Колонада на Сан Лоренцо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Колонада на Сан Лоренцо
Местоположение
45.4582° с. ш. 9.181° и. д.
Колонада на Сан Лоренцо
Местоположение в Италия Милано
Страна Италия
областЛацио
градРим
Археология
КултураДревен Рим
ЕпохаАнтичност
Колонада на Сан Лоренцо в Общомедия

Колоните пред Сан Лоренцо са известни древноримски руини, разположени в предната част на базиликата „Сан Лоренцо“ в центъра на Милано, Северна Италия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Колонадата се състои от редица от 16 коринтски колони, пред които днес има открит площад. През IV век колоните са поставени на това място след отстраняване на по-ранен езически храм или обществени бани[1]. Средновековна порта все още пази римски мраморни орнаменти. През XVI век при подготовката на официалното влизане в Милано на краля на Испания Филип II възниква идея да се разруши колонадата, за да се отвори пространство, но Феранте I Гондзага отхвърля това предложение[2].

До 1935 г. пространството между църквата и колоните е изцяло заето от къщи, опрени във фасадата на самата църква. Плановете за запазване на тази старина и нейната реставрация довеждат до събаряне на старите къщи и откриване на предната страна. След бомбардировките по време на Втората световна война църковният комплекс се оформя и откъм задната страна, където е изграден Парк на базиликата. През 1937 г. е поставена бронзова статуя на император Константин I, свързана с Медиоланския едикт от 313 г., модерно копие на оригинален паметник от Късната античност, запазен в Рим.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dissertation by Aimé Guillon, Milan, (1812) pages 4 – 15
  2. Succinte memorie intorno le sedici antiche colonne presso S. Lorenzo, Carlo Amati, (1831), page 7
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Colonne di San Lorenzo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​