Момина църква

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Момина църква
Общи данни
Население 341 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 82,738 km²
Надм. височина 274 m
Пощ. код 8320
Тел. код 05554
МПС код А
ЕКАТТЕ 29221
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   - кмет
Средец
Иван Жабов
(ГЕРБ)
Момина църква в Общомедия

Момина църква е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Момина църква се намира в планината Странджа, само на 8 km. от българо-турската граница. Населеното място е част от Община Средец, Бургаска област. За кратък период, селото е било в състава на Ямболски окръг.

Момина църква е разположено в полите на гористия странджански връх Кърварска/Кервансарай/ 632 м. То се намира на 350 м надморска височина и заема котловината между хълмовете Дебелата кория на юг, Юрдията на север и Баира на запад.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селцето има дълга и богата история, която започва още през 1618 г.В документа селото е посочено като Казълджа килиса и по това време в него живеят 17 семейства. По-късно името се променя на Казъклисе. От 1934 г. Носи българския си превод – Момина църква. Името на селото е свързано с легендата за красавицата Каля, в която Реджеб паша се влюбил и заплатил откуп, достатъчен за построяването на църква. Сянката и била вградена в зидовете на църквата и тя починала преди да отиде в турския харем на пашата. Така хубавата мома Каля осигурила и пари за строежа, и здравината на построената църква.С името е свързана друга легенда. В нея се разказва за хубавата мома Неделя, за която турски бей изпратил заптиета да му я отвлекат за харема. За да запази честта си и за да не стане ханъма на гюндюзлярския бей, Неделя побягнала през кепенка (скритата врата на къщата), но навън валял проливен дъжд. Дъждът отнесъл дървения мост на реката. Без да се замисли момата се хвърлила в мътните води и се удавила пред погледа на тичащите след нея конни заптиета. Големият ѝ брат помолил свещеника на селото, тялото ѝ да бъде погребано в църковния двор. Така и станало. Оттогава турците нарекли църквата на селото „къзъклисе“, т.е. „Момина църква“[1]по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.башибозуците избиват 270 деца, жени и мъже и биват опожарени 40 къщи в селото.С борбите за национално освобождение се свързват имената за Левски и Стефан Караджа, а по-късно и на Лазар Маджаров и Михаил Герджиков. По време на войната от 1912 до 1918 г. са убити близо 100 фронтоваци от Момина църква. Момците от селото вземат участие и във Втората световна война. Първото училище в селото е създадено през 1860 г., а църквата „Света Петка“ е строена през 1892 г. Първото читалище „Светлина“ е основано през 1906 г.През 1944 г. е преименувано на Желязково, по името на Желязко Коюмджиев, местен деятел на БКП. Това име селото носи до 1994 г., когато с президентски указ е възстановено първоначалното по-поетично име.
В края на 50-те години на миналия век село Момина църква е най-голямото село между Бургас, Одрин и Лозенград. Неговите жители в този период са наброявали 3580.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено в полите на втория по височина връх на Българска Странджа – Кервансарай (632 м. н. в.)

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година, през последния уикенд на м. септември в селото се организира традиционен събор (панаир). По време на панаира се провеждат родови срещи, отбелязват се кръгли годишнини от завършилите училище в селото, както и традиционните за този край народни борби.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Момина църква-летопис, Иван Попов – Руменов, 1999, Понтика принт, Бургас

Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]