Лабораторията на Декстър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лабораторията на Декстър
Dexter's Laboratory
ЖанрСитком
ФорматАнимация
Създател(и)Генди Тартаковски
РежисураРумен Петков (режисьор)
Крис Севино
АктьориКристин Кавана (епизоди 1-57)
Кенди Майло (епизоди 58-78)
Алисън Мур (сезони 1 и 2)
Катрин Кресида (сезони 3 и 4)
Еди Дийзън
Кат Суси
Джеф Бенет
Франк Уелкър
Кевин Майкъл Ричардсън
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони4
Епизоди79 (221 сегмента) и един филм (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене30 минути
Разпространение
ТВ каналCartoon Network
Излъчване28 април 1996 г. – 20 ноември 2003 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Лабораторията на Декстър в Общомедия

„Лабораторията на Декстър“ (на английски: Dexter's Laboratory) е американски анимационен сериал по идея на Генди Тартаковски. Някои от режисьорите и сценаристите са самият Генди Тартаковски, Румен Петков, Крейг Маккрекън, Сет Макфарлън, Буч Хартман, Роб Рензети, Пол Ръдиш, Джон Макинтайър и Крис Савино. Първите 2 сезона съдържат и 2 под-сериала Набери М за маймунка (Dial M for Monkey) и Приятелите на справедливостта (Justice Friends), които се излъчват като втория сегмент на епизода.

Създателят на сериала Генди Тартаковски.

Генди Тартаковски предлага анимацията за поредицата World Premiere Toons. Три късометражни филмчета се създават и се излъчват през 1995 и 1996 г. по американския Cartoon Network. Поради голям интерес, Лабораторията на Декстър става собствен сериал и прави своя дебют на 28 април 1996 година. До 1999 година се продуцират 2 сезона с общо 52 епизода и телевизионен филм, след това Генди напуска проектът, за да започне работа със Самурай Джак и сериалът е спрян от продукция. През 2001 година Cartoon Network решават да го върнат в продукция с нов продуциращ екип, създават се още 2 сезона и общият брой епизоди става 78 и сериалът излъчва последния си епизод на 20 ноември 2003 година.

Лабораторията на Декстър става един от най-популярните и най-успешни оригинални сериали на Cartoon Network и довежда до промяна на посоката на канала към създаването на повече оригинални продукции. През годините сериалът е получавал високи рейтинги и положителни мнения, както и номинации за 4 Емита и други награди.

На 22 януари 2013 г. Adult Swim качват онлайн неизлъчен епизод на сериала със заглавието „Грубо премахване“. Причината, че не стига до ефир е прекомерен език и съдържание.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Декстър е малък гений, който работи върху научни проекти в изключително добре оборудвана тайна лаборатория. Той прилага строг и систематичен научен подход към изследователската си работа, както и към всекидневните си задължения на ученик и дете. Но заниманията му са често прекъсвани от сестричката му Ди Ди, почитателка на еднорозите, балета, плюшените играчки и розовия цвят. Декстър се опитва да ограничи достъпа до тайната си лаборатория и измисля всевъзможни пароли и кодове, които обаче Ди Ди интуитивно отгатва.

Типични за „Лабораторията на Декстър“ са отвореният край и по-скоро липсата на щастлив край. Героите не винаги намират решение за своите проблеми, а понякога дори ги утежняват.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Представяне[редактиране | редактиране на кода]

Декстър е малък гений, който обича да прекарва времето си в тайната си лаборатория. Той обича точните науки и изобретява неща като машина за клониране на живи същества, огромни роботи, специални вещества и други. Той е извънредно умен, но няма много приятели и няма добри способности за общуване. В стаята му има голяма библиотека с много научна литература.

Ди Ди е сестрата на Декстър, облечена като балерина, в розов цвят, обожава плюшените играчки, балета, еднорозите, цветята и кани на гости свои приятелки, с които танцува балет и измисля игри. В стаята ѝ има многобройни изграчки, най-често в розови цветове, или с флорални мотиви. Любимото ѝ занимание е да притеснява брат си.

Майката и бащата присъстват в епизодите, но са неспособни да забележат каквото и да е. Те напомнят на роботи, които боравят с ограничен брой реплики, като „Деца, хайде на вечеря!“ или „Деца, време е за лягане!“. Удивително е как не са разкрили тайната лаборатория.

Отношения между героите[редактиране | редактиране на кода]

Декстър се дразни от лекомисленото и наивно поведение на Ди Ди. Той не разбира интересите ѝ, не разбира и защо тя иска да „играят“ заедно – за него най-интересна е работата в лабораторията. Ди Ди от своя страна никак не се интересува от точни науки, а от игри и играчки, които са по един или друг начин „сладки“. За нея да общува с другите е важно, затова и често посещава лабораторията, понякога дори с приятелки. Там тя поврежда някои от гениалните изобретения на Декстър, но никога не се притеснява от това. Декстър е вманичен в изобретенията си и когато се случи те да бъдат повредени, той бързо се ядосва и сърди, повишава тон. Разбира се, той обича сестра си Ди Ди, но е неспособен да изрази чувствата си към нея. Тези отношения между двамата толкова различни герои стоят в основата на филмчето. Случва се Ди Ди да бъде въвлечена в неприятности и тогава Декстър я спасява с помощта на изобретенията си. С течение на епизодите става ясно, че Ди Ди в известна степен притежава интелигентност, както и общува по-лесно и в определени ситуации се справя по-добре от гения Декстър.

„Лабораторията на Декстър“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 3 септември 2007 г. като част от детската програма на Диема Фемили, всеки делничен ден от 14:20 през първите две седмици, а от третата в 14:45. Излъчени са първи и втори сезон. През януари 2008 г. започват повторенията им. Дублажът е на студио Медиа Линк. Ролите се озвучават от артистите Живка Донева, Цветослава Симеонова от 1 до 7 и в 9 епизод, двамата Камен Асенов и Мариан Бачев до 28 епизод, като са заместени от Петър Върбанов и Александър Воронов от 29 до 44 епизод, като и те са заместени от други двама, но тяхното име остава неизвестно. В българското озвучаване на осми и останалите епизоди, Цветослава Симеонова е сменена, но се връща отново в 44. През 2008 г. е излъчен и филмът „Пътешествие във времето“ с нов озвучаващ екип, а ролите се озвучават от Лиза Шопова, Ани Василева, Емил Емилов, Здравко Методиев, Димитър Иванчев.

На 31 май 2009 г. трети сезон започва по Нова телевизия с разписание всяка събота от 09:00 и в неделя като част от детската програма „Часът на Уорнър“, също от 09:00. След трети сезон започва и последният четвърти, който приключва на 27 септември. На 3 януари 2010 г. започва повторно излъчване от трети сезон, всяка събота и неделя от 09:00. Дублажът е на Арс Диджитал Студио. Ролите се озвучават от артистите Цветослава Симеонова, Ева Демирева, Поля Цветкова-Георгиу, Радослав Рачев от осми епизод на трети сезон и Симеон Владов.

На 2 юли 2012 г. сериалът започва излъчване по Cartoon Network, всеки делник от 19:30. Дублажът е синхронен и е на студио Александра Аудио, а артистите от този на Арс Диджитал Студио са върнати за главните роли. В него участват Цветослава Симеонова, Поля Цветкова, Таня Етимова, Ева Демирева, Анатолий Божинов, Симеон Владов, Георги Спасов, Петър Бонев, Константин Лунгов, Георги Иванов и други.

Песничката[редактиране | редактиране на кода]

Българският вариант на песента в края е превеждан само в първи и втори сезон. Той гласи:

Влезте на свой риск през металната врата, зад която се случват всевъзможни неща, каквито светът не е виждал досега. В лабораторията на Декстър живее най-умното момче, което познавате! Но Ди Ди проваля експериментите му и създава навсякъде бъркотия. Настъпва ужас и мрак, когато всичко избухва пак в лабораторията на Декстър!

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]