Карл Цайс (предприятие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Carl Zeiss
Лого на Carl Zeiss
Основана 17 ноември 1846 г.
Седалище Оберкохен, Германия
Служители 25 000[1]
Продукция оптика, оптоелектроника, медицинска техника, полупроводници, измервателна техника, научноизследователска техника
Годишни приходи 4,9 млрд. евро (2015/2016)
Девиз We make it visible
Уебсайт http://www.zeiss.com/
Carl Zeiss в Общомедия

Carl Zeiss AG (Карл Цайс) е световноизвестно немско предприятие в областта на фината механика и оптичната техника. Днес седалището на концерна се намира в град Оберкохен в Германия. Клонове има в Йена, Гьотинген, Аален, Халбергмос, Росдорф и Вецлар, както и в САЩ, Унгария, Швейцария, Мексико, Беларус, Великобритания, Франция, Израел и Китай.

Carl Zeiss (1846 – 1945)[редактиране | редактиране на кода]

Роденият във Ваймар майстор-механик Карл Цайс отваря през 1846 г. на улица Нойгасе 7 в град Йена работилница за фина механика и оптика. Получава разрешително за изработване и продажба на механични и оптични изделия. През 1847 г. назначава и първия си чирак. В края на годината там вече са изработени и първите микроскопи. През 1852 г. назначените работници вече са 10.

Карл Цайс не е доволен от качеството на своите микроскопи. Всеки от тях е уникат. Въпреки добрия опит в изпробването на различни лещи и комбинирането им в завършен микроскоп, липсва възможността за предварително изчисляване и оптимизиране на качествата на микроскопа. За тази цел Карл Цайс започва да работи съвместно с Ернст Карл Абе, професор по физика в Йенския университет. След дългогодишни опити и поредица от неуспехи, той съставя теория за оптиката на микроскопа. В целия свят единствено предприятието Carl Zeiss става в състояние да произвежда микроскопи с предварително изчислени качества. Така започва една уникална история, изпълнена с успехи. През 1875 г. заетите във фирмата работници са вече 60. В годината на неговата кончина (1888) за фирмата работят вече 327 души.

Един важен проблем обаче, постигането на равномерно и добро качество на стъклото, не може да бъде преодолян от Цайс и Абе. Затова те привличат към Йена химика Ото Шот. След извършването на успешни опити със стопяване на стъкло за предприятието Carl Zeiss, Шот основава в Йена завод за производство на оптични стъкла.

През 1875 г. Карл Цайс решава да предложи на своя приятел Ернст Карл Абе дял от предприятието. Като съдружник Абе влага голяма част от енергията си във фирмата. Година по-късно Родерих Цайс, най-големият син на Карл Цайс, също е включен в предприятието. Карл Цайс умира през 1888 г. и оставя след себе си важно предприятие с блестящи перспективи.

С преобразуването на предприятието във фондация Абе предизвиква напрежение. От 1891 г. до 1896 г. предприятието е собственост на Фондация „Carl Zeiss“. Дейността на фирмата се ръководи от четиричленно ръководство, начело на което до 1903 г. стои Абе.

Преди началото на Първата световна война предприятието преживява огромен подем, който не намалява дори и с началото на войната. По време и на двете световни войни предприятието спада към най-важните производители на стоки, свързани с въоръжаването.

Предприятието през 1910 г.

Carl Zeiss (1945 – 1990)[редактиране | редактиране на кода]

Основното производство на Carl Zeiss през 1958 г. в Йена, Германия

Carl Zeiss в Йена[редактиране | редактиране на кода]

В Йена съветските окупатори поемат контрол над предприятието и първо премахват предлаганите услуги за поправка. През 1946 г. се взима решение заводът да бъде частично демонтиран. Това се случва през 1947 г. На 1 юни 1948 г. заводите на Фондация „Carl Zeiss“, намиращи се в съветската зона, са отчуждени. Заводът в Йена се превръща във VEB (народно предприятие) „Carl Zeiss“ и се интегрира в индустрията на ГДР.

Между 1945 г. и 1966 г. предприятието се ръководи от Хюго Шраде. През 1965 г. VEB „Carl Zeiss“ в Йена се доразвива като основен завод на комбината със същото име, към който постепенно се присъединяват и други предприятия от областта на фината механика и оптика и от областта на електрониката. През 1980 г. комбинатът „Carl Zeiss“ включва 25 завода с близо 70 000 служители. Дългогодишен генерален директор на комбината от 1975 г. до 1989 г. е проф. Волфганг Бирман, член на ЦК на немската компартия – ГЕСП.

Във VEB „Carl Zeiss“ е проектирана и изработена мултиспектралната камера MKF 6, служеща за наблюдение на Земята от космоса и от самолети. За първи път се използва през септември 1976 г. на борда на космическия кораб Союз 22. Зигмунд Йен, първият немски космонавт, също провежда експерименти с нея за наблюдаване на Земята по време на своя полет. Усъвършенстваната версия на камерата MKF 6M се използва и на борда на космическата станция Мир.

В Йена продължават да се развиват, произвеждат и изнасят за цял свят проектори за планетариуми.

През 1955 г. в Carl Zeiss Йена се произвежда първият компютър, сглобен в ГДР. През 1961 г. се прави проект за изработването на друг компютър, който е произведен през 1964 г.

През седемдесетте години VEB „Carl Zeiss“ Йена, познат сред народа още като „VEB Барут и олово“, придобива важно значение и като военен завод: тук се развиват и произвеждат оптични военни уреди – измервателни уреди, очила за нощно виждане, самонасочващо управление за ракети, мерници за оръдия. Делът на военната продукция от общото производство за периода 1976 – 1980 е 5,5%, а за периода 1986 – 1990 е близо 20%.

Carl Zeiss в Оберкохен[редактиране | редактиране на кода]

Carl Zeiss в Оберкохен през 1946

В края на Втората световна война Йена за кратко е окупирана от американски войскови части. С изтеглянето на американските части от Тюрингия през юни 1945 г. голям брой специалисти, както и ръководителите на предприятието, са принудени да напуснат Йена и да се оправят към Хайденхйм в Баден-Вюртемберг. На 4 октомври 1946 г. в Оберкохен е основана фирмата „Opton Optische Werke Oberkochen GmbH“. На 31 юли 1947 г. името ѝ е променено на „Zeiss-Opton Optische Werke Oberkochen GmbH“. На 1 октомври тя се превръща във фирмата „Carl Zeiss“. През 50-те години в Оберкохен се произвежда широка гама от оптични продукти за индустрията и фотографията. Седалището на Фондация „Carl Zeiss“ остава в Хайденхайм, и от 1954 г. тя е единственият пълноправен наследник на Фондация „Carl Zeiss“ отпреди войната. Фондация Carl Zeiss претендира за права върху името „Carl Zeiss“, но с тях се съобразяват само страните извън съветско влияние. При експорт на продукция в страните под съветско влияние към името на продукта се добавя „Opton“. При внос в западните държави към името на продукта се добавя „от Йена“. Това разграничаване на имената е записано в Лондонското споразумение от 1971 г.

Използваното на 21 юли 1969 г. при първата мисия на луната на Аполо 11 видео- и фотооборудване, с което са заснети световноизвестните кадри, също е направено с обективи, произведени от Цайс.

Carl Zeiss след 1990[редактиране | редактиране на кода]

Централата на концерна Carl Zeiss AG, Оберкохен (2008).

Сфери, в които работи Carl Zeiss[редактиране | редактиране на кода]

Освен „класическите“ оптични изделия, микроскопи, стъкла за очила, към продукцията на фирмата днес спадат и уреди за полупроводниковата индустрия, медицинска техника (микроскопи, употребявани в хирургията, както и продукти, употребявани от очните лекари).

Оптически мерници, бинокли и други специализирани далекогледи се произвеждат от „Carl Zeiss Sports Optics GmbH“.

Carl Zeiss в Йена, Германия

Фирмата силно се прочува със своите инструменти за астрономията. Към тях спадат телескопи, оборудване за обсерватории и планетариуми. Проекторът на един от най-известните планетариуми в България, този в Смолян, също е произведен от Carl Zeiss в Йена. Освен оборудване за планетариуми, фирмата вече не произвежда продукти от този бранш.

Продуктите на фирмата обхващат и други области, например химически анализ на оптична основа, инсталации за опазване на околната среда и много други.

Дъщерни предприятия[редактиране | редактиране на кода]

  • Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH – световен лидер в производството на мултисензорни уреди за определяне на координатите.
  • Carl Zeiss Jena GmbH – производство на оптика с високо качество и прецизност, произвежда и оборудване за планетариуми, като е единствен производител в света, предлагащ пълна гама техника за всеки размер планетариум.
  • Carl Zeiss MicroImaging GmbH – предлага решения в областта на микроскопите и изследователската техника в биологията и медицината, както и в областта на анализа на материали, освен това и спектрални сензори.
  • Carl Zeiss Optronics GmbH – предлага оптични оптоелектронни продукти и услуги в областта на отбраната и сигурността.
  • Carl Zeiss Meditec AG – един от световните лидери при предлагането на решения за офталмологията.
  • Carl Zeiss SMT AG – предлага продукти за полупроводниковата индустрия
  • Carl Zeiss SMS GmbH – специализирана в уреди за инспекция и поправка на фотолитографски маски в полупроводниковата индустрия.
  • След сливането на отдела за очна оптика на Carl Zeiss AG с американския производител на очила SOLA през 2005 г. се оформя вторият по големина производител на очила в света – Carl Zeiss Vision със седалище в Аален. Освен класическите продукти за корекция на очни проблеми, фирмата предлага и пълна гама продукти и услуги за офталмолозите.

Производство на фототехника[редактиране | редактиране на кода]

С производството на камери се занимават дъщерните фирми на Carl Zeiss AG.

До 1945[редактиране | редактиране на кода]

Carl Zeiss доставя обективи за камерите на дъщерната си фирма Zeiss Ikon, които се предлагат предимно под името „Contax“.

VEB „Carl Zeiss“ Йена[редактиране | редактиране на кода]

Проектор за планетариум на „Carl Zeiss“

Поради недостига на собствена продукция в Zeiss Opton в Оберкохен, VEB „Carl Zeiss“ Йена доставя между 1948 и 1953 обективи за Zeiss Ikon AG Щутгарт. През 1946 г. в Йена и Залфелд се подготвя производството на камери и обективи за тях (модели отпреди войната), след като оригиналните инструменти, които са предназначени за започване на производство в Киев, изчезват. След започването на тестова продукция съоръженията се преместват в Киев и така продукцията на камери в Йена отново се прекратява. VEB Carl Zeiss Йена доставя част от обективите за огледално-рефлексните камери на VEB Pentacon в Дрезден, измежду които Contax, Praktina, Praktica, Praktisix и Pentacon SIX до прекратяването на производството на камери от Pentacon в началото на 90-те години. Продукцията, предназначена за износ в западните държави, трябва да носи към името си и добавката „от Йена“.

„Carl Zeiss“ (Оберкохен)[редактиране | редактиране на кода]

След започването на собствено производство „Carl Zeiss“ произвежда обективи за камерите си Contax IIa и Contax IIIa, а след това и обективи за новите модели. По-късно „Carl Zeiss“ започва да доставя обективи и на производители, които не са част от Фондация „Carl Zeiss“.

След прекратяването на производството на камери в Zeiss Ikon през 1972 „Carl Zeiss“ закратко произвежда камерите Contarex до спирането им от производство. Също през 1972 г. се подписва договорът за сътрудничество с японския производител на камери  Yashica, който урежда доставките на обективи за бъдещи огледално-рефлекторни камери с класическото име  Contax, което и занапред остава собственост на „Carl Zeiss“. Сътрудничеството се реализира през 1974 и трае до 2005 г. През това време фирма „Carl Zeiss“ е отговорна за оптичната конструкция и контрола на качеството.

През 2005 под името „Zeiss-Ikon“ от предприятието Cosina се произвежда камера под контрола на „Carl Zeiss“. Обективите за нея се произвеждат както в Оберкохен, така и в  Cosina. Продължава производството на системи за камери за други производители: Серията ZF за Nikon, ZK за Pentax, ZS за M42, ZA за Sony, ZE за Canon.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Carl_Zeiss_(Unternehmen)“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.