Карл Вайпрехт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карл Вайпрехт
австрийски полярен изследовател
Карл Вайпрехт 
Роден: 8 септември 1838 г.
Починал: 3 март 1881 г. (42 г.)

Карл Вайпрехт (на немски Karl Weyprecht), австрийски военноморски офицер, от немски произход, изследовател на Арктика.

През 1856 постъпва в австро-унгарския военноморски флот. Участва в австро-сардинската война. От 1860 до 1862 служи на фрегатата "Радецки" под командването на адмирал Тегетхоф. От 1863 до 1865 е флотски инструктор в Австрийската военноморска академия. На 23 юли 1865 участва в конференция на международните географски дружества във Франкфурт на Майн, където се среща с известния немски издател Август Петерман и се "запалва" по полярните изследвания.

През 1870 се запознава с известния австрийски алпинист и топограф Юлиус фон Пайер и двамата решават да организират полярна експедиция северно от Европа за достигане на Северния полюс. За тази цел през 1871 предприемат проучвателно плаване в района на Нова Земя. Една година по-късно, на 18 февруари 1872 Вайпрехт става австрийски поданик за да може да участва в експедицията спонсорирана от австрийското правителство.

През 1872-1874 Вайпрехт участва като заместник-командир в организираната експедиция под ръководството на Юлиус фон Пайер, по време на която откриват архипелага Земя на Франц Йосиф.

През септември 1874 изнася доклад на среща на немски учени и лекари в Грац, Австрия, в който излага своите "принципи за изследване на Арктика", предлага да се създададе мрежа от няколко постоянни полярни станции, на които да се провежда редовни метеорологични и ледови измервания. Същите идеи предлага и на състоялия се през 1879 2-ри международен конгрес на метеоролозите в Рим.

Умира от туберкулоза на 28 март 1881 в градчето Михелщат, само на няколко километра от родния му град, едва на 42 години.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Karl Weyprecht“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.