Йосиф Шкловски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йосиф Шкловски
Ио́сиф Самуи́лович Шкло́вский
съветски астроном и астрофизик
I. S. Shklovsky and Ya. B. Zel'dovich, 1977.jpg
Шкловски (вляво) с Яков Зелдович, 1977 г.
Роден
Починал
3 март 1985 г. (68 г.)
Националност Флаг на СССР СССР
Научна дейност
Област Астрономия, физика
Образование Московски университет

Уебсайт www.peoples.ru/science/physics/shklowski/
Йосиф Шкловски в Общомедия

Йосиф Шкловски (на руски: Ио́сиф Самуи́лович Шкло́вский) е съветски астроном, астрофизик, член-кореспондент на Академията на науките на СССР (1966), автор на девет книги и много научни публикации, лауреат на Ленинска награда (1960) и основател на съвременната астрофизика в Русия. Известен е също и с разработките си в областта на евентуалното съществуване на извънземен живот и извънземни цивилизации.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 юни 1916 година в Глухов, Украйна. Завършва Физическия факултет на Московския университет през 1938 година и защитава докторска дисертация през 1949.

Шкловски изчислява орбиталното движение на марсианския спътник Фобос и стига до потресаващото заключение, че спътникът на Марс е изкуствен, кух и по същество е гигантски кораб.

Ученият постига световна слава с научната си книга "Вселена, живот, разум” (на руски: Вселенная, жизнь, разум). Тя изиграва изключителна роля в развитието на SETI (съкращение от Search for Extra-Terrestrial Intelligence – търсене на извънземен разум) в целия свят. В разширен вариант и в съавторство с великия американски астроном Карл Сейгън книгата се появява през 1966 г. и на английски език под името „Разумният живот във Вселената“ (на английски: Intelligent Life in the Universe). Тези класически текстове са библията на специалистите по SETI.

Умира на 3 март 1985 година в Москва на 68-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]