Юзеф Понятовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Йозеф Понятовски)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юзеф Понятовски
генерал
Prince Joseph Poniatowski by Józef Grassi.jpg
Юзеф Понятовски, портрет от Йозеф Граси
Информация
Служба 1789-1813
Служил на Флаг на Австрия Австрия
Флаг на Полша Полша
Флаг на Франция Франция
Войни Руско-полска война (1792)
Наполеонови войни
Битки Битка при Лайпциг
Отличия Орден на Белия орел

Живял 7 май 1763-19 октомври 1813
Роден
Починал
Родства Станислав Август Понятовски
Юзеф Понятовски в Общомедия

Ю̀зеф Анто̀ни Понято̀вски (на полски: Józef Antoni Poniatowski) е полски княз и генерал, маршал на Франция. Племенник е на полския крал Станислав Август Понятовски и е забележителен пълководец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Портрет на генерал-лейтенант Юзеф Понятовски по време на Руско-полската война от 1792 г.
„Последната атака на Понятовски“, худ. Ричард Удвил

Първоначално служил в австрийската армия. След 1789 г. се занимавал с организацията на полската армия, а по времето на руско-полската война от 1792 г. командвал полския корпус, действащ в Украйна. Отличил бойните си умения в битката при Зеленице — първото победоносно сражение за поляците след смъртта на крал Ян Собиески. Победата станала повод за учредяването на ордена „Virtuti Militari“. Първите наградени с него били Понятовски и Тадеуш Косцюшко.

След поражението във войната срещу Русия той емигрирал, но после се върнал в родината си. Участвал във воденото от Косцюшко националноосвободително въстание от 1794 г. След потушаването му прекарал кратко време във Варшава. Неговото имущество било конфискувано. След като отказал да се включи в руската армия, получил предписание да се махне от Полша. Тогава той емигрирал във Виена.

Цар Павел I му върнал имението, опитвайки се да го привлече на служба в руската армия. През 1798 г. живял за кратко в Санкт Петербург, където били погребани дедите му, докато се изяснили нещата с имуществения и наследствения му дял. Той се върнал във Варшава и се включил във пруската армия.

През 1806 г., когато пруската армия решила да остави Варшава, Понятовски приел предложението на крал Фридрих Вилхелм III да оглави градската милиция.

С идването на войската на Мюра в Полша Понятовски започнал преговори за влизането си във Великата армия на Наполеон. През 1807 г. се включил в организацията на временното правителство и станал военен министър на Великото варшавско херцогство. Бил главнокомандващ на полския корпус в руския поход на Наполеон през 1812 г.

През 1813 г. се отличил в битката при Лайпциг и получил маршалски чин. Прикривайки отстъплението на френската армия от Лайпциг, се удавил в река Елстер.

Паметна плоча на Понятовски има на паметника на Битката на народите. Във Варшава е създаден негов паметник (скулптор е Бертел Торвалдсон). Сред склуптурните изображения, украсяващи фасадата на Лувъра, има и паметник на Понятовски.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Szymanowski „Poniatowscy“, Женева, 1880.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]