Карл Цайс (предприятие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Карл Цайс
Лого на Карл Цайс
Основана 17 ноември 1846 г.
Седалище Оберкохен, Германия
Служители 24.946 (30.09.2015)
Продукция оптика, оптоелектроника, медицинска техника, полупроводници, измервателна техника, научноизследователска техника
Годишни приходи 4,51 млрд. евро (2014/2015)
Девиз We make it visible
Уебсайт http://www.zeiss.com/
Карл Цайс в Общомедия

Карл Цайс (на немски: Carl Zeiss) е световноизвестно немско предприятие в областта на фината механика и оптичната техника. Днес седалището на концерна се намира в град Оберкохен в Германия. Клонове има в Йена, Гьотинген, Аален, Халбергмос, Росдорф и Вецлар, както и в САЩ, Унгария, Швейцария, Мексико, Беларус, Великобритания, Франция, Израел и Китай.

Карл Цайс (1846 – 1945)[редактиране | редактиране на кода]

Роденият във Ваймар майстор-механик Карл Цайс отваря през 1846 г. на улица Нойгасе 7 в град Йена работилница за фина механика и оптика. Получава разрешително за изработване и продажба на механични и оптични изделия. През 1847 г. назначава и първия си чирак. В края на годината там вече са изработени и първите микроскопи. През 1852 г. назначените работници вече са 10.

Карл Цайс не е доволен от качеството на своите микроскопи. Всеки от тях е уникат. Въпреки добрия опит в изпробването на различни лещи и комбинирането им в завършен микроскоп, липсва възможността за предварително изчисляване и оптимизиране на качествата на микроскопа. За тази цел Карл Цайс започва да работи съвместно с Ернст Карл Абе, професор по физика в Йенския университет. След дългогодишни опити и поредица от неуспехи, той съставя теория за оптиката на микроскопа. В целия свят единствено предприятието Карл Цайс е в състояние да произвежда микроскопи с предварително изчислени качества. Така започва една уникална история, изпълнена с успехи. През 1875 г. заетите във фирмата работници са вече 60. В годината на неговата кончина (1888) за фирмата работят вече 327 души.

Един важен проблем обаче, постигането на равномерно и добро качество на стъклото, не може да бъде преодолян от Цайс и Абе. Затова те привличат към Йена химика Ото Шот. След извършването на успешни опити със стопяване на стъкло за предприятието Карл Цайс, Шот основава в Йена завод за производство на оптични стъкла.

През 1875 Карл Цайс решава да предложи на своя приятел Ернст Карл Абе дял от предприятието. Като съдружник Абе влага голяма част от енергията си във фирмата. Година по-късно Родерих Цайс, най-възрастният син на Карл Цайс, също е включен в предприятието. Карл Цайс умира през 1888 г. и оставя след себе си важно предприятие с блестящи перспективи.

С преобразуването на предприятието във фондация Абе предизвиква напрежение. От 1891 г. до 1896 г. предприятието е собственост на Фондация Карл Цайс. Дейността на фирмата се ръководи от четиричленно ръководство, на чело на което до 1903 г. стои Абе.

Преди началото на Първата световна война предприятието преживява огромен подем, който не намаля дори и с началото на войната. По време и на двете световни войни предприятието спада към най-важните производители на стоки, свързани с въоръжаването.

Предприятието през 1910 година

Карл Цайс (1945 – 1990)[редактиране | редактиране на кода]

Основното производство на Карл Цайс през 1958 в Йена, Германия

Карл Цайс в Йена[редактиране | редактиране на кода]

В Йена съветските окупатори поемат контрол над предприятието и първо премахват предлаганите услуги за поправка. През 1946 г. се взима решение заводът да бъде частично демонтиран. Това се случва през 1947. На 1 юни 1948 г. заводите на Фондация Карл Цайс, намиращи се в съветската зона биват отчуждени. Заводът в Йена се превръща в Държавно индустриално предприятие Карл Цайс и бива интегриран в индустрията на ГДР.

Между 1945 г. и 1966 г. предприятието се ръководи от Хюго Шраде. През 1965 ДИП Карл Цайс в Йена бива доразвит като основен завод на комбината със същото име, към който постепенно се присъединяват и други ДИП от областта на фината механика и оптика и от областта на електрониката. През 1980 г. комбинатът Цайс включва 25 завода с близо 70 000 служители. Дългогодишен генерален директор на комбината от 1975 г. до 1989 г. е проф. Волфганг Бирман, член на ЦК на немската КП.

В ДИП Карл Цайс в Йена бива развита и изработена мултиспектралната камера MKF 6, служеща за наблюдение на Земята от космоса и от самолети. За първи път се използва през септември 1976 на борда на космическия кораб Союз 22. Зигмунд Йен, първият немски космонавт, също провежда експерименти с нея за наблюдаване на Земята по време на своя полет. Усъвършенстваната версия на камерата MKF 6M се използва и на борда на космическата станция МИР.

В Йена продължават да се развиват, произвеждат и изнасят за цял свят проектори за планетариуми.

През 1955 г. в Карл Цайс Йена се произвежда първият компютър, сглобен в ГДР. През 1961 г. се прави проект за изработването на друг компютър, който е произведен през 1964.

През седемдесетте години ДИП Карл Цайс Йена, познат сред народа още като „ДИП Барут и олово“, придобива важно значение и като военен завод: тук се развиват и произвеждат оптични военни уреди – измервателни уреди, очила за нощно виждане, самонасочващо управление за ракети, мерници за оръдия. Делът на военната продукция от общото производство за периода 1976 – 1980 е 5.5%, а за периода 1986 – 1990 е близо 20%.

Карл Цайс в Оберкохен[редактиране | редактиране на кода]

Карл Цайс в Оберкохен през 1946

В края на Втората световна война Йена за кратко е окупирана от американски войскови части. С изтеглянето на американските части от Тюрингия през юни 1945 голям брой специалисти, както и ръководителите на предприятието, са принудени да напуснат Йена и да се оправят към Хайденхйм в Баден-Вюртемберг. На 4 октомври 1946 в Оберкохен е основана фирмата Оптични изделия Оптон Оберкохен ООД. На 31 юли 1947 името и е променено на „Оптични изделия Цайс-Оптон Оберкохен ООД“. На 1 октомври тя се превръща във фирмата „Карл Цайс“. През 50-те години в Оберкохен се произвежда широка гама от оптични продукти за индустрията и фотографията. Седалището на Фондация Карл Цайс остава в Хайденхайм, и от 1954 тя е единственият пълноправен наследник на Фондация Карл Цайс отпреди войната. Фондация Карл Цайс претендира за права върху името „Карл Цайс“, но с тях се съобразяват само страните извън съветско влияние. При експорт на продукция в страните под съветско влияние към името на продукта се добавя „Оптон“. При внос в западните държави към името на продукта се добавя „от Йена“. Това разграничаване на имената е записано в Лондонското споразумение от 1971.

Иползваното на 21 юли 1969 г. при първата мисия на луната на Аполо 11 видео- и фотооборудване, с което са заснети световноизвестните кадри, също е направено с обективи, произведени от Цайс.

Карл Цайс след 1990[редактиране | редактиране на кода]

Централата на концерна Карл Цайс АГ, Оберкохен (2008).

Сфери, в които работи Карл Цайс[редактиране | редактиране на кода]

Освен „класическите“ оптични изделия, микроскопи, стъкла за очила, към продукцията на фирмата днес спадат и уреди за полупроводниковата индустрия, медицинска техника (микроскопи, употребявани в хирургията, както и продукти, употребявани от очните лекари).

Оптически мерници, бинокли и други специализирани далекогледи се произвеждат от Карл Цайс спорт оптикс ООД    „Carl Zeiss Sports Optics GmbH“.

Карл Цайс в Йена, Германия

Фирмата силно се прочува със своите инструменти за астрономията. Към тях спадат телескопи, оборудване за обсерватории и планетариуми. Проекторът на един от най-известните планетариуми в България, този в Смолян, също е произведен от Карл Цайс в Йена. Освен оборудване за планетариуми, фирмата вече не произвежда продукти от този бранш.

Продуктите на фирмата обхващат и други области, например химически анализ на оптична основа, инсталации за опазване на околната среда и много други.

Дъщерни предприятия[редактиране | редактиране на кода]

  • Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH – световен лидер в производството на мултисензорни уреди за определяне на координатите.
  • Carl Zeiss Jena GmbH – производство на оптика с високо качество и прецизност, произвежда и оборудване за планетариуми, като е единствен производител в света, предлагащ пълна гама техника за всеки размер планетариум.
  • Carl Zeiss MicroImaging GmbH – предлага решения в областта на микроскопите и изследователската техника в биологията и медицината, както и в областта на анализа на материали, освен това и спектрални сензори.
  • Carl Zeiss Optronics GmbH – предлага оптични оптоелектронни продукти и услуги в областта на отбраната и сигурността.
  • Carl Zeiss Meditec AG – един от световните лидери при предлагането на решения за офталмологията.
  • Carl Zeiss SMT AG – предлага продукти за полупроводниковата индустрия
  • Carl Zeiss SMS GmbH – специализирана в уреди за инспекция и поправка на фотолитографски маски в полупроводниковата индустрия.
  • След сливането на отдела за очна оптика на Карл Цайс АД с американския производител на очила SOLA през 2005 се оформя вторият по големина производител на очила в света Carl Zeiss Vision със седалище в Аален. Освен класическите продукти за корекция на очни проблеми, фирмата предлага и пълна гама продукти и услуги за офталмолозите.

Производство на фототехника[редактиране | редактиране на кода]

С производството на камери се занимават дъщерните фирми на Карл Цайс.

До 1945[редактиране | редактиране на кода]

Карл Цайс доставя обективи за камерите на дъщерната си фирма Цайс Икон  (Zeiss Ikon), които се предлагат предимно под името Контакс  „Contax“.

ДИП Карл Цайс Йена[редактиране | редактиране на кода]

Проектор за планетариум на Карл Цайс

Поради недостига на собствена продукция в Цайс Оптон в Оберкохен ДИП Карл Цайс Йена доставя между 1948 и 1953 обективи за Цайс Икон АД Щутгарт. През 1946 в Йена и Залфелд се подготвя производството на камери и обективи за тях (модели отпреди войната), след като оригиналните инструменти, които са предназначени за започване на производство в Киев, изчезват. След започването на тестова продукция съоръженията се преместват в Киев и така продукцията на камери в Йена отново се прекратява. ДИП Карл Цайс Йена доставя част от обективите за огледално-рефлекторните камери на ДИП Пентакон  (VEB Pentacon) в Дрезден, измежду които Contax, Praktina, Praktica, Praktisix и Pentacon SIX до прекратяването на производството на камери от Пентакон в началото на 90-те години. Продукцията, предназначена за износ в западните държави, трябва да носи към името си и добавката „от Йена“.

Карл Цайс (Оберкохен)[редактиране | редактиране на кода]

След започването на собствено производство Карл Цайс произвежда обективи за камерите си Contax IIa и Contax IIIa, а след това и обективи за новите модели. По-късно Карл Цайс започва да доставя обективи и на производители, които не са част от Фондация Карл Цайс.

След прекратяването на производството на камери в Цайс Икон през 1972 Карл Цайс закратко произвежда камерите Contarex до спирането им от производство. Също през 1972 г. се подписва договорът за сътрудничество с японския производител на камери  Yashica, който урежда доставките на обективи за бъдещи огледално-рефлекторни камери с класическото име  Contax, което и занапред остава собственост на Карл Цайс. Сътрудничеството се реализира през 1974 и трае до 2005. През това време фирма Карл Цайс е отговорна за оптичната конструкция и контрола на качеството.

През 2005 под името „Zeiss-Ikon“ от предприятието Cosina се произвежда камера под контрола на Карл Цайс. Обективите за нея се произвеждат както в Оберкохен, така и в  Cosina. Продължава производството на системи за камери за други производители: Серията ZF за Nikon, ZK за Pentax, ZS за M42, ZA за Sony, ZE за Canon.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Carl_Zeiss_(Unternehmen)“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.