Направо към съдържанието

Дион Касий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Касий Дион)
Дион Касий
Δίων ὁ Κάσσιος
римски политик и историк
Роден
Починал
Активен периодот 90-те години на II век
Семейство
РодКасии 
БащаКасий Апрониан

Уебсайт
Дион Касий в Общомедия

Дион Касий Кокцеан (на старогръцки: Δίων Κάσσιος; на латински: Dio Cassius Cocceianus) е римски историк от старогръцки произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син е на Касий Апрониан, наместник при Марк Аврелий на Далмация и Киликия и суфектконсул през 183/184 г. По майчина линия е роднина на гръцкия философ и писател Дион Хрисостом.

Дион се ражда в Никея (Витиния) и след като получава риторическо образование през 180 г. започва служебна кариера. Става сенатор, претор и консул (като втория път през 229 г. е заедно с Александър Север). След това успява да се откъсне от обществените дела и се връща във Витиния.

Неговият най-голям труд е „Римска история“ (на латински: Historia Romana). Работил е над него 22 години. Състои се от 80 книги и е написан на старогръцки език. Периодът, който разглежда, започва от пристигането на Еней в Италия и достига до 229 г. сл. Хр. Оцелели са само книгите от 36 до 54, обхващащи периода 68 г. пр. Хр. до 10 г. сл. Хр. Другите са съхранении частично.[1]

Внукът или правнукът му Касий Дион е консул през 291 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедичен речник Кюстендил (А-Я). София, Общински народен съвет, Регионален център по култура. Издателство на Българската академия на науките, 1988. ISBN 954-90993-1-8. с. 288 - 289.