Искра (област Силистра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Искра.

Искра
Общи данни
Население 2102 души[1] (15 юни 2020 г.)
86,7 души/km²
Землище 32,525 km²
Надм. височина 115 m
Пощ. код 7580
Тел. код 085
МПС код СС
ЕКАТТЕ 32839
Администрация
Държава България
Област Силистра
Община
   кмет
Ситово
Сезгин Алиибрям
(ДПС)
Кметство
   кмет
Вилдан Мемиш
Искра в Общомедия

Искра е село в Североизточна България. То се намира в община Ситово, област Силистра.

География[редактиране | редактиране на кода]

Искра е най-голямото в община Ситово. Според текущата демографска статистика за населението на Националния Статистически Институт към 31.12.2018 г. населението на Искра е 1877 души. Селото се намира на около 30 км от град Силистра в малка долина сред равните поля на Добруджа, то е на около 400 км от столицата София. Искра е китно село, с богата растителност и е известно с кайсиевите си масиви. Землището е с площ от около 32 500 дка.

Климатът е умерен, характеризира се със студени зими и горещи лета характерни за местността. В землището на селото има язовир, където се лови шаран, каракуда (наричана още карас или таранка), толстолоб а понякога и сом.

Около селото има широколистни гори, където се срещат пернат дивеч, зайци, чакали, лисици и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е създадено през 50-те години на 20 век и е съставено от четири села – Айдоду (Изгрев), Безиргян (Милетич), Драгалина и Пабучулар (Чехлари).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономически селото е ориентирано аграрно, като основен дял имат пшеницата, царевицата и слънчогледът.

Поради наличието на голямо количество пасища и мери в района на селото животновъдството също се радва на популярност, като най-разпространени са говедовъдството (черношарена порода), овцевъдството (тънкорунни – вълнодайни породи).

Основното предприятие в селото е млекопреработвателното „Дестан“ ЕООД.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има едно ОУ, „Стефан Караджа“, с директор г-жа Нурел Мустан. Училището е построено през 1936 година от колонистите македонци, чийто ръководител е Георги Тагаранов. Постройката се състои само от една учебна стая, а първия учител е Стефан Пампору. Българските деца се обучават заедно с румънските, но никак не им харесва, че учат румънски език. От 1940 година обучението се води на български език. В селото от различни места идват преселци. Първият български учител е Васил Стефанов Николов. През 1961/1962 година училището е приспособено за общежитие на училището в с. Нова Попина. Строи се нова сграда, която е завършена през 1962 г. и на 15 септември е тържествено открита. Директор на новооткритото училище става Боби Тодоров Бобев. Учителският колектив наброява 29 учители, а учениците са 467.

В селото има и две големи Джамии и една Църква.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на 24 май в селото протичат културна дейности и спортни събития като конни надбягвания свързани с празникът на селото.