Зулейха Сеидмамедова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зулейха Сеидмамедова
азербайджанска авиаторка

ЗваниеКапитан от ВВС на СССР
Години на служба1941 – 1945
Служи наСССР
Род войски СССР
Военно формирование Военновъздушни сили
Командваниязаместник-командир на 586-и изтребителен полк
Битки/войниВтора световна война
НаградиОрден „Ленин“,
Орден „Червено знаме на труда“,
Орден „Отечествена война“ II степен и др.
ОбразованиеАзербайджанска държавна нефтена академия
Висша партийна школа при ЦК на КПСС
Ленинградско военно-инженерно училище

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
10 ноември 1994 г. (75 г.)
Друга дейностминистър на социалното осигуряване на Азербайджанската ССР
Зулейха Сеидмамедова в Общомедия
Външни снимки
Фотография от времето на войната
Пощенска марка на Азербайджан

Зулейха Мирхабиб кизи Сеидмамедова (на азербайджански: Züleyxa Mirhəbib qızı Seyidməmmədova; 22 март 1919 – 1999) е съветска авиаторка (военен пилот изтребител, капитан, заместник-командир и навигатор на 586-и женски изтребителен авиационен полк, формиран от Марина Раскова; инструктор по парашутни спортове), общественичка (комсомолска активистка) и политичка (министър на социалното осигуряване на Азербайджанската ССР). Тя е първата азербайджанка, станала военен пилот.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Баку на 22 март 1919 г. В гимназията учи заедно с майка си. Още в училище Зулейха започва да се увлича по авиационни спортове.

След завършване на училището постъпва в Азербайджанския индустриален институт. През пролетта на 1934 г. влиза в Бакинския аероклуб и още през октомври същата година става пилот на клуба. Така се превръща в първата азербайджанка, станала пилот и инструктор по парашутен спорт. През август 1935 г., според резултатите от Първата всесъюзна среща на парашутистите в Москва, тя получава квалификация на инструктор-парашутист.

На 21 януари 1936 г. в Кремъл се провежда тържествен прием във връзка с 15-годишнината от установяването на съветската власт в Азербайджан, на който комсомолката Зулейха Сеидмамедова е наградена с ордена „Почетен знак“. От 1936 г. е инструктор-пилот на Бакинския аероклуб.

През 1938 г. завършва Азербайджанския индустриален институт и получава специалност инженер-геолог. През август същата година подава документи за приемане във Военновъздушната академия „Николай Жуковски“. Допусната е на изпит като особено изключение. Преминала успешно изпитите, тя е приета в щурманския факултет. През декември 1939 г. става депутат в Московския съвет. На 23 февруари 1940 г. получава званието младши лейтенант.

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

През май 1941 г. завършва военна академия и получава назначение на длъжност щурман на ескадрила в учебния авиополк на академията. След началото на Великата отечествена война нейният авиополк е реформиран за боевете и е включен в системата на противовъздушната отбрана на град Москва. В края 1941 г. е назначена за щурман на току-що създадения 586-и женски изтребителен авиополк. В състава му Зулейха участва във въздушни боеве в Битката за Сталинград, както и в Битката при Курск и в Корсун-Шевченковската операция.

Наградена е с ордена „Велика отечествена война“, II степен. За цялото време на войната Зулейха Сеидмамедова със своя самолет-изтребител „Як-9“ извършва повече от 500 излитания и води повече от 40 въздушни битки. Посреща края на войната в Букурещ на длъжност заместник-командир на 586-и женски изтребителен авиополк.

Следвоенни години[редактиране | редактиране на кода]

След края на войната, демобилизирана от армията, тя се завръща в Баку, където работи отначало като инструктор в Бакинския градски комитет на партията. През септември 1946 г. е избрана за секретар на ЦК на ЛКСМ на Азербайджан и работи на този пост до 1951 г.

Избрана е за депутат във Върховния съвет на Азербайджанската ССР през 1947 г. От 1951 до 1974 г. е министър на социалната сигурност на Азербайджанската ССР. Работи и на позициите заместник-председател на президиума на Азербайджанското дружество за приятелство и културни връзки с чуждите страни.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

За изключителни трудови постижения и плодотворна обществена дейност с декрет на Президиума на Върховния съвет на СССР Зулейха кизи Сеидмамедова е наградена с орден „Ленин“.

Наградена е със 7 ордена и множество медали:

  • орден „Ленин“
  • орден „Червена звезда“
  • орден „Отечествена война“, II степен
  • 2 ордена „Червено знаме на труда“
  • 2 ордена „Почетен знак“

Памет[редактиране | редактиране на кода]

  • Филм „Зулейха“ (в трилогията „Небесни братя“ на Назим Исрафилоглу)
  • Филм Göylər Sonsuz Bir Dənizdir. II Film. Züleyxa (1995)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сеидмамедова, Зулейха Габиб гызы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​