Касиопея (митология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Касиопея.

За съзвездието, виж Касиопея (съзвездие)
Касиопея
Характеристики
Описаниенимфа в древногръцката митология
ДецаАндромеда
Касиопея в Общомедия
Древногръцки богове
Изначални богове
Титани и Олимпийски богове
Морски божества
Хтонични божества
Други богове
Нимфи

Касиопея (на гръцки: Κασσιόπη; Κασσιέπεια) е една от петте нереиди в древногръцката митология. Била наричана „единствена дъщеря на морето“. А красотата ѝ била толкова изумителна, че когато един следобед цар Цефей я съзрял на етиопския бряг, веднага се влюбил в нея, оженил се за нея и им се родила дъщеря – Андромеда.

Името Касиопея на старогръцки означава „тази, чието слово блести“.

Легендата[редактиране | редактиране на кода]

След като се омъжила за царя на Етиопия, Касиопея се възгордяла и започнала да говори, че тя е най-красива сред сестрите си. Разгневените нереиди помолили бога на моретата за помощ. Посейдон пуснал огромна вълна към Етиопия, ала Касиопея я спряла със своята сила. Щом видял това, богът на моретата изпаднал в ярост и решил да изпрати голямо чудовище, което да ѝ даде урок. Цефей загубил всякаква надежда. Най-накрая Цефей решил да се обърне към оракула Амон, попитал го как да спаси страната. Оракулът отвърнал, че трябва да даде дъщеря си на чудовището, за да се спре наказанието на Посейдон. Андромеда приела жестоката си съдба и позволила да я приковат на брега, където чудовището щяло да я разкъса. Побледняла от страх, стояла в подножието на скалите. Тогава я съзрял Персей, и щом я видял, в сърцето му пламнала любов. Спуснал се бързо при нея и тя му разказала какво е станало. В този миг морето започнало да бушува и от вълните се подал звярът. Преди време, Персей е убил Медуза, чийто поглед вкаменява хората и запазил главата. За да спаси Андромеда, показал главата на чудовището и то се вкаменило.

Боговете решили да накажат Касиопея като я превърнали в съзвездие. Самите богове също били много възхитени от красотата ѝ и Афродита я попитала каква е тайната. Касиопея обещала да ѝ я разкрие в замяна на свободата си. Афродита се затичала да моли Зевс за спасението на Касиопея. Той дълго време отказвал, но най-накрая склонил, и превърнал кралицата в богиня и я спасил.

Разлики[редактиране | редактиране на кода]

  • В класическата древногръцка митология, Персей използвал летящите сандали на Хермес, но от Ренесанса до наши дни по-често е описван да язди Пегас.