Искра (област Силистра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Искра.

Искра
Общи данни
Население 1964 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 32,525 km²
Надм. височина 115 m
Пощ. код 7580
Тел. код 085
МПС код СС
ЕКАТТЕ 32839
Администрация
Държава България
Област Силистра
Община
   - кмет
Ситово
Сезгин Алиибрям
(ДПС)
Кметство
   - кмет
Искра
Турхан Мехмед
(ДПС)
Искра в Общомедия


|-Актуален кмет=Садък Мюмюн

География[редактиране | редактиране на кода]

Искра е едно от най-големите села в Силистренска област и в България. Искра е най-голямото село в община Ситово. Населението на Искра през 2011 година е 2612 души. Искра се намира на около 30 км от Силистра в малка долина сред равните поля на Добруджа на 400 км от столицата София. Селото е китно, с богата растителност и е известно с кайсиевите си масиви. Землището е с площ от около 33 000 дка или 33 кв.км.

Климатът е умерен, характеризира се със студени зими и горещи лета характерни за местността. В землището на селото има язовир, където се лови шаран, каракуда, караз, толстолоб, понякога и сом.

Около селото има широколистни гори, където се срещат пернат дивеч, зайци, чакали, лисици и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е създадено през 50-те години на 20 век и е съставено от четири села – Айдоду (Изгрев), Безиргян (Милетич), Драгалина и Пабучулар (Чехлари).


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има едно ОУ, „Стефан Караджа“, с директор г-жа Нели Чолакова-Кирова. Училището е построено през 1936 година от колонистите македонци, чийто ръководител е Георги Тагаранов. Постройката се състои само от една учебна стая, а първия учител е Стефан Пампору. Българските деца се обучават заедно с румънските, но никак не им харесва, че учат румънски език. От 1940 година обучението се води на български език. В селото от различни места идват преселци. Първият български учител е Васил Стефанов Николов. През 1961/1962 година училището е приспособено за общежитие на училището в с. Нова Попина. Строи се нова сграда, която е завършена през 1962 г. и на 15 септември е тържествено открита. Директор на новооткритото училище става Боби Тодоров Бобев. Учителският колектив наброява 29 учители, а учениците са 467.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 24 май всяка година е празникът на селото. Има конни надбягвания и културна дейност.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]