Каратепе (рид)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Каратепе
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.154° с. ш. 26.94° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Бургас)
Част от Странджа
Най-висок връх Сарлъка
Надм. височина 472,8 m

Каратепе е най-северозападният планински рид на Странджа, разположен на територията на Бургаска и Ямболска област.

Ридът се простира от югозапад на североизток на около 50 км, а ширината му варира от 20 км на югозапад до 6-7 км на североизток. На север се простира до долината на Средецка река, която протича по южната периферия на Бургаската низина, а на югоизток долината на Факийска река го отделя от същинската част на Странджа и северният ѝ рид Босна. На югозапад долината на Поповска река (ляв приток на Тунджа) го отделя от Дервентските възвишения, а на северозапад, в района на село Стефан Караджово се съединява с най-южните разклонения на Бакаджиците.

Билото му е плоско и слабо нахълмено с надморска височина от 350-450 м на югозапад, до 150-200 м на североизток. Най-високата му точка връх Сарлъка (472,8 м) се издига в най-югозападната му част, на около 2 км североизточно от село Вълчи извор. На около 8 км североизточно от него е вторият му по височина връх Каратепе (433,4 м). Изграден е главно от гранити и гранодиорити. При село Стефан Караджово бликат минерални извори. Климатът е преходно средиземноморски. Отводнява се от десните притоци (Каракютючка река и др.) на Средецка река, левите притоци на Факийска река и десните притоци (Крушевска река и др.) на Поповска река. Излужени канелени горски почви. Билните части на рида са обрасли с широколистни гори, а склоновете са заети от пасища и малко обработваеми земи. Благоприятни условия за развитие на животновъдство.

По склоновете и периферията на рида са разположени 2 града Болярово и Средец и 17 села: Белила, Вълчаново, Вълчи извор, Голямо Буково, Голямо Крушево, Горска поляна, Гранитец, Драчево, Момина църква, Проход, Пънчево, Росеново, Ружица, Синьо камене, Сливово, Стефан Караджово и Факия.

През рида Каратепе преминават участъци от 3 пътя от Държавната пътна мрежа:

  • От югозапад на североизток, по билото му, от град Болярово до град Средец, на протежение от 45,5 км — участък от второкласен път № 79 ЕлховоСредецБургас;
  • В източната му част, от югоизток на северозапад, на протежение от 12,9 км — участък от третокласен път № 795 СредецЖитосвятКарнобат;
  • В източната му част, от югоизток на северозапад, на протежение от 11 км — участък от третокласен път № 908.

В североизточната му част, на 8 км южно от град Средец е разположена хижа "Божура", която предлага чудесни условия за спорт и туризъм в района.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]