Латински валутен съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Договорът за създаване на съюза

Латинският валутен съюз (на френски: L’Union monétaire latine; на английски: The Latin Monetary Union (LMU); на немски: Lateinische Münzunion; на гръцки: Λατινική Νομισματική Ένωση; на испански: Unión Monetaria Latina; на италиански: Unione monetaria latina), срещан и като Латински монетарен съюз или Латински паричен съюз, е основано на 23 декември 1865 г. споразумение за координиране на валутната политика на няколко европейски страни и обединяване на валутите им в обща валута, която да се използва във всички страни-участнички в обединението. Съюзът престава да съществува на 1 януари 1927 г., а след 2 години следва и Голямата депресия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Валутният съюз е създаден по инициатива на Франция на 23 декември 1865 г. между Франция, Белгия, Италия и Швейцария, които се споразумяват да съгласуват своите валути към биметален стандарт с фиксирано съотношение между злато и сребро (4,5 гр. сребро, 0,290322 гр. злато в съотношение 15,5 към 1). Договорът е насочен към постигане на единство в пускането в паричния оборот на монети, които са взаимно признати от националните министерства на финансите на страните-членки по договора като законно платежно средство. Споразумението влиза в сила през 1866 г.

По-късно към него се присъединяват Испания и Гърция (1868), Румъния, Австро-Унгария, България, Чили, Сърбия, Черна гора, Сан Марино и Папската държава (1889), а през 1904 г. и датските Антилски острови приемат този стандарт, макар официално да не се присъединяват към Съюза.

Във връзка с изменението на съотношението на стойността на златото към среброто, политическата нестабилност в началото на ХХ век и по-широкото използване на банкноти като средство за разплащане през 1920-те години след края на Първата световна война с Версайската система от договори споразумението се разхлабва и през 1927 г. се разпада точно две години преди началото на Голямата депресия, засегнала световната икономика и белязала началото на прехода към събитията, предхождащи началото на Втората световна война.

Източници[редактиране | редактиране на кода]