Калуди Калудов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Калуди Калудов
български певец
Роден
15 март 1953 г. (69 г.)

Учил в Национална музикална академия
Музикална кариера
Стил опера
Инструменти вокал
Глас тенор
Активност от 1978 г.

Калуди Купенов Калудов, български оперен певец със световна слава.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Калуди Калудов е роден на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско.[1].

През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като тенор като ученик на известния наш певец и музикален педагог Никола Николов. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в операта Травиата на Джузепе Верди.

От 80-те години международната кариера на Калуди Калудов е възходяща и той е нареждан от ценителите на операта в челото на тенорите в света. Пял е във Виенската Щатс Опер, Ла Скала, Лисео (Барселона), Ковънт Гардън, Метрополитън и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина, като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо. В репертоара му има редица партии от оратории и концертни изпълнения.

От 1990 г. живее за постоянно в Полша и пее в най-големия полски оперен театър Театр Велки във Варшава. През 1992 г. създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика Viva el canto в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България.

Има записи в най-големите звукозаписни компании. На полския музикален пазар е особено популярен дискът му „О, звезда Витлеемска“, за който е лауреат на Златна плоча.

До 4 август 2010 г. е директор на ОФД – Пловдив.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Калудов има два брака и пет деца. Женен е за полското сопрано Анна Дитри. Двамата имат син – Калоян, роден на 12 октомври 2015 г., който е първо дете за Дитри и пето за Калудов. Предишният брак на Калудов пак е с полякиня.

Участия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България