Пегас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Пегас.

Пегас
Pegasus - Johann Bayer.jpg
Характеристики
Описаниемитично създание в древногръцката митология
РодителиПосейдон
Медуза
Пегас в Общомедия

Пегас (от на гръцки: πηγή – „извор“) в древногръцката митология е митичен крилат кон.

Според една от версиите е син на горгоната Медуза и Посейдон. Изскочил от туловището ѝ заедно със своя брат воин Хризаор, след като Персей ѝ отрязал главата.[1] Според други автори се родил от падащата по земята кръв на Медуза.

Името му значи „извор“, защото според легендите там, където тропнел с копито, бликвал извор.

Живеел в гората Хеликон в Беотия. Пегас, също както и еднорогът, може да бъде воден само със златни юзди. След раждането си Пегас се качил на Олимп и там той доставял гръм и мълнии за Зевс.[2]

Според други митове, боговете подарили Пегас на Белерофонт[3] или Посейдон го дал на своя син Белерофонт[4]. Според други, Белефоронт го хванал докато бил на водопой при извора Пейрене,[5] след като конят му бил обещан от Атина и тя му дала златна юзда.

Укротен е от героя Белерофонт със златните юзди, които му дава Атина Палада. С нейна помощ Белерофонт сразява от въздуха чудовището Химера (други митове приписват този подвиг на Персей). Пегас помагал на героя и в други подвизи докато Белерофонт не се опитал да стигне с него небето (по други версии – да се качи на Олимп). Разгневеният от светотатството на Белерофонт Зевс изпратил щръклица (или конска муха), която ужилила Пегас под опашката. Конят обезумял от болка и изхвърлил Белерофонт от седлото. После Зевс подарил Пегас на Еос[6]. Според други версии Белерофонт се опитал да излети към небето, но погледал надолу и от страх паднал, а Пегас продължил полета си. [7]

С удар на копитото си Пегас открива извора Хипокрена (на гръцки: Ἵππου κρήνηконски извор)[8] в планината на музите Хеликон, който съществува и до днес под името Кирио Пилади („студен кладенец“) и извора Пирене в Древен Коринт.

Свързан е с култа към музите и планината им, за това след древността става символ на поетическо вдъхновение.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хезиод, Теогония 281 – 282; Пиндар, Олимпийски песни XIII 64
  2. Хезиод, Теогония 280 – 286
  3. Пиндар O1. XIII 63
  4. Хезиод, Каталог на жените, фр.43а М.-У.
  5. Страбон, География VIII 6, 21 (стр.379)
  6. Схолии к Гомеру, Илиада VI 155, по Асклепиада // Коментари Д. О. Торшилова към „Митове“ на Хигин. СПб, 2000. С.78
  7. Хигин, „Астрономия“ II 18, 1
  8. Арат, Явления 216 – 224; Павзаний, Описание на Елада IX 31, 3