Иван Топчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Топчев
български военен и революционер

Роден
Починал
Луково, Османска империя

Образование Национален военен университет
Иван Топчев в Общомедия

Иван Топчев е български военен деец и революционер, войвода на Македонския комитет и Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Топчев е роден в град Велес, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Завършва Военното училище в София.

През 1895 година участва в Четническата акция на Македонския комитет под командването на Кочо Лютата, като военен ръководител на четата „Пирин планина“. През 1897 година е делегат от Новоселското дружество на Четвъртия македонски конгрес.[1]

Четата на Григор Манасиев и Иван Топчев. Източник: Държавна агенция „Архиви“

В 1903 година заедно с Григор Манасиев оглавява чета, която в началото на септември заминава за Македония заедно с четата на Никола Дечев, и четата на Атанас Мурджев и Тома Пожарлиев заминават за вътрешността.

На 25 септември 3-те чети са обкръжени при кратовското село Луково от 7000 души редовна войска и башибозук. След 10-часово сражение четите се изтеглят, но Григор Манасиев и Никола Дечев загиват. Иван Топчев е тежко ранен и за да не попадне в плен се самоубива.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Билярски, Цочо. Княжество България и македонският въпрос, т.1. Върховен македоно-одрински комитет 1895–1905 (Протоколи от конгресите), Българска историческа библиотека, 5, Иврай, София, 2002, стр. 106.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 168.
  3. Македонски научен институт
     Портал „Македония“         Портал „Македония