Крум Дерменджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крум Дерменджиев
български скулптор
Борис Дерменджиев и Крум Дерменджиев
Борис Дерменджиев и Крум Дерменджиев

Роден
Починал

Учил вНационална художествена академия
Братя/сестриИван Дерменджиев
Крум Дерменджиев в Общомедия

Крум Димитров Дерменджиев е български скулптор, класик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 юли 1916 година в Горна Джумая (днес Благоевград). Внук е по майчина линия е на революционера Иван Пашалията. Членува в Дружеството на новите художници.[1] Завършва Държавната художествена академия в София през 1951 гforkd с оценка отличен 6 с похвала. Като студент Крум Дерменджиев е обучаван от професор Марко Марков и професор Иван Лазаров. От 1952 годиа до 1955 година е асистент по специалност скулптура в академията при професор Михаил Кац.

Участва в състава на различни комисии като представител на Държавната комисия по скулптура към Комитета за изкуство и култура и Съюза на българските художници при приемането на някои художествени произведения.

Умира на 88-годишна възраст през 2005 година в София. След смъртта му в негова чест се реализират някои негови незавършени проекти за паметници, като този на Христо Ботев в Благоевград и Кузман Шапкарев.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

В ранните си години Крум Дерменджиев е работил в ателието на скулптора Любомир Далчев, което се намира в Бояна. Далчев казва за Крум Дерменджиев: „В областта на портрета в много от образите Крум Дерменджиев постига завидна висота“.

Крум Дерменджиев е автор на паметниците на Гоце Делчев в Благоевград и в местността Попови ливади, на Васил Левски в Благоевград, на Яне Сандански в Мелник и други. Негови произведения са участвали в изложби в Москва и в Берлин.

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

За високите си постижения в областта на скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и други отличия. Награждаван е с почетно звание заслужил художник (1970), заслужил гражданин на Благоевград (1975), орден „Кирил и Методий“ II степен (1976), орден „Стара планина“ I степен (2001) и почетен гражданин на Благоевград (2001). През 2003 г. е награден и с почетен юбилеен медал „100 години Илинденско-Преображенско въстание“.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Иван Гранитски, „Възрожденските послания на Крум Дерменджиев“. - В: Ловци на метафори. София, Захарий Стоянов, 2008.
  2. Започнаха тържествата за вековния юбилей от Илинденско-Преображенското въстание. // dnevnik.bg, 2.8.2003. Посетен на 5.7.2022.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]