Каза Ферандо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каза Ферандо
Casa Ferrando
Карта Местоположение в Ивреа
Видсграда
Местоположение Ивреа, Италия
СтилНеоготика
Каза Ферандо в Общомедия

Каза Ферандо, букв. Дом „Ферандо“ (на италиански: Casa Ferrando) е историческа сграда в град Ивреа, Пиемонт, Северна Италия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата е построена през 1925 г. от инж. Амедео Ферандо, по това време известна личност в града, заемащ длъжността на почетен инспектор на паметниците.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Сградата заема ъглов парцел на кръстовището между бул. Масимо д'Адзельо“ и ул. „Капучини“ и е срещу църквата „Сан Лоренцо“. Има чисто неоготически стил. Състои се от основно тяло, високо на два етажа, върху което върху фасадата на ул. „Капучини“ е „присадено“ издадено тяло, увенчано с куличка, която дава достъп до терасовиден покрив.

Особен интерес представляват прозорците и вратите на сградата с различна форма. Сред тях седемте прозореца на изпъкналото тяло, представляващи композитни арки, на свой ред увенчани със заострени арки, поддържани от спирални колони с фино украсени капители. Използването на островърхата арка се завръща и при други прозорци и врати с профили. Издаденият елемент е декориран с плочки в ярки цветове. Други стенни декорации украсяват кулата и рамката на вратата, водеща към терасовидния покрив.

Между втората и третата врата на приземния етаж на фасадата на ул „Капучини“ има малка ниша с теракотена оброчна картина. Това изобразява Мадоната с Младенеца, и двете коронясани. На фона на картината от ренесансов тип има драперии, архитектурни и растителни елементи. Призивният надпис под картината носи името на Матео Филипело, епископ на Ивреа по времето, когато е построена сградата.

Изображения[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Toni Ziliotto. Piccola Ivrea segreta. Bolognino Editore, с. 30-32
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Casa Ferrando в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​