка на Азербайджан

Зулейха Мирхабиб кизи Сеидмамедова (на азербайджански: Züleyxa Mirhəbib qızı Seyidməmmədova; 22 март 1919 – 1999) е съветски пилот-изтребител, капитан; навигатор на 586-ти изтребителен авиационен полк, формиран от Марина Раскова; инструктор по парашутни спортове; Министър на социалното осигуряване на Азербайджанската ССР. Първият военен пилот-жена от азербайджански произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Зулейха Сеидмамедова е родена на 22 март 1919 г. в Баку. В гимназията тя учи заедно с майка си. В училището Зулейха започва да се увлича по авиационни спортове.

След завършване на училището постъпва в Азербайджанския индустриален институт. През пролетта на 1934 г. влиза в Бакинския аероклуб и още през октомври същата година става пилот на клуба. Така Зулейха се превръща в първото момиче-азербайджанка, станала пилот и инструктор по парашутен спорт. През август 1935 г., според резултатите от Първата Всесъюзна среща на парашутистите в Москва, тя получава квалификация на инструктор-парашутист. На 21 януари 1936 г. в Кремъл, във връзка с петнадесетгодишнината от установяването на съветската власт в Азербайджан се провежда тържествен прием, на който комсомолката Зулейха Сеидмамедова е наградена с ордена „Знак на честта“. От 1936 г. е инструктор-пилот на Бакинския аероклуб. През 1938 г. Зулейха завършва Азербайджанския индустриален институт и получава специалност инженер-геолог. През август същата година подава документи за прием във Военно-въздушната академия „Николай Жуковски“. Допусната е на изпит под формата на специално изключение. Преминавайки успешно изпитите, тя е приет в щурманския факултет. През декември 1939 г. Зулейха става депутат в Московския съвет. На 23 февруари 1940 г. получава званието младши лейтенант.

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

През май 1941 г. завършва академия и получава назначение на длъжността щурман на ескадрилата на учебния авиополк на академията. След началото на Великата отечествена война, нейният авиополк е реформиран за боевете и е включен в системата на противовъздушната отбрана на град Москва. В края 1941 г. е назначена за щурман на току-що създадения 586-ти женски изтребителен авиополк. В състава му Зулейха участва във въздушни боеве в битката за Сталинград, както и в битката при Курск и в Корсун-Шевченковската операция. Наградена е с ордена „Велика отечествена война“, II-ра степен. За цялото време на войната Зулейха Сеидмамедова със своя самолет-изтребител Як-9 извършва повече от 500 излитания и води повече от 40 въздушни битки. Краят на войната Зулейха посреща в Букурещ на длъжността на заместник-командир на 586-ти женски изтребителен авиополк.

Следвоенни години[редактиране | редактиране на кода]

След края на войната, демобилизирана от армията, Зулейха се завръща в Баку, където работи първо като инструктор в Бакинския градски комитет на партията. През септември 1946 г. е избрана за секретар на ЦК на ВЛКСМ на Азербайджан и работи на този пост до 1951 г. Избрана е за депутат на Върховния съвет на Азербайджанската ССР през 1947 г. От 1951 до 1974 г. е министър на социалната сигурност на Азербайджанската ССР. Работи и на позициите заместник-председател на президиума на Азербайджанското общество за приятелство и културни връзки с чуждите страни.

За изключителни трудови постижения и плодотворна обществена дейност, с декрет на Президиума на Върховния съвет на СССР, Зулейха кизи Сеидмамедова е наградена с орден „Ленин“.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Наградена е със 7 ордена и множество медали:

Памет[редактиране | редактиране на кода]

  • Филмът „Зулейха“ (трилогията „Небесни братя“ на Назим Исрафилоглу)
  • Филмът Göylər Sonsuz Bir Dənizdir. II Film. Züleyxa (1995)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сеидмамедова, Зулейха Габиб гызы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.